Najlepšie kaviarne v Košiciach: #1 kaviareň Doraz

 Najlepšie kaviarne v Košiciach: #1 kaviareň Doraz

Foto: Dominika Noskovičová

Pražiareň Doraz je symbolom košickej kávovej kultúry. Vznikla v roku 2013 ako cyklo-kaviarnička a projekt skupiny nadšencov, ktorí chceli priniesť na východ Slovenska výberovú kávu spracovanú s dôrazom na kvalitu a transparentnosť. Dnes si ich kávu môžete dopriať aj priamo v ich prevádzkach. My sme navštívili kaviareň na Dominikánskom námestí v centre Košíc, v ktorej to pulzovalo energiou a životom.

Od samého začiatku bolo cieľom pražiarne Doraz ukázať, že aj menšie slovenské pražiarne môžu konkurovať svetovej úrovni. A to nielen v technológii praženia, ale aj v prístupe ku káve ako kultúre. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

V rámci redakcie sme sa vybrali na malý kaviarenský výlet do Košíc. Objavili sme pre vás 8 kaviarní, ktoré nás dostali – konceptom, ponukou alebo jedinečnou atmosférou. Či si chcete vychutnať špičkovú kávu od lokálnych pražiarov, stráviť príjemné popoludnie s priateľmi, alebo objaviť originálne miesta s atmosférou, toto mesto vás nenechá chladnými. Nejde o žiadne poradie, skôr o pozvánku na malé kaviarenské dobrodružstvo po celom meste.

V srdci Košíc sa praží káva, ktorá načúva chutiam zákazníkov. Doraz kombinuje modernú technológiu, cit pre chuť a vášeň pre poctivé remeslo. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Od cyklo-kaviarne po modernú pražiareň 

Pražiareň Doraz vznikla tak trochu netypicky. Začínala totiž ako nízkonákladová cyklokuriérska služba. Postupne sa však z vízie poskytovať zákazníkom autentické služby rozvinul komplexný koncept s vlastnou pražiarňou a viacerými prevádzkami. S osobitým prístupom k detailu a vášňou pre kvalitu vám prináša výberovú, čerstvo praženú kávu.

Foto: Dominika Noskovičová
Slovo „doraz“ je východniarske a znamená „o chvíľu“. Presne tak chceli tvoriť aj zakladatelia: spontánne, autenticky a čo najdostupnejšie. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Doraz – symbol košickej kávovej kultúry

Kde všade si môžete vychutnať kávu Doraz? Okrem mobilných bicyklov, tzv. „coffee bikes“, má Doraz aj 5 kamenných prevádzok: predajňu kávy a kaviareň na Dominikánskom námestí 6, pražiareň a predajňu na Tolstého 74, prevádzku Kysak Libresso vo vestibule železničnej stanice Kysak, coffee bike v Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a sezónny kávový stánok v ZOO Košice. Dobre pripravená šálka kávy je tak dostupná takmer všade, či už si ju dáte v prevádzke, alebo si zakúpite zrná a pripravíte si ju doma.

Radovan Sidor, spoluzakladateľ Dorazu, hovorí, že tajomstvom ich úspechu je nielen kvalita kávy, ale aj schopnosť načúvať zákazníkom. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Tajomstvo úspechu – kvalita a schopnosť načúvať zákazníkom

Predajňa a kaviareň na Dominikánskom námestí je moderná prevádzka vybavená špičkovými technológiami, kde to žije energiou hostí a vôňou čerstvo praženej kávy. Počas našej návštevy sa tam vystriedalo množstvo hostí. Niektorí si prišli posedieť, iných vtiahla vôňa kávy popritom, ako prechádzali okolo. A z čoho si mohli hostia vyberať?

Foto: Dominika Noskovičová
Medzi zákazníkmi je obľúbený blend Intercity s chuťou kakaa, čokolády a orechov, ktorý je pripravený z výberových odrôd arabiky s malým množstvom kvalitnej robusty. Ponka káv však ulahadí všetkým – od milovníkov silného espressa až po ľudí, ktorí radi vyhľadávajú nové chute a alternatívne prípravy káv. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Samozrejmosťou kaviarne Doraz sú rôzne prípravy kávy a dva mlynčeky – v čase našej návštevy to bola Kenya a ich typický blend Intercity. Okrem kávy sú v ponuke aj čoraz obľúbenejšie matcha nápoje či limonády z miestnych sirupov Tvoy. Lokálne sú aj koláče a zákusky, z ktorých si vyberú aj hostia s potravinovými intoleranciami.

Foto: Dominika Noskovičová
Nielen káva, ale aj matcha, limonády či koláče. V kaviarni Doraz si prídu na svoje všetci, vrátane ľudí s intoleranciami. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Doraz – medzinárodné uznanie a unikátne edície

Pražiareň Doraz získala ocenenia v súťaži Great Taste Awards – z troch prihlásených káv dve získali jednu hviezdu, káva Rwanda Kamonyi Women dokonca tri hviezdy.

Pražiareň Doraz zožala medzinárodné uznanie v celosvetovej súťaži Great Taste Awards. Do súťaže prihlásili tri kávy – dve získali jednu hviezdu, no práve výnimočný úspech patrí káve Rwanda Kamonyi Women, ktorá získala tri hviezdy. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Pozornosť si zaslúži aj kávová edícia TAKOJ. Ide o rôzne arabiky, ktoré majú bežne v ponuke, avšak v spolupráci s vinárom Mariánom Takáčom z Vinárstva u KOŇA ich dodatočne fermentujú v hroznových výliskoch z rôznych odrôd vín. Ich snahou bolo spojiť sily a vytvoriť regionálny, neopakovateľný produkt. A tak zelené zrná kávy z rôznych kútov sveta ešte pred pražením fermentujú vo výliskoch z tokajského vína. Čo sú výlisky? Ide o vedľajší produkt, ktorý vzniká pri lisovaní vína. Odroda vína a jeho cukornatosť, dĺžka fermentácie, následné sušenie a praženie, to všetko vstupuje do procesu, na konci ktorého je TAKOJ. Dôkaz, že Doraz vie spájať moderné trendy vo výberovej káve s lokálnou identitou a prinášať chuťový zážitok, ktorý si rýchlo nájde cestu k milovníkom kávy nielen na východe Slovenska.

Jedným z najodvážnejších experimentov pražiarne Doraz je edícia TAKOJ v spolupráci s vinárom Mariánom Takáčom z Vinárstva u KOŇA, pri ktorej sa zelené kávové zrná fermentujú vo výliskoch z tokajského vína. Tento unikátny proces prebieha priamo na Slovensku, čo je vo svete kávy skutočnou raritou. Obvykle totiž prebiehajú fermentácie ešte v pestovateľských krajinách. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Doraz nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text a foto: Dominika Noskovičová

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články