Najlepšie kaviarne v Košiciach: #1 kaviareň Doraz

Foto: Dominika Noskovičová
Pražiareň Doraz je symbolom košickej kávovej kultúry. Vznikla v roku 2013 ako cyklo-kaviarnička a projekt skupiny nadšencov, ktorí chceli priniesť na východ Slovenska výberovú kávu spracovanú s dôrazom na kvalitu a transparentnosť. Dnes si ich kávu môžete dopriať aj priamo v ich prevádzkach. My sme navštívili kaviareň na Dominikánskom námestí v centre Košíc, v ktorej to pulzovalo energiou a životom.

V rámci redakcie sme sa vybrali na malý kaviarenský výlet do Košíc. Objavili sme pre vás 8 kaviarní, ktoré nás dostali – konceptom, ponukou alebo jedinečnou atmosférou. Či si chcete vychutnať špičkovú kávu od lokálnych pražiarov, stráviť príjemné popoludnie s priateľmi, alebo objaviť originálne miesta s atmosférou, toto mesto vás nenechá chladnými. Nejde o žiadne poradie, skôr o pozvánku na malé kaviarenské dobrodružstvo po celom meste.

Od cyklo-kaviarne po modernú pražiareň
Pražiareň Doraz vznikla tak trochu netypicky. Začínala totiž ako nízkonákladová cyklokuriérska služba. Postupne sa však z vízie poskytovať zákazníkom autentické služby rozvinul komplexný koncept s vlastnou pražiarňou a viacerými prevádzkami. S osobitým prístupom k detailu a vášňou pre kvalitu vám prináša výberovú, čerstvo praženú kávu.


Doraz – symbol košickej kávovej kultúry
Kde všade si môžete vychutnať kávu Doraz? Okrem mobilných bicyklov, tzv. „coffee bikes“, má Doraz aj 5 kamenných prevádzok: predajňu kávy a kaviareň na Dominikánskom námestí 6, pražiareň a predajňu na Tolstého 74, prevádzku Kysak Libresso vo vestibule železničnej stanice Kysak, coffee bike v Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a sezónny kávový stánok v ZOO Košice. Dobre pripravená šálka kávy je tak dostupná takmer všade, či už si ju dáte v prevádzke, alebo si zakúpite zrná a pripravíte si ju doma.

Tajomstvo úspechu – kvalita a schopnosť načúvať zákazníkom
Predajňa a kaviareň na Dominikánskom námestí je moderná prevádzka vybavená špičkovými technológiami, kde to žije energiou hostí a vôňou čerstvo praženej kávy. Počas našej návštevy sa tam vystriedalo množstvo hostí. Niektorí si prišli posedieť, iných vtiahla vôňa kávy popritom, ako prechádzali okolo. A z čoho si mohli hostia vyberať?


Samozrejmosťou kaviarne Doraz sú rôzne prípravy kávy a dva mlynčeky – v čase našej návštevy to bola Kenya a ich typický blend Intercity. Okrem kávy sú v ponuke aj čoraz obľúbenejšie matcha nápoje či limonády z miestnych sirupov Tvoy. Lokálne sú aj koláče a zákusky, z ktorých si vyberú aj hostia s potravinovými intoleranciami.


Doraz – medzinárodné uznanie a unikátne edície
Pražiareň Doraz získala ocenenia v súťaži Great Taste Awards – z troch prihlásených káv dve získali jednu hviezdu, káva Rwanda Kamonyi Women dokonca tri hviezdy.

Pozornosť si zaslúži aj kávová edícia TAKOJ. Ide o rôzne arabiky, ktoré majú bežne v ponuke, avšak v spolupráci s vinárom Mariánom Takáčom z Vinárstva u KOŇA ich dodatočne fermentujú v hroznových výliskoch z rôznych odrôd vín. Ich snahou bolo spojiť sily a vytvoriť regionálny, neopakovateľný produkt. A tak zelené zrná kávy z rôznych kútov sveta ešte pred pražením fermentujú vo výliskoch z tokajského vína. Čo sú výlisky? Ide o vedľajší produkt, ktorý vzniká pri lisovaní vína. Odroda vína a jeho cukornatosť, dĺžka fermentácie, následné sušenie a praženie, to všetko vstupuje do procesu, na konci ktorého je TAKOJ. Dôkaz, že Doraz vie spájať moderné trendy vo výberovej káve s lokálnou identitou a prinášať chuťový zážitok, ktorý si rýchlo nájde cestu k milovníkom kávy nielen na východe Slovenska.

Doraz nájdete aj na Facebooku a Instagrame.
Text a foto: Dominika Noskovičová