Live Cooking v Hoteli Zlatý Kľúčik: Od francúzskeho šarmu k modernej precíznosti

 Live Cooking v Hoteli Zlatý Kľúčik: Od francúzskeho šarmu k modernej precíznosti

Na úpätí nitrianskeho Zobora, v Hoteli Zlatý Kľúčik, sa dvakrát ročne odohráva kulinárske divadlo. Live Cooking pod vedením šéfkuchára Viliama Beňa. Minulý rok bola jarná show inšpirovaná francúzskym „Art De Vivre“ a doslova nás pohladila na duši. Tohtoročná, postavená na prémiových surovinách a modernej precíznosti, nás zasa ohúrila technickou virtuozitou. Obe sa pre nás stali nezabudnuteľné. V čom spočíval ich rozdiel?

Degustačná večera v Zlatom Kľúčiku je oslavou gastronómie, kde sa suroviny, technológie a párovanie s vínom spájajú do nezabudnuteľného zážitku. „Hlavnou ideou každého Live Cookingu je poskytnúť hosťom zážitok, na ktorý budú spomínať do konca života,“ hovorí šéfkuchár Viliam Beňo.

Moderátorka Barbora Rakovská prenechala slovo riaditeľovi hotela Zlatý Kľúčik Igorovi Gondárovi, ktorý prívital hostí a vysvetlil nečakanú neprítomnosť šéfkuchára Viliama Beňa.

Prostredie a atmosféra

2024: Francúzsky šarm v objatí Nitry
Minulý ročník bol ako scéna z francúzskeho filmu. Frenchie Terrasse s výhľadom na večernú Nitru, jemné tóny klavíra a charizmatická moderátorka Katarína Jesenská vytvorili pocit, akoby ste večerali u elegantného francúzskeho priateľa. Otvorená kuchyňa odhalila choreografiu kuchárov, ktorí pracovali s lokálnymi surovinami s francúzskym nádychom. Atmosféra bola srdečná a zároveň intímna.

2025: Moderný lesk s výzvou, ktorá preverila tím
Tohtoročná večera stavila na prémiové suroviny ako Wagyu, kaviár či šafrán, čím získala ostrejší, formálnejší tón. Ikonická Frenchie Terrasse opäť ponúkla výhľad, ktorý pri západe slnka zatajoval dych. No plány narušila nečakaná neprítomnosť šéfkuchára Viliama Beňa, ktorý sa zo zdravotných dôvodov nemohol eventu osobne zúčastniť. „Človek mieni a Pán Boh mení. Celú situáciu som riadil z postele cez telefón. Som hrdý na svoj tím, ktorý to zvládol,“ úprimne konštatuje. Live Cooking prvok tak ustúpil servírovaniu z kuchyne, čo mierne ubralo na divadelnosti. Napriek tomu západ slnka, ostrieľaná moderátorka Barbora Rakovská, vynikajúce párovanie vín Frtus Winery a profesionalita tímu udržali čaro večera.

Vľavo riaditeľ hotela Igor Gondár s tímom kuchárov, ktorí odviedli stopercetný výkon.

Menu, ktoré sa zapíše

Zemiaky, pažítka, slanina, bryndza, žĺtko

Zemitý, domácky začiatok oslovil komfortom. Pôsobil robustnejšie, no rovnako úprimne ako minulý rok, kde tiež hrala významnú rolu bryndza. „Chuť je pre mňa najdôležitejšia,“ hovorí Beňo, a tento chod to potvrdil.

Chrumkavé zemiaky s bryndzou sa snúbili so sektom Noria, r. 2022, extra dry, Frtus Winery.

Grilovaná chobotnica, šafrán, kreveta, mäta

Gril dodal dymový tón a exkluzívnu textúru, šafrán luxus. Mäta bola výrazná, no chobotnica a kreveta dostali priestor zažiariť.

Teľacia špička, višne, hľuzovka

Jemné teľacie mäso, najmä brzlík, ktorý podľa šéfkuchára patrí ku klenotom gastronómie a pritom ho málokto pozná, uchvátil všetky chuťové poháriky. Spolu so sviežimi višňami a hľuzovkou. “Live Cooking je pre nás doslova ako sviatok. Vždy chceme hosťom ponúknuť niečo nevšedné, čo nejedia každý deň. Niektoré suroviny človek neochutná nikdy v živote či už kvôli dostupnosti alebo najmä cene. Aj preto sa snažím vždy pri skladaní jedál použiť to, čo si myslím, že ľudia ocenia,” vysvetľuje Beňo.

Dokonalý servis je v Zlatom Kľúčiku štandardom, ktorý napriek tomu, vždy milo prekvapí.

Treska – sviečková, špargľa, redukcia z mandarínky, šťavel, kaviár

Mandarínkova redukcia rozžiarila tanier, kaviár dodal noblesu, aby treska mohla excelovať. “Predpríprava jednotlivých chodov je veľmi náročná a zdĺhavá a trvá zväčša niekoľko dní, keďže používame veľmi komplikované technologické postupy s dôrazom na zachovanie kvality a chuti danej suroviny.“ Aj tento chod ukázal technickú náročnosť, ktorá sa preniesla do skvelého výsledku.

Wagyu striploin – nízka roštenka jemne zaúdená, batáty – gratin, hrášok, sušené kapary, demi-glace-horčica. Gastronomický vrchol večera.

Wagyu striploin, kapary, batáty

Wagyu bolo dokonalé – jemné, rozplývajúce sa. Kapary a batáty pôsobili jednoduchšie, no mäso s demi-glace bolo samo osebe hviezdou, ktoré nemohlo byť lepšie spárované ako s Frankovkou modrou, r. 2022, suché, Frtus Winery.

Biela čokoláda, maliny, bazalka…

Svieži sorbet, ktorému bazalka dodala originálny šmrnc. Maliny a bublinková biela čokoláda to vystupňovali do slávnostného sladkého záveru.

Živá hudba dodala večeri noblesu a neopakovateľný charakter.

Oproti minuloročnej večeri, ktorá bola ako francúzske pohladenie so slovenským srdcom, tento ročník stavil nielen na technickú dokonalosť, ale aj najprémiovejšie  suroviny. Napriek absencii šéfkuchára tím ukázal, že vie zvládnuť aj krízové situácie. „V kuchyni mám profesionálov, na ktorých sa môžem stopercentne spoľahnúť,“ hodnotí s uznaním Viliam Beňo. A na ktorý chod bol najviac hrdý? “Je to ako, keď máte viac detí a chcete povedať, ktoré máte najradšej. Som hrdý na každý chod, ktorý je hosťom naservírovaný s vysokým dôrazom na kvalitu a hlavne chuť daných surovín.

Text: Kristína Brezinová Rídekyová
Foto: archív Zlatý Kľúčik

 

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Kristína Brezinová - Ridekyová

http://www.kavickari.sk

Miluje kávu, rada si ju doma pripraví, ale ešte radšej hľadá a nachádza nové kávové destinácie, o ktorých ešte radšej píše a fotoaparátom zachytí ich čarovnú atmosféru. Rovnako podľahla sladkej cukrárskej vášni a to, čo si napečie kreatívne nastyluje do mňamóznej podoby a nafotí. Jej novinárske pero v spojení s kúzelnými fotkami vás pozýva do sladkej kávovo-koláčovej idylky.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články