Káva a kultúra v srdci Topoľčianok. Spoznajte s nami kaviareň Kolt

Kaviareň Kolt ǀ Foto: Ondrej Bobek
Topoľčianky sú rozkošná obec v nitrianskom kraji, ktorá je preslávená najmä Národným žrebčínom a prekrásnym kaštieľom, vďaka čomu tu prekvitá aj pomerne rušný cestovný ruch. A hoci sú to miesta krásne, náš cieľ je teraz iný. Ako vždy, kávičkársky. Vitajte v inom svete, vitajte v inej dimenzii plnej skvelej výberovej kávy. Aj to je kaviareň Kolt v Topoľčiankach.

Túto kaviareň vám prinášame vďaka partnerovi – spoločnosti Fiat, ktorá nám zapožičala vozidlo Fiat Grande Panda na účely prípravy tohto článku. Poďte s nami na Fiat Dolce Výlet, ktorý je plný rôznorodých kávových zastávok. Tentoraz sme sa vybrali na výlet do kaviarne s výbornou výberovou kávou a minimalistickým dizajnom – Kolt.

Kaviareň Kolt a jej shot
V Topoľčiankach sa nachádza unikátne miesto, ktoré si zaslúži pozornosť každého milovníka kvalitnej kávy. Kaviareň Kolt som zo sociálnych sietí poznala už dlho, avšak vybrali sme sa sem až teraz, a to vďaka spolupráci s Fiat Grande Panda. Auto, ktoré búra mýty, ohromuje jednoduchou funkcionalitou a púta pozornosť. Ach, ako veľa má spoločného s dnešným tipom na výlet! Nový Fiat Grande Panda je príkladom toho, ako môže automobil skombinovať nástup technológie s tradíciou. Vo verzii hybrid ponúka nielen nízke emisie a vysokú efektivitu, ale aj funkčnosť, ktorou sa doteraz vyznačoval. Prepojenie technológií, trendov a štýlu v kooperácii s históriou zažijete aj v kaviarni Kolt. Ale veď, poďme sa do nej pozrieť bližšie.

Lokalita kaviarne je naozaj čarovná – nachádzame sa neďaleko kaštieľa Topoľčianky, ktorý dotvára nádych histórie a kultúry. Pri príchode do kaviarne som cítila, že tu ide o viac než len o pitie kávy. „Kolt vznikol z jednoduchého dôvodu – chýbala nám v našom regióne ponuka výberovej kávy,“ uviedol jeden z majiteľov, Martin Kocian. Martin Kocian a Dávid Bóna sa rozhodli otvoriť kaviareň po tom, čo ich záujem o kvalitnú kávu prerástol v skutočný projekt. Názov „Kolt“ odkazuje na ikonický westernový revolver a nevzniká za ním žiadna hlboká myšlienka. „Vzniklo to na základe hovorových slov, ktoré sme bežne používali, keď sme sa bavili o káve, napr. ‘strelíme’ si kávu? Dáme si ‘shot’ espressa,“ približuje Martin. Dnes je Kaviareň Kolt miestom, kde sa stretáva láska k výberovej káve s komunitným duchom a kultúrnymi podujatiami.

Od vášne k remeslu
V kaviarni sa odráža silný prístup majiteľov k svojej práci a tomu, čo robia. Cesta majiteľov Martina Kociana a Dávida Bónu však nebola celkom priamočiara. „Počas vysokej školy som sa venoval grafickému dizajnu a marketingu a Dávid zas strojarine. Nie sme ľudia z gastra, ale sme ten typ ľudí, ktorým ich hobby prerástlo až do podnikania,“ hovorí Martin. Ich vášeň kávu priviedla k hlbokému zamysleniu: „Pravidelne sme pri káve vedeli predebatovať celé hodiny, až to prišlo do štádia, kedy sme sa začali zaujímať, či sa nedá piť aj niečo lepšie ako instantná káva“, približuje Dávid. Dvere do sveta výberovej kávy im otvoril magazín Standart, ktorý spája všetko, čo majú radi — moderný a udržateľný životný štýl, kvalitný dizajn, fotografiu, architektúru a najmä výberovú kávu. „Od tohto bodu to nabralo rýchly spád. Navštívili sme prvé kávové festivaly a už nebolo cesty späť,“ dodáva s nadšením.


Z konského prívesu ku káve
Ďalším impulzom k otvoreniu kaviarne bol osobný rozvoj oboch zakladateľov. Martin sa chcel po štúdiu vrátiť do svojho rodného regiónu a začať pracovať na vlastných projektoch, zatiaľ čo Dávid chcel zanechať strojársky priemysel. Definitívne rozhodnutie vzniklo, keď objavili chátrajúcu národnú kultúrnu pamiatku — Župný dom v Zlatých Moravciach. „Rozhodli sme sa, že toto je priestor, ktorý si zaslúži viac pozornosti,“ hovorí Martin. Po približne roku komunikácie s mestom a pamiatkovým úradom dospeli k záveru, že získať potrebné inžinierske siete do týchto priestorov bude nad ich sily. Nenechali sa však odradiť. „Nášho sna o výberovej kaviarni sme sa nevzdali a rozhodli sme sa, že ak nemôžeme pripravovať kávu vo vnútri Župného domu, skúsime to aspoň na jeho nádvorí,“ spomína Martin. Dňa 1. augusta 2019 prvýkrát otvorili svoj coffee truck, ktorý bol prerobený z prívesu na prepravu koní z roku 1971.

Nasledujúce dva roky fungovali sezónne, organizovali kultúrno-komunitné podujatia, koncerty, blšáky a street food akcie. Postupne si uvedomili, že ak má byť z ich sna full-time zamestnanie, potrebujú priestor na celoročné fungovanie. Ten sa im podarilo nájsť v Topoľčiankach, v roku 2021, a odvtedy sa primárne zameriavajú na prevádzku kamennej kaviarne. Aktivity, ktoré predtým robili na nádvorí Župného domu pod názvom Kaviareň Kolt, presunuli pod svoje občianske združenie Zlaté Zlaté, s ktorým aj naďalej pracujú na zveľaďovaní týchto priestorov.
Nehrajú sa na kávových snobov
Dizajn interiéru je moderne a útulne zladený, s veľmi funkčným usporiadaním, ktoré vytvára príjemné prostredie na relaxáciu. „K zákazníkom pristupujeme ako ku kamarátom,“ približuje vrúcnu atmosféru Martin. V Kolte nie ste len zákazník, ste súčasťou komunity, čo je krásne cítiť počas celej návštevy. „Nehráme sa na kávových snobov a snažíme sa ľuďom ukázať, že piť dobrú kávu nie je veda,“ povedal Martin a dodal, že káva je pre každého, kto má rád spoločnosť a dobrú atmosféru.

Ponuka kávy je skutočne variabilná a zameraná na kvalitu. Od espressa cez cappuccino až po trendy cold brew, všetko pripravujú s dôrazom na čerstvosť a použitú technológiu. „Pravidelne obmieňame naše sezónne menu podľa aktuálneho ročného obdobia a trendov, ktoré nás bavia,“ hovorí Martin.

Topoľčianky sú turisticky aktívna obec a tak sa v kaviarni uživia aj dva mlynčeky na espresso. Na jednom z nich je naturálne spracovaná Brazília s jednoduchým chuťovým profilom voňajúcim po orieškoch, vanilke a čokoláde. Na druhom, ako už v dobrých kaviarniach býva zvykom, sa striedajú odvážnejšie chuťové profily. Presne tie sme si vychutnali my. Kávu majú pod svojím vlastným brandom Kolt, avšak praží im ju dobre známa Mlsnacava z Banskej Bystrice. Spolu s technológiami od Kolektív nastavili vysokú latku v regióne. Kávové nápoje vám zručné, a ako žena musím uznať, že aj štýlové, baristky pripravia aj v bezlaktózovej či bezmliečnej verzii. A ani neuvidíte rozdiel.

Chcú byť pre všetkých
Aby toho nebolo málo, Kolt ponúka aj sladké pochúťky z dielne Hello Sweetness, ktoré sú známe svojou kvalitou a čerstvosťou. Ich zákusky majú výbornú povesť, preto niet divu, že sa zásoby rýchlo vypredávajú. „Zásoby k nám chodia 3x za týždeň,“ objasňuje Martin. A to, že sú vždy čerstvé, je naozaj významné. Ocenila som, že kaviareň ponúka aj bezlaktózové a bezlepkové varianty, čím sa snaží vyhovieť všetkým preferenciám. Nie vždy však na ne narazíte, ako sa to stalo aj nám. „Je to daň za to, že nepoužívame mrazáky a jednoducho to niekedy aj zle odhadneme,“ vysvetľuje Martin.

Kultúra a komunita sú pre Kolt kľúčové. Martin a Dávid, usporadúvajú rôzne akcie, od koncertov až po blšáky, čím vytvárajú živé prostredie. „Dobrý pocit z kávy sa ešte zlepší, keď si ju vychutnávate v spoločnosti ľudí, ktorí sú na jednej vlne,“ dodáva Dávid. Týmto spôsobom sa Kolt stáva miestom, kde sa stretávajú otvorení ľudia všetkých vekových skupín.

Kolt – chvíle, ktoré chutia
Naša návšteva kaviarne Kolt bola neopakovateľným zážitkom. Spojenie vášne pre kávu, kvalitného dizajnu a očarujúcej atmosféry vytvára miesto, ktoré je ideálne na voľný čas a stretávanie sa s priateľkami. Odporúčam každej, aby sa sem zastavila, a zažila to pravé čaro Topoľčianok. Káva v Kolte zaručene nie je len nápoj – je to oslava života a kultúry.

Kolt nájdete aj na Facebooku a Instagrame.
Text: Simona Budinská
Foto: Ondrej Bobek