Prečo musíte zažiť koncept Dine & Share vo FACH Bratislava?

Foto: Dominika Noskovičová
Ruku na srdce – ako často trávite kvalitný čas s blízkymi? Čas, kedy nesledujete hodinky, neponáhľate sa a vychutnávate si daný moment naplno? Predstavte si večer na mieste, kde sa na stole miešajú vône, chute aj emócie. Kde každý chod ľudí nerozdeľuje, ale spája. Je štvrtok večer a vo FACH Bratislava sa práve začína ďalší zážitkový večer pre milovníkov gastronómie, ktorí túžia nielen po špičkovom jedle, ale aj po niečom viac. Vo vzduchu visí vôňa čerstvého chleba a od stola vidíme priamo do otvorenej kuchyne, kde sa pripravujú jedlá zo sezónneho menu. Už teraz vieme, že vybrať si bude ťažké. Dine & Share vo FACH Bratislava nie je len večera – je to koncept zdieľania a prepojenie pôžitku so zážitkom. A my sme si to išli vyskúšať na vlastnej koži.

Zdieľané menu, sezónne suroviny a atmosféra, ktorú inde nezažijete
Vchádzame do vnútorného dvora Mozartovho domu, kde sa pod korunami stromov odohráva každý štvrtok až sobotu večer koncept, ktorý by ste našli skôr v zahraničných metropolách. Dine & Share vo FACH Bratislava je večera, ktorá spája ľudí okolo stola a vracia jedlu jeho dôležitú, no mnohokrát podceňovanú funkciu – byť spoločenským zážitkom.



„Nejde o to, aby ste si objednali jedno jedlo a najedli sa. Ide o to ochutnávanie a objavovanie nových chutí,“ vysvetľuje Matej Tuhý, šéfkuchár FACH, ktorý prebudil tento koncept k životu. A kde sa inšpiroval? V susednej Viedni, kde ho večere formou zdieľania očarili natoľko, že sa rozhdol posunúť slovenskú gastronómiu aj týmto smerom.


Ideálne menu – z každého rožku trošku
Nečakajte klasické à la carte menu. Ani tradičné porcie na tanieri pre jedného. Menu je zostavené s úmyslom zdieľať – rôznorodé chute, konzistencie, prekvapenia. V tomto prípade prichádza na stôl viacero menších jedál, ktoré si rozdelíte, ochutnáte, porozprávate sa o nich. „Je to o interakcii,“ hovorí čašník hneď pri prvom osviežujúcom drinku v podobe kombuche, ktorú si vo FACHu sami pripravujú.


„Chceme, aby ľudia sedeli, spomalili a zdieľali večeru ako spoločenský rituál, nie ako rýchlu nutnosť,“ dopĺňa ho Matej Tuhý. Tento koncept večerí je navrhnutý tak, aby podporoval zdieľanie – jedlá sú rozdelené do štyroch kategórií podľa veľkosti a označené bodkami, čo uľahčuje výber a kombinovanie chutí. Ako odporúčanie udávajú zostaviť si menu tak, aby ste dosiahli 7 bodiek na osobu. Menu je nápadité a rôznorodé, preto si vyberie skutočne každý – ľahké zeleninové jedlá, svieže ryby či plody mora, poctivé mäso, klasickejšie kombinácie, ale aj mix chutí, ktoré vás prekvapia. Samozrejme, v tom najlepšom.


Vyberte si, alebo sa nechajte naviesť obsluhou
Večer začína drinkom – či už si vyberiete alkoholický, alebo nealkoholický variant, ide o prípitok, ktorý otvára chuťové poháriky a pripravuje vás na gastronomický zážitok. Ktorý rozhodne príde.


Ako sme vraveli, výber je naozaj ťažký. Našťastie je tu personál, ktorý je týmto konceptom rovnako nadšený ako samotný šéfkuchár. Sami si všetky jedlá odjedli, poznajú ich chute a vedia nielen odporučiť, ale aj krásne o jednotlivých pokrmoch rozprávať či ich spárovať s jednotlivými drinkami.


Chlieb, mušle i steak
Po odporúčaní nám na stole ako prvé jedlo pristane kváskový chlieb. Ešte teplý, extra chrumkavý, s miso maslom. Jednoduché, no prekvapivo výrazné chute naznačujú, čo môžeme očakávať ďalej – jednoduchosť s premysleným twistom. A každý ďalší chod je skutočne prekvapením.



Večera postupuje tempom, ktoré vás núti prestať sledovať čas. Každý chod prináša nový dialóg – nielen medzi chuťami, ale aj medzi ľuďmi. Ustrice s bazalkou a rebarborou otvárajú nové chuťové kombinácie, zatiaľ čo flank steak s prepáleným maslom a chimichurri poteší aj milovníkov klasiky.



Vyzdvihnúť musíme aj syr Cheesio s krustou z bazového medu, peľu a pekanových orechov. Vegánov zase nadchne červená repa s kyslou smotanou, kôprom, lieskovcami a ryžovým chipsom, ktorá prekvapí harmóniou zvolených surovín.

7 bodiek k pocitu spokojnosti
Záver patrí dezertu – v našom prípade je to waffla s yuzu, misom a slaným karamelom. Presne ten dezert, aký si prajete na konci večera, ktorý nechcete ukončiť.


Prepojenie pôžitku so zážitkom pod korunami stromov
Dine & Share vo FACH Bratislava nie je len o jedle – je to o zážitku, ktorý spája ľudí. Je to pripomienka, že najlepšie chvíle v živote sú tie, ktoré zdieľame s ostatnými. A atmosféra? Tá je vo FACHu je jedinečná.


📍 Kde? FACH, Ventúrska 10, Bratislava (vstup zo Zelenej ulice)
🕕 Kedy? Každý štvrtok, piatok a sobotu od 18:00 do 22:00
📲 Rezervácie: www.fachbratislava.sk/dine-and-share

FACH nájdete aj na Facebooku a Instagrame.
Text a foto: Dominika Noskovičová