Rusty Červeň – pohostinnosť nie je len o službe, je to vzácne umenie
Editoriál
„Life is a journey“ – rád pozorujem akú má niekedy život zvláštnu schopnosť uzatvárať kruhy a často nás privedie práve tam, kde sa to všetko začalo. Tento návrat nemusí byť krokom späť, ale príležitosťou pozrieť sa na známe domáce miesta novými očami, obohatení o skúsenosti, vedomosti, známosti a príbehy, ktoré sme nazbierali na svojej ceste po svete.
Máme na to dosiahnuť svetovú úroveň
Naša povesť stojí na pevnom základe správnej pracovnej morálky, spoľahlivosti a ochote vždy odviesť maximum. Vo svete sme skutočne veľmi žiadaní aj vďaka našej usilovnosti, prispôsobivosti a schopnosťou zvládať náročne situácie s profesionálnym prístupom. Návrat na Slovensko po ôsmich rokoch v Londýne a siedmich rokoch v Singapure je emocionálnou, ale najmä profesionálnou Odyseou.
My Slováci, sme si v zahraničí vybudovali reputáciu, ktorá by mala byť pre nás všetkých v gastronómii a hotelierstve inšpiráciou a niekedy možno aj takým nakopnutím, na ktoré sem-tam zabúdame. Slováci dokazujú, že vedia nielen tvrdo pracovať, ale majú vysokú vášeň a dôraz pre detaily. Naša prirodzená srdečnosť a úcta k hodnotám, ako sú tímová práca a precíznosť, z nás robia skvelých spolupracovníkov a manažérov, ktorých si zamestnávatelia i hostia vážia po celom svete.
Toto všetko nám ukazuje, že máme všetky predpoklady na to, aby sme dosiahli svetovú úroveň nielen ako jednotlivci v zahraničí, ale aj ako krajina, ktorá podporuje pohostinnosť na vysokej úrovni. S touto pracovnou morálkou a odhodlaním máme možnosť pozdvihnúť slovenskú gastronómiu a hotelierstvo tak, aby sme boli nielen exportérom talentov, ale aj atraktívnym miestom pre svetových profesionálov. A preto som rád, že návrat domov sa tento krát týka aj nás; a ten najvzácnejší poklad – vedomosti, skúsenosti a pracovnú efektivitu, ktoré môžu inšpirovať novú vlnu excelentnosti v slovenskej pohostinnosti si nesieme so sebou.
Či už to bolo pôsobením v luxusných päťhviezdičkových hoteloch Londýna, alebo v najlepších svetových baroch v Singapure, ktoré sú známe neuveriteľnou ázijskou precíznosťou, som sa naučil, že pohostinnosť nie je len o službe – je to vzácne umenie. Každý detail, bez ohľadu na jeho veľkosť, vytvára zážitok na ktorý sa nezabúda. Inovatívne koktailové lístky, personalizované interakcie s hosťami či ďaleké cesty za poznávaním kultúr a gastronómie rôznorodého sveta – to všetko formovalo moju víziu: Verím, že slovenská pohostinnosť má obrovský potenciál zažiariť na globálnej úrovni.
O vytváraní momentov, na ktorých záleží
Slovensko má nesmierne bohatstvo – tradície, nádhernú krajinu, skvelú produkciu a talentovaných ľudí. Čo nám však chýba, je iskra, ktorá zažne plameň excelentnosti. Táto iskra začína v každom z nás, kto verí v to, že pohostinnosť má silu meniť naše životy a je to tá správna profesionálna cesta. Samozrejme, slovenský pohostinský priemysel čelí výzvam tak ako všetci vo svete – nedostatok motivácie, fluktuácia zamestnancov či stagnácia. Nie je to však nič neprekonateľné a ja osobne sa na tieto výzvy pozerám ako na príležitosti. Motiváciu nie je možné prikázať – musíme ju prebudiť a inšpirovať. Je jednoduché ukazovať prstom na unavených čašníkov bez záujmu, no skutočná zmena začína lídrami, ktorí vedú príkladom a nemyslia len na svoj komfort.
Aby sme uspeli a posúvali sa dopredu, musíme vytvárať prostredia, kde sa ludia cítia hodnotní, kde ich úsilie nie je prehliadané a kde vidia zmysel svojej práce. Ako niekto, kto zažil transformačnú silu uznania a mentorstva, som odhodlaný budovať kultúru, ktorá povzbudzuje a posilňuje. Mladá generácia totižto drží kľúč k budúcnosti slovenskej pohostinnosti. Aby sme ich inšpirovali, musíme neustále inovovať spôsoby, akým tento priemysel prezentujeme. Pohostinnosť nie je len o obsluhe pri stoloch či za barom, alebo recepciou hotela. Je to o vytváraní momentov, na ktorých záleží. Musíme im ukázať príležitosti – prostredníctvom dynamických školiacich programov, stáží, ktoré ich nadchnú, a výziev, ktoré preveria ich kreativitu. Pozvime ich, aby formovali budúcnosť, inovovali a vnímali pohostinnosť ako kariéru, ktorá ich môže zaviesť po celom svete – rovnako ako mňa i moju manželku.
Áno, sem tam môžeme cítiť, že slovenská pohostinnosť stagnuje, najmä ak sa dívame na niekoľko desaťročí staré fotografie z hotelov a reštaurácii, vyobliekaných čašníkov, zaujímavých jedál, luxusne prestretých stolov – podniky plné vďačných a skúsených hostí. Mnohí sa pýtame, kde sa to podelo a cítime, že toto obrodenie je našou kolektívnou misiou. Gastro biznis lídri, pedagógovia na hotelových školách, hoteloví personalisti, manažéri a všetci namotivovaní profesionáli v pohostinstve sa musia spojiť, aby vybudovali prosperujúci priemysel, ktorý priťahuje talenty a prekonáva očakávania. Moja úloha je zdieľať, čo som sa naučil, mentorovať a viesť príkladom. Ale toto nie je len môj príbeh – je to náš spoločný príbeh.
Predstavme si Slovensko…
Predstavme si Slovensko, kde každý hosť odchádza nielen spokojný, ale aj inšpirovaný vrátiť sa naspäť, kde každý profesionál nachádza hrdosť a zmysel vo svojej práci, kde my budeme namotivovaní, aby sme doma vybudovali prostredie, ktoré bude lákať talenty a nastavovať vysoký štandard pohostinnosti. Toto nie je len vízia, ale realita, ktorú môžeme v srdci Európy spoločne vytvárať, spolu so skvelými zážitkami, ale aj novými možnosťami a príležitosťami pre ďalšie generácie ak budeme veriť v transformačnú silu pohostinnosti.
Text: Rusty Červeň
Foto: archív autora/ Kávičkári.sk