Gastrolove búra mýty a stavia na tom najdôležitejšom. Na pohostinnosti

ǀ Foto: Ondrej Bobek

Dňa 26. septembra 2025 sa v priestoroch Elektrárne Piešťany znovu uskutoční obľúbená (ne)konferencia Gastrolove, ktorá sa stala jednou z najvýznamnejších udalostí v oblasti gastronómie na Slovensku. Tento ročník s nosnou témou „hospitality – pohostinnosť“ láka profesionálov z brandže, ktorí pricestujú načerpať inšpiráciu a získať nové poznatky.
(Ne)konferencia Gastrolove ponúka kombináciu renomovaných odborníkov, workshopov, diskusií a degustácií. Podujatie je veľmi obľúbené práve vďaka priateľskej atmosfére, silnému programu, bezplatnému cateringu a možnosti vyskúšať množstvo gastronomických zážitkov na jednom mieste.

Nosnou témou tohto ročníka je pohostinnosť
„Pretože na pohostinnosti najviac záleží. Darmo budete mať krásny instagramový profil, úžasného kuchára a najlepšiu lokalitu, ak sa u vás hosť nebude cítiť dobre. Pohostinnosť je vyskladaná z detailov, ktoré sa spájajú do jedného celku – od začiatku až po koniec návštevy vašich hostí,“ približuje smerovanie tohto ročníka (ne)konferencie Gastrolove jeho organizátorka a zakladateľka gastro magazínu kávičkári.sk, Simona Budinská.
„Program je citlivo zostavený tak, aby na pódium priniesol nielen silné témy, ale aj výborných spíkrov. Pretože to je pre mňa jedna z nosných vecí úspešného eventu. Šikovný rečník, ktorý vie svoju tému podať tak, že vo vás ostane ešte dlho rezonovať,“ dodáva Budinská. I preto jednou z dôležitých častí podujatia bude aj diskusia o pohostinnosti s oceňovanými profesionálmi z brandže, riaditeľom HA Ľudovíta Wintera Ladislavom Blaškovičom, so Slavomírou Raškovič z Gašperovho mlynu a Stanislavom Harciníkom, autorom publikácií zo sveta barmanov, ktorý dlhé roky pôsobí v oceňovanom Mirror bare.

„Pohostinnosť je základ práce v gastrosektore. S našimi zamestnancami/kolegami sa snažíme vždy pozerať na našu prácu tak, že my sme tam (v reštaurácii/v práci) pre našich hostí. Je našou prácou a zároveň povinnosťou postarať sa o hostí tak, aby mali všetko, čo potrebujú, aby sa vždy mali na koho obrátiť, u koho si objednať. Zároveň by som bola nerada, keby sme sa na to pozerali ako na povinnosť – malo by to byť niečo prirodzené, z personálu by mala úplne prirodzene vyžarovať ochota. Aj preto nie je pre mňa úplne podstatné to, či je čašník v odbore vyučený alebo nie, ale skôr, či má chuť a trpezlivosť pracovať s ľuďmi. Myslím si, že dobrý a pohostinný čašník je ten, ktorý vie byť k hosťom nielen milý, ale aj zhovievavý, nápomocný a najmä je ochotný,“ približuje svoje vnímanie pohostinnosti Slavomíra Raškovič, majiteľka Gašperovho mlynu.

Stanislav Harciník z Mirror Baru sa k nej pridáva: „Keď hostíš v bare, tvojím cieľom je dať ‚cudzincom‘ ten najcennejší dar, ktorý vlastníš: svoju pozornosť a svoj čas s ochotou naplniť ich potreby. Cieľom je privítať ich nie ako cudzincov, ale ako priateľov a vzácnych hostí – tak, ako keby prišli na návštevu k tebe domov. V prostredí baru sa väzby vytvárajú rýchlejšie ako v bežnom živote. Práve preto treba venovať mimoriadnu pozornosť emóciám a jemným náznakom. Sú to drobnosti, na ktorých skutočne záleží.“ A jedným dychom dodáva: „Staraj sa o hostí tak, aby sa cítili ako slávni.“
Oslava Svetového dňa cestovného ruchu
(ne)konferencia Gastrolove je organizovaná pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu. Agáta Mikulová ako zástupca hlavného partnera podujatia, Krajskej organizácie cestovného ruchu Trnavský kraj, zdôrazňuje dôležitosť témy pohostinnosti v tejto oblasti.

„Sme radi, že aj vďaka nám sa môže uskutočniť už 5. ročník (ne)konferencie, ktorá je priestorom na odbornú diskusiu práve v čase, keď každoročne oslavujeme Svetový deň cestovného ruchu. Naším vkladom sú témy prepájajúce gastro, hotelový sektor a ďalšie služby v oblasti cestovného ruchu. Tie budú obohatením pre odborníkov, ale aj študentov stredných škôl zameraných na podnikanie v turizme. Zároveň sme sa stali inšpiráciou pre kolegov z Gemera a Nitry na zorganizovanie mini (ne)konferencie Gastrolove.
Tešíme sa, že naše pozvanie prijala zástupkyňa vinárskej oblasti Juhoafrickej republiky. Na Gastrolove prinesie inšpirácie, ako vybudovať zaujímavú vinársku destináciu, ktorej súčasťou je, samozrejme, pohostinnosť – stredobod turistického zážitku. Návštevník si vďaka nej môže vytvoriť emocionálne puto k destinácii. Kvalita služieb a odborne pripravený personál preto nielen zvyšujú spokojnosť, ale aj podporujú rozvoj cestovného ruchu – a to prostredníctvom pozitívnych odporúčaní alebo opakujúcich sa návštev. Investície do ľudského kapitálu sa nepochybne vyplatia, zlepšovanie služieb predchádza zvyšovaniu návštevnosti a ekonomickému prínosu pre celú destináciu,“ približuje dôležitosť prepojenia pohostinnosti a cestovného ruchu Agáta Mikulová, výkonná riaditeľka KOCR Trnavský kraj.

Program (ne)konferencie Gastrolove
- 9:15 – 10:15 Slovenskí, ale aj svetoví. Diskusia s oceňovanými šéfkuchármi. Patrik Pokrývka, Marek Minarič, Jozef Breza a Jaroslav Žídek. Silné mená, rôzne skúsenosti z domova i zo zahraničia. Čo im dáva silu v práci a čo na nej najviac milujú? A boli aj nejaké momenty, keď si jednoducho povedali, že nevedia ísť ďalej? Moderuje Ján Chovanec, šéfredaktor Visit Chef.
- 10:15 – 10:45 Stellenbosch, kraj plný slnka a vína z Juhoafrickej republiky. Alebo keď sa kraj rozhodne byť vínnou destináciou, urobí presne tieto kroky. (zahraničný hosť, prezentácia bude v angličtine)
10:45 Coffee break
- 11:00 – 11:30 Daniel Tilinger a Peter Lunter, reštaurácia ECK – Na ceste k hviezdam. Najoceňovanejšia reštaurácia na Slovensku, najúspešnejšia reštaurácia v rámci Česka a Slovenska podľa Gault&Millau o pohostinnosti a spolupráci šéfkuchára so someliérom. Moderuje Ján Chovanec, šéfredaktor Visit Chef.

- 11:30 – 12:15 Nespoliehame sa len na dary zeme. Sneh, hory či liečivá voda už hosťom nestačia. Diskusia s hosťami z top slovenských hotelov – Director of Hospitality Beátou Mihálikovou z Hotela Lomnica a Sales & Marketing director Evou Wollekovou zo spoločnosti ENSANA. Moderuje Tatiana Nevolná z OOCR Rezort Piešťany.
12:15 – 13:00 OBED so spoločnosťou KEMA x SOLA
- 13:00 – 13:30 Prečo nie šunke a lososovi a prečo áno lokálnosti? Potraviny, tak ako ich nepoznáte. Po tejto prednáške s biológom a gastronadšencom Petrom Wetzlerom, ktorý vystupuje aj pod pseudonymom LOKALZRAWETZ, sa budete na tvorbu svojho menu pozerať úplne inak.
- 13:30 – 14:00 Dva týždne zavretí pred svetom. O tom, ako kaštieľ Chateau Gbeľany dva týždne ukrýval hollywoodsky štáb s Jessicou Biel a Johnom Cenom a nikto nič netušil. Potreby a požiadavky najvyššieho štandardu, zvládnutie komunikácie a inšpirácia pre ostatné hotely. Moderátorka diskusie Andrea Poláčková.
- 14:00 – 14:50 Hospitality ako trend a nutnosť. Barman a autor odborných publikácií Stanislav Harciník z Mirror baru, Slavomíra Raškovič, someliérka a majiteľka Gašperovho Mlynu, a riaditeľ HA Ľudovíta Wintera Ladislav Blaškovič. Moderuje Simona Budinská, founder Kávičkári.sk.
15:00 Pozvanie na coffee break od prémiovej pattiserie v srdci Trnavy, Rebarbora
- 15:15 – 15:45 Gault&Millau. Na čo sa pozerá medzinárodný sprievodca pri hodnotení? Čo boli najväčšie chyby a čo robíme dobre? Odpovie šéfinšpektor Gault&Millau pre Slovenskú republiku Michal Ondriš alias Čiližrút.
- 15:50 – 16:30 Talkshow spolužiaci. Zakladatelia spoločnosti LYRA, GUDEN GUDEN a Crémi Gelato boli spolužiakmi. Náhoda alebo silný podnikateľský plán stvorený na internáte? Aj to zistíte v diskusii s Karolom Stýblom, Petrom Drábom a Dominikom Čírom.

VEDECKÝ LAB (nutnosť rezervácie, maximálna kapacita 30 vstupov)
- Spomaľte a spoznajte skutočné hviezdy. I tie z vášho okolia. Šéfkuchár Pavol Sekerka s manželkou Luckou a moderátorom Martinom Papaiom o objavovaní farmárov, lokálnych výrobcov i producentov a takom dôležitom spájaní sa.
- Príbeh Anna Villa. Ako hľadať príbehy v stavbách, ktoré prinesú hostí? Mária Michalčíková, interpretačný školiteľ
- Umelá inteligencia a jej budúcnosť. Tipy na tri aplikácie, ktoré vám zmenia váš pohľad na biznis. Imrich Kováľ, Merineo
- Prečo je hosť s potravinovým obmedzením príležitosť a nie problém? Čoraz viac hostí očakáva, že budete pripravení aj na ich špecifické potreby. Pozrite sa na intolerancie z nového uhla, prestaňte sa ich báť a premeňte ich na konkurenčnú výhodu. Iveta Novotná (ivet.sk), školiteľka/konzultantka pre HoReCa segment v oblasti potravinových obmedzení.

Podujatie moderuje: Zuzana Kukučová
Moderátorka vedeckého labu: Katarína Beňová
Moderátori diskusií: Ján Chovanec, Andrea Poláčková, Martin Papai, Tatiana Nevolná, Simona Budinská

Benefičný rozmer (ne)konferencie Gastrolove
Ak máte radi kvalitnú gastronómiu, zaujíma vás pohostinnosť a chcete byť inšpirovaní profesionálmi z brandže, (ne)konferencia Gastrolove 2025 je podujatím, na ktorom by ste určite nemali chýbať. Vstupenky nájdete na tickpo.sk. Kompletný výťažok z predaja vstupeniek sa odovzdáva malému chlapčekovi s achondropláziou Adamkovi Mončekovi, ktorý na svoju liečbu potrebuje 160 000 eur ročne.
Partneri (ne)konferencie Gastrolove:
HLAVNÝ PARTNER:
Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj
PARTNERI:
Vstupenky na (ne)konferenciu Gastrolove kúpite tu.
Fotografie: Ondrej Bobek