Pražiar Peter Szabó: „Coffeein rastie, ale to podstatné zostáva – chceme robiť kávu, ktorá má dušu a príbeh“

 Pražiar Peter Szabó: „Coffeein rastie, ale to podstatné zostáva – chceme robiť kávu, ktorá má dušu a príbeh“

ǀ Foto: Ondrej Bobek

Peter Szabó v tomto roku vyhral Slovak Roasting Masters a aktuálne sa so svojím tímom sústredí na najväčší projekt – výstavbu novej pražiarne. Jeho sen je otvoriť najvyspelejšiu pražiareň v strednej Európe. Keď sme sa v roku 2023 rozprávali o jeho ceste na kávové plántáže na Jáve, s oduševnením rozprával o svojich zážitkoch a mňa (so synom v brušku) úplne očarila chuť cukríkovej liberiky z týchto končín sveta. A toto oduševnenie neopúšťa Petra ani po rokoch. Práve naopak. Coffeein oslávil 14. narodeniny a energia celého tímu sa im vracia vo forme rastu, silnejšej značky a toho najpodstatnejšieho – dôvery zákazníkov. 

Peter Szabó
V srdci Šiah na juhu Slovenska sa nachádza pražiareň Coffeein, ktorá v polovici júla oslávila 14. narodeniny. ǀ Foto: Ondrej Bobek

 

Peter, oslávili ste 14. narodeniny Coffeeinu. V akom duchu sa niesol narodeninový týždeň?

Najlepšie, ako si len môžeme priať, oslávili sme ho prácou. Boli sme zavalení stovkami objednávok a úprimne, človek si asi nemôže predstaviť krajšie narodeniny, ako keď sa jeho firme darí. Ten záujem a podpora od zákazníkov je pre nás najväčším darčekom.

Akú kávu ste si dnes ráno dopriali a v akej príprave?

Ráno som začal espressom z nášho blendu Italy. Teraz, keď píšem túto odpoveď, popíjam žltú geishu pripravenú cez V60. Moja práca vyžaduje neustále testovanie a kontrolovanie roastov, takže denne ochutnám aj štyri-päť rôznych káv. Je to príjemná aj náročná súčasť práce zároveň udržať kvalitu, ale nezabudnúť si kávu aj užiť.

Peter Szabó, Coffeein
Peter Szabó nevníma kávu len ako obyčajný nápoj, ale cestu, ktorá sa začína na kávových plantážach, pokračuje osobnými stretnutiami s farmármi a končí sa v šálke. ǀ Foto: Ondrej Bobek

 

Vráťme sa celkom na začiatok Coffeeinu – ešte v začiatkoch Coffeeinu ste sa venovali masírovaniu a zároveň praženiu, čo ste spomenuli v celkom prvom článku u nás. Ako sa z maséra stal pražiar kávy?

Masíroval som už od strednej školy a vo veku 22 rokov som mal za sebou šesťročnú prax. Prevádzkovali sme masážny salón a denne som masíroval päť-šesť hodín. Kto niekedy skúšal masírovať svoju polovičku, ten vie, že aj 10 minút „mágania“ môže človeka celkom odrovnať.

Po každom dni som sa cítil totálne vyčerpaný a časom prišlo aj vyhorenie. Začal som teda hľadať alternatívu, niečo, čo by ma znova nakoplo. A vtedy som narazil na svet kávy. Začal som študovať, ochutnávať, hľadať. Krok za krokom ma to pohltilo. Až som si nakoniec 15. 7. 2011 otvoril e-shop s kávou coffeein.sk. Prvý rok som predával len talianske kávy, následne som objavil jednodruhové a odrodové kávy a v roku 2013 som už v malom začal pražiť ja. V roku 2015 som sa presťahoval naspäť do môjho rodného mesta – Šiah – a založil som tu plnohodnotnú pražiareň kávy.

Peter Szabó, Coffeein
Keď Peter Szabó po šiestich rokov práce maséra hľadal v živote nový smer, získala si ho práve káva. ǀ Foto: Ondrej Bobek

 

Šahy sú Vaše rodné mesto a je sympatické, že tu aj podnikáte. Bol to od začiatku zámer?

Nie, pôvodne to nebol zámer, skôr silná túžba, ktorá vo mne roky rástla. Šahy som opustil ako 15-ročný, keď som odišiel na strednú školu do Bratislavy. Domov som sa vracal len na víkendy a každú nedeľu mi pukalo srdce, keď som znova opúšťal svoje mesto. Tento režim pokračoval až do roku 2015, keďže náš masážny salón bol v Bratislave. Boli obdobia – celé mesiace, dokonca kvartály – keď som sa domov vôbec nedostal. Bolo to veľmi ťažké a túžba po návrate domov bola čoraz silnejšia. Preto som dnes úprimne najšťastnejší na svete, že môžem podnikať práve tu, vo svojom rodnom meste. Opustiť Bratislavu a vybudovať si živobytie doma je pre mňa splnený sen.

Coffeein je tímová práca – ako sa cítite v role tímlídra?

Úprimne, túto rolu som si nikdy nevybral, proste som sa ním stal. Keď som na malej 500 g pražičke pražil svoje prvé kávy, ani vo sne by mi nenapadlo, že raz budem zodpovedný za celý tím ľudí. Ale veci sa prirodzene vyvinuli a ja som vďačný, že som sa obklopil skvelou partiou. S mnohými kolegami sa poznám dokonca už od škôlky. Sme kamaráti, ktorí spolu veslujú na jednej lodi. A presne tak vnímam našu firmu – ako vikingskú loď, kde každý musí zabrať, aby sme sa pohli vpred. Každý má svoju zodpovednosť a berie firmu ako svoju vlastnú. Nepracujú pre mňa, pracujú pre seba. A to je najlepší základ, aký si môže tím priať.

Peter Szabó, Coffeein
„Som vďačný, že som sa obklopil skvelou partiou. S mnohými kolegami sa poznám dokonca už od škôlky. Sme kamaráti, ktorí spolu veslujú na jednej lodi.“ približuje skvelé kolegiálne vzťahy v Coffeeine majiteľ Peter Szabó. ǀ Foto: Ondrej Bobek

 

Vaše podnikanie má z roka na rok vyššie obraty, no posledné dva roky sú významne úspešné. Ako to vnímate?

Najlepšie to asi vystihuje Newtonov tretí zákon – akcia vyvoláva reakciu. Posledné roky vkladáme do pražiarne obrovské množstvo energie, času aj srdca. A tá energia sa nám vracia vo forme rastu, silnejšieho brandu a toho najdôležitejšieho – dôvery zákazníkov. To, že sa pražiarni darí, nie je náhoda. Je to dôsledok toho, čo do nej deň čo deň dáva celý náš tím.

Čo bolo pre Vás v podnikaní najťažšie?

Všetko aj nič. Možno zvláštna odpoveď, ale ja celé podnikanie vnímam ako hru. Od detstva som hrával počítačové hry a najviac ma bavili tie náročné, strategické, kde som musel premýšľať, plánovať, stavať a adaptovať sa situácii v hre. A presne tak vnímam aj podnikanie, ako komplexnú budovateľskú stratégiu, ktorá ma baví práve preto, že je plná výziev.

Peter Szabó, Coffeein
ǀ Foto: Ondrej Bobek
Peter Szabó, Coffeein
Peter vníma podnikanie ako hru, a keďže sám seba považuje za vorkoholika, väčšinu času si to v práci užíva. ǀ Foto: Ondrej Bobek

 

Samozrejme, niekedy prídu dni, keď je toho na mňa veľa. A vtedy si poviem: „Možno by bolo fajn stáť za pásom 8 hodín a po robote vypnúť mobil a mať 16 hodín pre seba.“ Alebo mať dovolenku na dva týždne ako niektorí moji zamestnaní kamaráti. Podnikanie je stav, kde si v práci 24/7, ale našťastie som vorkoholik, takže väčšinu času si to užívam 🙂

Pri Coffeeine sa nedá prehliadnuť nápaditý marketing v podobe sviežich videí na sociálnych sieťach. Niektoré vtipne reagujú aj na rôzne diskusie na sociálnych sieťach (napr. detský pražiar cofefein😊). Všímam si aj vytvorené alter egá a z celej marketingovej komunikácie na sociálnych sieťach mi vychádza, že Vás to veľmi baví tvoriť – je to tak?

Áno, je to tak. Marketing ma naozaj veľmi baví a ide to zo mňa prirodzene. Nápady, videá, kreatívy… skôr mám problém vybrať si, čo nerobiť, než čo robiť. V tíme často vtipkujeme, že už teraz máme materiál na kampane na ďalšie tri roky.

Už ako dieťa som mal blízko ku kreatívnemu obchodovaniu – kupoval som veci v bazári, predával ich ďalej, napaľoval cédečká alebo kreslil Pokémonov a predával ich spolužiakom. Takže obchodnícka kreativita bola vo mne odjakživa. Taktiež s Andrásom, mojím kolegom, s ktorým najčastejšie hráme vo videách, sme toto robili už odmalička. Vymýšľali sme reklamy na rôzne produkty či firmy. Mali sme asi 10 rokov. Dnes robíme to isté, len to natáčame na video 🙂

Coffeein
Peter Szabó s kolegom Andrásom najčastejšie spolu hrajú vo videách na sociálnych sieťach. Reklamy na rôzne produkty či firmy robili už odmalička, takže pre oboch je marketing prirodzená a zábavná časť práce. ǀ Foto: Ondrej Bobek

V rozhovore spred 2 rokov sme sa rozprávali o Vašich cestách na kávové plantáže. Čo vás naučil život s kávou?

Jednoznačne ma naučil obrovskej pokore. Keď vidíte ľudí na farmách počas zberov, ako pracujú dvanásť až štrnásť hodín denne, každý deň bez voľna, niekedy celé tri-štyri mesiace v kuse, začne vám dochádzať, čo všetko stojí za jednou šálkou kávy.

Na niektorých farmách som počul príbehy, ako farmári ťahali aj 48 hodín v kuse, aby stihli spracovať čerstvo zozbierané čerešne. Je to neskutočne fyzicky náročná práca a my výsledok toho všetkého vypijeme za 10 sekúnd ako espresso.

Peter Szabó, Coffeein
Peter precestoval mnoho kávových plantáží po celom svete a mal možnosť pomáhať pri zberoch, spracovaní a sušení kávy či sadení kávovníkov.  ǀ Foto: Ondrej Bobek

 

Mal som možnosť pomáhať pri zberoch, spracovaní, sušení, sadil som kávovníky… Vďaka týmto zážitkom dnes oveľa lepšie chápem celý proces od čerešne po šálku. A čím viac tomu rozumiem, tým väčší rešpekt mám k ľuďom, k pôde aj k samotnej káve.

Kto Vás najvýraznejšie inšpiroval na Vašej podnikateľskej ceste?

Najviac ma inšpirujú ľudia, ktorí už niečo dokázali – a neboja sa podeliť o svoje skúsenosti v knihách. Verím totiž, že všetka múdrosť už bola niekde napísaná. Len ju treba nájsť, prečítať a poučiť sa z nej.

Na začiatkoch som čerpal veľa sily a motivácie z kníh od Napoleona Hilla a Dalea Carnegieho. Dodnes ma inšpiruje aj príbeh Baťu – odporúčam knihu Som Baťa, dokážem to od Jozefa Banáša. A nesmierne si vážim aj genialitu Steva Jobsa – jeho biografia od Waltera Isaacsona je pre mňa silný zdroj inšpirácie.

Nejde teda o jedného človeka, ktorý by ma inšpiroval, ale o mnohých úspešných. Z každého príbehu úspešného (alebo aj neúspešného) človeka sa dá niečo naučiť.

Čo by ste s dnešnými skúsenosťami v podnikaní s kávou poradili Petrovi, ktorý pred 14 rokmi začínal?

Nič. Nech si to pekne odmaká tak ako ja. (Smiech.)

Coffeein
Aj takto vyzerali narodeniny Coffeeinu. Stovky zásielok plné voňavej čerstvej kávy prešli pod rukami celého tímu pražiarne. ǀ Foto: Ondrej Bobek

 

Aké sú Vaše ďalšie ambície a plány s Coffeeinom?

V dvojročnom horizonte sa sústreďujeme na náš najväčší projekt – výstavbu novej pražiarne. V malej dedinke pri Šahách sme odkúpili pozemok so 100-ročnou budovou, kde v prvej fáze zrekonštruujeme budovu, v ktorej otvoríme kaviareň a showroom. Bude to miesto, kde si zákazníci budú môcť dať našu kávu a posedieť si na krásnej terase v obklopení prírody.

Coffeein
„Záujem a podpora od zákazníkov je pre nás najväčším darčekom,“ s úsmevom hovorí majiteľ pražiarne Peter Szabó. ǀ Foto: Ondrej Bobek

 

V druhej fáze na zadnej časti pozemku postavíme úplne novú, technologicky špičkovú pražiareň – verím, že najvyspelejšiu na Slovensku, možno aj v strednej Európe. Chceme sa posunúť nielen kapacitne, ale aj kvalitatívne – smerom k ešte väčšej udržateľnosti a efektivite.
Coffeein rastie, ale to podstatné zostáva – chceme robiť kávu, ktorá má dušu a príbeh. A tieto príbehy chceme zdieľať so zákazníkmi, aby spoznali farmárov, ktorí stoja na začiatku celého reťazca. Práve oni sú skutoční superhrdinovia tejto kávovej cesty.

 

Pražiareň Coffeein nájdete aj na Instagrame a Facebooku.

 

Text: Katarína Kántorová
Fotografie: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Katka Kántorová

Zanietená jazyková redaktorka, ktorej hlavnou pracovnou náplňou je mať oči na stopkách, len čo sa na obzore objaví nejaká chybička. Od štúdia na vysokej škole až dodnes prešla rôznymi redakčnými profesiami, no s určitosťou vie, že okrem korigovania sa v živote nezaobíde ani bez písania. A, samozrejme, bez dobrej kávy a milej mačacej spoločníčky Ellie.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články