Prečo musíte zažiť koncept Dine & Share vo FACH Bratislava?

 Prečo musíte zažiť koncept Dine & Share vo FACH Bratislava?

Foto: Dominika Noskovičová

Ruku na srdce – ako často trávite kvalitný čas s blízkymi? Čas, kedy nesledujete hodinky, neponáhľate sa a vychutnávate si daný moment naplno? Predstavte si večer na mieste, kde sa na stole miešajú vône, chute aj emócie. Kde každý chod ľudí nerozdeľuje, ale spája. Je štvrtok večer a vo FACH Bratislava sa práve začína ďalší zážitkový večer pre milovníkov gastronómie, ktorí túžia nielen po špičkovom jedle, ale aj po niečom viac. Vo vzduchu visí vôňa čerstvého chleba a od stola vidíme priamo do otvorenej kuchyne, kde sa pripravujú jedlá zo sezónneho menu. Už teraz vieme, že vybrať si bude ťažké. Dine & Share vo FACH Bratislava nie je len večera – je to koncept zdieľania a prepojenie pôžitku so zážitkom. A my sme si to išli vyskúšať na vlastnej koži.

FACH Bratislava Dine & Share
Nejde len o to, čo jete. Ide aj o to, ako a s kým jete. FACH vás pozýva spomaliť, rozprávať sa, vnímať. Príďte každý štvrtok až sobotu od 18:00 do 22:00 okúsiť Dine & Share – koncept, ktorý premieňa večeru na spoločenský rituál plný zdieľania a kulinárskeho objavovania. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Zdieľané menu, sezónne suroviny a atmosféra, ktorú inde nezažijete

Vchádzame do vnútorného dvora Mozartovho domu, kde sa pod korunami stromov odohráva každý štvrtok až sobotu večer koncept, ktorý by ste našli skôr v zahraničných metropolách. Dine & Share vo FACH Bratislava je večera, ktorá spája ľudí okolo stola a vracia jedlu jeho dôležitú, no mnohokrát podceňovanú funkciu – byť spoločenským zážitkom.

FACH Bratislava
Foto: Dominika Noskovičová
FACH Bratislava Dine & Share
Foto: Dominika Noskovičová
FACH Bratislava Dine & Share
Menu, ktoré si podelíte s priateľmi – každý si naloží na tanierik pre seba kúsok z každého pokrmu. Neformálna, ale premyslená atmosféra, profesionálny tím, sezónne a lokálne suroviny a chuť riskovať s novými kombináciami robia z tejto večere niečo výnimočné. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

„Nejde o to, aby ste si objednali jedno jedlo a najedli sa. Ide o to ochutnávanie a objavovanie nových chutí,“ vysvetľuje Matej Tuhý, šéfkuchár FACH, ktorý prebudil tento koncept k životu. A kde sa inšpiroval? V susednej Viedni, kde ho večere formou zdieľania očarili natoľko, že sa rozhdol posunúť slovenskú gastronómiu aj týmto smerom.

FACH Matej Tuhý
Foto: Dominika Noskovičová
FACH Matej Tuhý
Matej Tuhý, šéfkuchár FACH Bratislava, zažil koncept zdieľanej večere v zahraničí. Vedel, že ho chce priniesť aj na slovenskú gastronomickú scénu, a tak vznikol Dine & Share, ktorý je výsledkom jeho zanietenia pre svoju prácu. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Ideálne menu – z každého rožku trošku

Nečakajte klasické à la carte menu. Ani tradičné porcie na tanieri pre jedného. Menu je zostavené s úmyslom zdieľať – rôznorodé chute, konzistencie, prekvapenia. V tomto prípade prichádza na stôl viacero menších jedál, ktoré si rozdelíte, ochutnáte, porozprávate sa o nich. „Je to o interakcii,“ hovorí čašník hneď pri prvom osviežujúcom drinku v podobe kombuche, ktorú si vo FACHu sami pripravujú.

FACH Bratislava Dine & Share
Foto: Dominika Noskovičová
FACH Bratislava Dine & Share drink
Nielen skvelé jedlá rozdelené do kategórií podľa veľkosti, aby ste vedeli zahnať malý aj veľký hlad a zároveň poochutnávať čo najviac, ale aj lákavé alkoholické a nealkoholické nápoje. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

„Chceme, aby ľudia sedeli, spomalili a zdieľali večeru ako spoločenský rituál, nie ako rýchlu nutnosť,“ dopĺňa ho Matej Tuhý. Tento koncept večerí je navrhnutý tak, aby podporoval zdieľanie – jedlá sú rozdelené do štyroch kategórií podľa veľkosti a označené bodkami, čo uľahčuje výber a kombinovanie chutí. Ako odporúčanie udávajú zostaviť si menu tak, aby ste dosiahli 7 bodiek na osobu. Menu je nápadité a rôznorodé, preto si vyberie skutočne každý – ľahké zeleninové jedlá, svieže ryby či plody mora, poctivé mäso, klasickejšie kombinácie, ale aj mix chutí, ktoré vás prekvapia. Samozrejme, v tom najlepšom.

FACH Bratislava Dine & Share Matej Tuhý
Foto: Dominika Noskovičová
FACH Bratislava Matej Tuhý
Dine & Share má svoju jedinečnú atmosféru. A my si dovolíme tvrdiť, že je to nielen samotným premysleným konceptom, ale aj tímom, ktorý za ním stojí. Matej Tuhý sa snaží udržovať dobrý vzťah so zamestnancami, o čom svedčí aj to, že so sous-chefom Lukášom Zlúkym sa radi stretnú aj v súkromí. I keď spolu vychádzajú výborne, zavtipkujú, že ak sa stretnú priamo v kuchyni za jedným sporákom, občas sa potvrdí, že dvaja kohúti nemôžu byť na jednom smetisku. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Vyberte si, alebo sa nechajte naviesť obsluhou

Večer začína drinkom – či už si vyberiete alkoholický, alebo nealkoholický variant, ide o prípitok, ktorý otvára chuťové poháriky a pripravuje vás na gastronomický zážitok. Ktorý rozhodne príde.

FACH Bratislava Dine & Share menu
Foto: Dominika Noskovičová
FACH Bratislava Dine & Share
Usmiaty personál vo FACH nielen odporúča jedlá – žije nimi. Každý chod poznajú do detailu a s nadšením ho premenia na váš gastronomický zážitok. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Ako sme vraveli, výber je naozaj ťažký. Našťastie je tu personál, ktorý je týmto konceptom rovnako nadšený ako samotný šéfkuchár. Sami si všetky jedlá odjedli, poznajú ich chute a vedia nielen odporučiť, ale aj krásne o jednotlivých pokrmoch rozprávať či ich spárovať s jednotlivými drinkami.

FACH Bratislava Dine & Share kuchyňa
Foto: Dominika Noskovičová
FACH Bratislava Dine & Share kuchyňa
Otvorená kuchyňa iba umocní zážitok z konceptu Dine & Share, keďže ponúka pohľad priamo kuchárom pod nos, teda konkrétne pod ruky. Vďaka tomu môžete byť účastný už od prvého momentu prípravy všetkých jedál z menu. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Chlieb, mušle i steak

Po odporúčaní nám na stole ako prvé jedlo pristane kváskový chlieb. Ešte teplý, extra chrumkavý, s miso maslom. Jednoduché, no prekvapivo výrazné chute naznačujú, čo môžeme očakávať ďalej – jednoduchosť s premysleným twistom. A každý ďalší chod je skutočne prekvapením.

FACH Bratislava Dine & Share kuchyňa
Foto: Dominika Noskovičová
FACH Bratislava Dine & Share
Foto: Dominika Noskovičová
FACH Bratislava Dine & Share maslo
I tie jedlá, ktoré môžu vyzerať na prvý pohľad jednoducho, dokážu prekvapiť. Aj keď je menu bohaté, určite nevynechajte ich legendárny kváskový chlieb. Aktuálne, keďže menu sa pravidelne obmieňa s dôrazom na čerstvosť a sezónnosť surovín, je v ponuke kváskový chlieb s miso maslom. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Večera postupuje tempom, ktoré vás núti prestať sledovať čas. Každý chod prináša nový dialóg – nielen medzi chuťami, ale aj medzi ľuďmi. Ustrice s bazalkou a rebarborou otvárajú nové chuťové kombinácie, zatiaľ čo flank steak s prepáleným maslom a chimichurri poteší aj milovníkov klasiky.

FACH Bratislava Dine & Share ustrice
Foto: Dominika Noskovičová
FACH Bratislava Dine & Share ustrice
Foto: Dominika Noskovičová
FACH Bratislava Dine & Share steak
Ustrice s bazalkou a rebarborou či poctivý flank steak. Menu je zostavené tak, aby ulahodilo chutiam každého. A čo je najlepšie? Vďaka zdieľanému konceptu môžete ochutnať z každého rožku trošku. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Vyzdvihnúť musíme aj syr Cheesio s krustou z bazového medu, peľu a pekanových orechov. Vegánov zase nadchne červená repa s kyslou smotanou, kôprom, lieskovcami a ryžovým chipsom, ktorá prekvapí harmóniou zvolených surovín.

FACH Bratislava Dine & Share cvikla
Menu je nápadité s dôrazom na to, aby si na svoje prišli aj vegáni. Červená repa s kyslou smotanou, kôprom, lieskovcami a ryžovým chipsom je jedlo, ktoré však ocenia aj nevegáni. My ho hodnotíme ako jedno z najlepších jedál, ktoré sme počas večere Dine & Share ochutnali. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

7 bodiek k pocitu spokojnosti

Záver patrí dezertu – v našom prípade je to waffla s yuzu, misom a slaným karamelom. Presne ten dezert, aký si prajete na konci večera, ktorý nechcete ukončiť.

FACH Bratislava Dine & Share dezert
Foto: Dominika Noskovičová
FACH Bratislava Dine & Share
Čo by to bol za večer bez sladkej bodky? Ako sa vraví, aj keď máte pociť, že ďalší chod už nezvládnete, na dezert sa vždy miesto nájde. Výborná waffla bola vďaka kombinácii s kardamónom, yuzu, misom a slaným karamelom sladkou čerešničkou za celým večerom. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Prepojenie pôžitku so zážitkom pod korunami stromov

Dine & Share vo FACH Bratislava nie je len o jedle – je to o zážitku, ktorý spája ľudí. Je to pripomienka, že najlepšie chvíle v živote sú tie, ktoré zdieľame s ostatnými. A atmosféra? Tá je vo FACHu je jedinečná.

FACH Bratislava
Foto: Dominika Noskovičová
FACH Bratislava Dine & Share
Atmosféra FACHu je jedinečná – kombinácia prírodných prvkov, ako sú živé stromy, a moderného dizajnu vytvára prostredie, kde sa cítite ako v oáze pokoja uprostred mesta. Navyše s gurmánskym pôžitkom. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

📍 Kde? FACH, Ventúrska 10, Bratislava (vstup zo Zelenej ulice)
🕕 Kedy? Každý štvrtok, piatok a sobotu od 18:00 do 22:00
📲 Rezervácie: www.fachbratislava.sk/dine-and-share

FACH Bratislava
Rezervácia nie je nevyhnutná, ale ak chcete mať istotu, že sa vám ujde miesto, odporúčame si stôl rezervovať vopred. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

FACH nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text a foto: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články