Karloff v Kežmarku: Objavovanie tajomstiev tradičného tatranského čaju v historickej Pradiarni

Foto: Jakub Čaprnka

Sú miesta, ktoré vás jednoducho prekvapia. V rámci našej práce sme mali možnosť navštíviť mnoho výrobní, pražiarní, menších či väčších závodov. V Kežmarku sme sa však stretli s miestom, ktoré nás úprimne prekvapilo. Snúbi sa tu história, príbeh, produkt i charizmatická atmosféra. Poďte sa s nami pozrieť na prehliadku do Pradiarne, kde sídli spoločnosť Karloff.

Charizma starej dámy
Úprimne? Naozaj sme si mysleli, že nás tu nemá čo prekvapiť. Ach, ako veľmi sme sa mýlili! Návšteva výrobne Karloff v Kežmarku je jedinečným zážitkom, ktorý dokáže prekvapiť aj skúseného cestovateľa či gurmána. Táto výrobňa sídli v historických priestoroch Pradiarne, pôvodne postavenej na spracovanie ľanu. V 19. storočí tu vyrástla jedna z najmodernejších fabrík v Celom Uhorsku. Obdobie rušného priemyslu pod Tatrami sa rozbiehalo a v Pradiarni tak v určitých obdobiach pracovalo až 2 500 ľudí. Vďaka dodnes zachovanej architektúre a neskoršiemu vplyvu majiteľa Karola Weina bol hlavný výrobný objekt vyhlásený za národnú technickú pamiatku.

Výroba na mieste prebiehala až do roku 1946, keď museli pôvodní majitelia ujsť do zahraničia. Po revolúcii pôsobila v budove strojárska spoločnosť, ktorá kvôli nárokom svojich strojov musela zasiahnuť do historickej budovy. Takmer o dve desaťročia neskôr, už so statusom národnej technickej pamiatky, bola budova Pradiarne na predaj. Majiteľ ju však ponúkol svojim susedom, ktorí so zápalom podnikali v oblasti liehovín. Tým susedom nebol nik iný ako spoločnosť Karloff.

Nová éra budovy Karloff
Po prekrásnej zelenej ceste sme sa dostali do priemyselnej zóny Kežmarku, kde sa prelína zástavba rodinných domov, prírody, bývalých robotníckych domčekov i ultramoderných hál. Tam ako solitér stojí Pradiareň. Čerstvo zrekonštruovaná, no ešte s veľkými plánmi do budúceho rozvoja, s nádherne zachovanými okrúhlymi železnými vzperami, ktoré držia pohromade budovu, a s dekorom ľanových kvetov odkazujú na významnú tkáčsku minulosť. Priznané, nie zatajené, a pôsobia ako šperk na budove. V areáli bude reštaurácia, kaviareň, múzeum i oddychová zóna s parkom. Pri rekonštrukcii sa preinvestovali vyše 3 milióny eur, ďalšie milióny sú naplánované na dokončenie celého objektu. Ten by sa mohol stať novým kultúrno-spoločenským centrom pod Tatrami.


História tatranského čaju
Poznáte históriu tatranského čaju? Údajne sa datuje do začiatkov 19. storočia. Do čias zelených lúk plných voňavých bylín, zbojníckych kolíb a posedení. Rituál pitia tohto nápoja je spojený s výstrelom z pištole, so zapálením alkoholického nápoja a špeciálnym servírovaním. Niečo podobné sme teraz zažili aj my. Hoci budova Pradiarne v administratívnej časti pripomína skôr modernú technologickú firmu, degustačnú miestnosť majú v štýle tatranskej koliby. Zhasnutie svetiel, zapálenie čaju a výstrel podľa počtu degustujúcich. A môžeme začať.


Dozvedáme sa množstvo zaujímavých informácií od tradície, bylín či významu jednotlivých symbolov, ktoré nesie dnes taká intenzívne známa fľaša. A čím viac vieme, tým viac zisťujeme, že to, čo pred sebou vidíme, je jeden perfektný produkt, na ktorý ako Slováci môžeme byť právom hrdí. Prídu k nám vzorky a my ovoniavame a chutnáme. Spolu s drobným snackom zažívame úroveň vrúcnej tatranskej pohostinnosti. Stále sme však uprostred diania, priamo pod nami frčí výroba. Rovnakú degustáciu si môžete objednať aj vy – či pre seba, partiu, alebo ako informáciami nabitú firemnú akciu.
Exkurzia spoločnosti Karloff ako lusk
Aká by to bola degustácia, ak by sme nenazreli aj priamo do výroby? Počas prehliadky nás sprevádzal priamo syn zakladateľa spoločnosti Erik Semaňák, ktorý vedenie firmy prebral po svojom otcovi. Detailne nám predstavil celý proces výroby, ktorá sa nachádza v závode.


Jeho zanietenie a fundovanosť nás pozvali do fascinujúceho sveta alchýmie, akou je výroba v Karloffe. Videli sme maceráciu čajových lístkov, ktoré výlučne pochádzajú z odrody Assam. Práve tá pred rokmi vyšla Jánovi Semaňákovi, otcovi Tatranského čaju, ako najlepšia.


A ako prebieha jeho výroba? Lístky čaju, bylín a dubových hoblín, ktoré sa 6 až 8 týždňov macerujú, následne pomocou regenerátora odčlenia čiastočky macerátu od špiritusu. Následne sa finálny macerát zmieša dokopy, pridajú sa extrakty ovocnej šťavy, voda, cukor a lieh a vznikne tzv. koncentrát, ktorý následne zreje 6 až 8 týždňov v dubových sudoch. Po prechode miestnosťami prechádzame príjemnými vôňami, ktoré šteklia nos každého z nás. Veď predsa stále ide o byliny a ovocie, ktoré maceráciou zvýraznia intenzitu svojej vône. Tie sme zažili aj v časti, kde sa pripravuje Herberry gin. Byliny, ktoré pripomínajú spa! A mrkli sme sa aj na novinku medzi likérmi, kávové Kavalero. Ten sa už nachádza v izolačke, aby svojou intenzívnou vôňou neprekazil prácu svojim čajovým kolegom.


Detaily, na ktorých záleží
Počas prehliadky tak máte možnosť vidieť všetko – od macerovania cez miešanie, zrenie vo veľkých dubových sudoch po samotné balenie. To napriek vyspelej technike stále prebieha čiastočne ručne. Keďže je fľaša unikátna svojím dizajnom, chcú klientom dopriať špičkový servis, preto je každá jedna fľaška z linky ešte osobitne čistená a balená zamestnancami. Tých tu nie je najmenej. Čo nás však fascinuje, je pokoj. Človek akosi mimovoľne očakáva rýchlosť, stres a napätie. Predsa len nazeráme ľuďom pod pokrývku ich práce.

K návšteve výrobne Karloff by sa malo pristupovať ako k objavovaniu nielen jedinečných chutí, ale aj histórie a kultúry regiónu. Z tejto návštevy sa budem asi ešte dlho preberať – a nie tak, ako si myslíte 🙂 Aj šofér si ju totiž dokáže perfektne užiť a nakoniec si nakúpi v podnikovej predajni.
Aké silné a krásne príbehy môže ponúknuť krajina, z ktorej pochádzame. Vďaka kvalitným produktom, aké vznikajú vo výrobni, môžeme s hrdosťou predstavovať slovenskú tradíciu aj svetu.
Text: Simona Budinská
Foto: Dominika Noskovičová, Jakub Čaprnka