Chutný obed na Zelený štvrtok
Je tu jar. Okrem iného aj Veľkonočné sviatky, ktoré sa spájajú s tradičnými jedlami. Zelený štvrtok si však na tanieri žiada niečo špeciálne. Všetky obľúbené tradičné veľkonočné dobroty môžete doplniť receptom na zdravý a rýchly obed. Nielen krásne vyzerá ale aj lahodne chutí.
Rukolovo- špenátové rizoto s restovanými cherry paradajkami a parmezánom
Suroviny na dve porcie: Carnaroli ryža 200g, listový špenát 200g, rukola 200g, cherry paradajky 70g, šalotka 1ks, parmezán 100g, biele víno 0,15 l, čierne korenie, soľ, olivový olej 0,1 l, maslo, zeleninový vývar
Postup: Do veľkej panvice s vysokým okrajom nalejete olivový olej a orestujem v ňom na drobno nakrájamú šalotku. Pridajte ryžu a za stáleho miešania ju pražte cca 4 minúty. Pridáme rukolu, špenát, jemne premiešame a podlejeme bielym vínom. Ked je víno takmer odparené podlievame ďalej už len zeleninovým vývarom. Pravidelne rizoto premiešavame a podlievame vývarom až kým ryža nie je hotová. Zrnká ryže by mali byť uvarené al dente. Tesne pred dokončením pridáme nakrájané orestované cherry paradajky, soľ, korenie a nastrúhaný parmezán a plátok masla. Nasleduje rýchle miešanie, až kým rizoto nedostane krémovú konzistenciu. Rizoto naservírujeme na tanier a zľahka posypeme nastrúhaným parmezánom.
Text: Kávičkári
Foto: Ondrej Bobek