Vianočné recepty na 2. adventnú nedeľu: Jaroslav Žídek z RIVERBANK Restaurant

 Vianočné recepty na 2. adventnú nedeľu: Jaroslav Žídek z RIVERBANK Restaurant

S druhou adventnou nedeľou prichádza čas, ktorý zahreje nielen naše srdcia, ale aj kuchyňu. Naše kroky za tými najlepšími a najoriginálnejšími vianočnými receptami preto smerovali na breh Dunaja. Náš cieľ bol totiž jasný – priniesť vám sviatočné recepty priamo od jedného z najznámejších a najuznávanejších kuchárov na Slovensku. Tým nie je nik iný ako Jaroslav Žídek, ktorý je šéfkuchárom práve v bratislavskej RIVERBANK Restaurant. Aké sviatočné menu si pre nás pripravil Jaroslav Žídek tentoraz? Rozhodne stojí za prečítanie aj vyskúšanie.

RIVERBANK Restaurant, Jaroslav Žídek, Vianoce
Jaroslav Žídek, majster v umení spájať tradície s kreativitou, pre vás pripravil recepty, ktoré premenia obyčajný stôl na sviatočnú hostinu.

Bažant poľný z farmy Tŕnie s jablkami, tekvicou a ružičkovým kelom

RIVERBANK Restaurant, Jaroslav Žídek, losos, Vianoce
Advent je ako dokonalý recept – stačí pridať správne ingrediencie a vznikne kúzlo.

Suroviny

  • bažant
  • ružičkový kel
  • slanina

Dusené jablká:

  • 2 ks jabĺk Evelina, ošúpaných a nakrájaných na mesiačiky
  • 1 ks stredne veľkej cibule, nakrájanej na plátky
  • ⅓ celej škorice
  • ½ čajovej lyžičky tymianu nasekaného nadrobno
  • 4-5 lístkov šalvie, nasekaných nadrobno
  • ½ čajovej lyžičky nasekaného rozmarínu
  • vývar z bažantích kostí
  • 2 polievkové lyžice masti
  • soľ

Tekvicové pyré:

  • 400 g tekvice Hokkaido, nakrájanej na kocky
  • 150 g nakrájanej šalotky
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • rastlinný olej

RIVERBANK Restaurant, Jaroslav Žídek, medovníkový domček

RIVERBANK Restaurant, Jaroslav Žídek, medovníkový domček
Jaroslav Žídek nezaháľal ani počas našej návštevy. Okrem toho, že nám pripravil sviatočné menu a porozprával o tradíciách Vianoc v ich rodine, stíhal ešte pracovať aj na obrovskom perníkovom domčeku, ktorý bude rozhodne neprehliadnuteľnou ozdobou.

Postup

Bažanta vykostíme a z kostí urobíme vývar. Stehná odložíme na iné použitie a prsia brinujeme v 4 % roztoku 4-6 hodín. Následne ich osušíme a grilujeme.

V hrnci rozpustíme masť a pridáme cibuľu. Krátko orestujeme, potom pridáme jablká, koreniny a podlejeme vývarom. Prikryjeme a na miernom ohni pomaly dusíme, kým všetko nezmäkne a vývar sa nevyvarí. Dochutíme soľou.

Na oleji orestujeme šalotku, pridáme tekvicu a krátko restujeme. Podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Potom rozmixujeme a dochutíme soľou a nastrúhaným muškátovým orieškom.

Vianočné recepty na 1. adventnú nedeľu: Martin Valovič zo Šimák Zámok Pezinok

Čítať viac >

Slaninu nakrájanú na pásiky vyškvaríme a pridáme blanšírovaný ružičkový kel v osolenej vody. Podlejeme bažantím vývarom a tekutinu necháme odpariť.

RIVERBANK Restaurant, Jaroslav Žídek, vianočné menu
Kúzlo na tanieri dosiahnete spojením bažanta a ďalších delikátnych ingrediencií.

Gaštanový koláčik

RIVERBANK Restaurant, Jaroslav Žídek, dezert gaštanový
Vianočný čas si sladkú bodku zaslúži ešte o čosi viac. Ak spojíte krehké cesto, gaštanové pyré, čokoládovo-kávový krém a vanilkový krém, o sladké zakončenie sviatočného menu bude postarané.

Suroviny

Na krehké cesto Pâte Sucrée (tartaletka):

  • 60 g masla (studené, nakrájané na kocky)
  • 120 g hladkej pšeničnej múky
  • štipka soli
  • 17 g mandľovej múky
  • 47 g práškového cukru
  • 25 g vajce

Čokoládovo-kávový krém (1. vrstva):

  • 150 g mlieka
  • 140 g smotany na šľahanie
  • 25 g cukru
  • 10 g kávových zŕn
  • 60 g žĺtka
  • 1 a ½ plátku želatíny
  • 200 g mliečnej čokolády

Vanilkový krém (2. vrstva):

  • 90 g mlieka
  • 140 g smotany na šľahanie
  • 2 g citrónovej kôry
  • ⅓ vanilkového struku
  • 50 g cukru
  • 50 g žĺtka
  • 2 a ½ plátku želatíny
  • 130 g vyšľahanej šľahačky

Gaštanové pyré:

  • 1 kg gaštanov
  • 1,5 l vody
  • citrónová kôra z 1 umytého citróna
  • 1,5 dl Amaretta
  • 3 dl javorového sirupu
  • 1 vanilkový struk

RIVERBANK Restaurant, Jaroslav Žídek, dezert

RIVERBANK Restaurant, Jaroslav Žídek

RIVERBANK Restaurant, Jaroslav Žídek, dezert
Na Vianoce je kuchyňa u Žídekovcov rušným miestom, kde varí nielen Jaroslav, ale aj jeho manželka. Každý si totiž priniesol to svoje, tradičné: „Vianoce sú práve o tradíciách. Sú národy, ktoré tieto zaužívané tradičné vianočné jedlá nemajú. A my? Môžeme byť hrdí na to, že ich máme, preto by sme sa mali snažiť dodržiavať ich a predávať ich aj našim deťom, aby sa tradície zachovali aj naďalej.“

Postup

Krehké cesto Pâte Sucrée (tartaletka):

Všetky suroviny spolu spracujeme a vymiešame hladké cesto. Cesto necháme odpočívať v chlade približne 2-3 hodiny. Následne ho rozvaľkáme na hrúbku cca 2 mm, vyložíme ním pripravené formičky a dno popicháme vidličkou. Posypeme fazuľou (alebo inou záťažou) a pečieme pri 180 °C približne 5 minút.

Čokoládovo-kávový krém (1. vrstva):

Do hrnca dáme smotanu, mlieko, cukor a kávu – zahrejeme k bodu varu (nevaríme). Stiahneme z ohňa, zašľaháme žĺtka a pridáme želatínu. Precedíme, prišľaháme čokoládu a vymiešame do hladka. Hotový krém nalejeme do upečených tartaletiek do polovice a necháme vychladiť.

Vanilkový krém (2. vrstva):

Smotanu na šľahanie, mlieko, cukor, citrónovú kôru a vanilku dáme do hrnca a zahrejeme k bodu varu (nevaríme). Stiahneme z ohňa, zašľaháme žĺtka, vrátime na oheň a vyšľaháme na teplotu cca 85 °C. Potom zložíme z ohňa a miešame, kým zmes nevychladne na cca 38 °C. Pridáme namočenú a vyžmýkanú želatínu, precedíme a nakoniec jemne primiešame vyšľahanú šľahačku. Nalejeme do tartaletiek ako druhú vrstvu a necháme vychladnúť.

Gaštanové pyré:

Gaštany dáme do hrnca, zalejeme vodou a na miernom ohni varíme približne 45 minút, kým nezmäknú. Uvarené gaštany spolu s 400 ml vývaru (v prípade, že vývaru ostane menej, doplníme prevarenou vodou) preložíme do mixéra. Pridáme Amaretto, javorový sirup, semienka z vanilky a citrónovú kôru. Mixujeme približne 5 minút do hladkej konzistencie. Pyré nakoniec prepasírujeme cez jemné sito a vychladíme. Ak je to potrebné, pridáme viac javorového sirupu – každý podľa svojej chuti.

RIVERBANK Restaurant, Jaroslav Žídek, vianočný dezert
Na druhú adventnú nedeľu vás Jaroslav Žídek pozýva do sveta jedinečných chutí, ktoré oživia tradície a pridajú štipku moderného umenia na váš stôl. Jeho recepty nie sú len o varení – sú pozvánkou na nezabudnuteľný gurmánsky zážitok, ktorý zahreje telo aj dušu.

Vianočné recepty na 2. adventnú nedeľu si pre vás pripravil šéfkuchár Jaroslav Žídek z RIVERBANK Restaurant, ktorú nájdete v bratislavskom Grand Hotel River Park.

RIVERBANK Restaurant, Jaroslav Žídek

 

 

 

 

 

 

 

RIVERBANK Restaurant nájdete aj na Instagrame a Facebooku.

Recept: Jaroslav Žídek
Text a fotografie: kávičkári

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články