Čaj o piatej v ikone hotelov. Poďte sa s nami pozrieť ako tento rituál prebieha v hoteli The Plaza New York

| Foto: Simona Budinská
Keď sa rituál stane zážitkom a šálka čaju symbolom elegancie. Ako vyzerá Čaj o piatej v hoteli The Plaza New York.
Rituál, ktorý má svoj čas
Čaj o piatej patrí medzi najelegantnejšie rituály, aké môžete v gastronómii svojim hosťom ponúknuť. Nie je to len o nápoji, ale o celom divadle noblesy, etikety a pokojných rozhovorov. Je to priestor na pekné šaty, na ticho štrngajúce porcelánové šálky a vôňu čerstvo upečených koláčikov. Práve preto sme sa vybrali zistiť, ako vyzerá, Čaj o piatej (Afternoon Tea) v jednom z najslávnejších hotelov sveta – v ikone newyorskej elegancie, The Plaza New York na 5 Avenue pri Central Parku.

Rezervácia ako nutnosť
Ak sa rozhodnete pre tento zážitok, pripravte sa vopred. Hotel The Plaza je známy tým, že popoludňajší čaj je vybookovaný mesiace dopredu. Víkendy a sviatky sú často plné aj rok vopred.
My sme si vybrali pondelok – bežný deň, no rezerváciu sme robili dva mesiace dopredu.
Príchod do hotelovej lobby je sám osebe udalosťou – uniformovaní zamestnanci, zrkadlové steny, pozlátené stĺpy, mramor a hudba v pozadí, ktorá pripomína starý New York. Afternoon Tea sa podáva v Palm Court, legendárnej zimnej záhrade s kupolovitým stropom a živou zeleňou, kde sa čas akoby zastavil. Okolo sú vitríny, ktoré pripomínajú slávne filmy, ktoré sa tu natočili. Nechýbajú ani rekvizity zo známeho “Sám doma”, či suvenír shop, kde si môžete kúpiť rovnakú čiapku akú nosil sám Kevin.
Obsluha a rituál
Na Čaj o piatej sme šli s veľkými očakávaniami. Cena i samotná atmosféra pri vstupe to len umocňovali. Pri vstupe nás uvítala hosteska a usadili nás. Obsluha kmitala ako hodinky- bola profesionálna, no bez zbytočného pátosu. Čašník prichádza s úvodným pozdravom a stručným vysvetlením. Na výber je niekoľko druhov čajového menu – klasické, sezónne, vegánske, vegetariánske, bezlepkové i detské. Objednáva sa už dopredu, pri rezervácii, teda dopredu sme vedeli čo si dáme a čo nás bude čakať. S tým čašník akoby aj rátal a k rituálu sa nevyjadruje, hoci by to bolo na mieste aj žiadané. Pozrieme sa dookola – oslavujú sa tu narodeniny, vidíme rodinné stretnutia i priateľov.

Po výbere a servírovaní čaju (my sme zvolili voňavý Lavender Oolong a Sencha Superior) nasleduje servírovanie stojana – trojposchodovej konštrukcie, ktorá je ikonickým symbolom tohto rituálu.
Stojan – srdce zážitku
Na najnižšom poschodí boli ukryté scones – ešte teplé, ku ktorým bol servírovaný Devonshire cream a jahodovým džemom. Stredné poschodie ukrývalo tradičné finger sandwiches – uhorkový, vajíčkový a lososový sandwich, ale aj foie gras makrónku s hľuzovkovým olejom. Vrchné poschodie sme si užili najviac. Je to raj pre milovníkov sladkého: výborný bol banánový koláčik, capuccino bonbón ale aj matcha panna cotta.

Každý chod bol zážitkom a rezervované dve hodiny rýchlo ubiehali. Porcie sú samozrejme menšie, ale presne o tom tento rituál je: o pomalej degustácii, nie o nasýtení. K rituálu sme si dopriali aj pohár champagne a vychutnávali sme si atmosféru. Tá bola na nezaplatenie.

Prekvapivé mínusy
Menším mínusom bola pre nás paradoxne obsluha. Čakali by sme trošku viac noblesy a elegancie, ale miestami sme mali pocit, že sme na hlavnej stanici. Čašníci doslova “lietali”. Mne napríklad padol nožík na zem a musela som si ho po chvílke sama zodvihnúť a poprosiť čašníka o nový. Bol to moment, ktorý ma sklamal ale zároveň potešil. Lebo som si uvedomila, že u nás, na Slovensku, už vieme v 5 hviezdičkových hoteloch dosiahnuť lepší servis než v americkej ikone hotelov.
Rovnako mínusom boli aj toalety. Človek po vypitom čaji a champagne zväčša chce navštíviť toaletu a my sme sa na ňu ledva dostali. Po Čaji o piatej sme sa šli prejsť po hoteli a keď sme sa následne obsluhy pýtali, kde nájdeme toaletu, len si nás nepríjemne premerali (a to sme boli adekvátne elegantne oblečení a upravení). Až po vysvetlení, že sme boli hosťami nám ukázali cestu na ňu. A tam bolo sklamanie. Kto by čakal nejaký vysoký level elegancie v takomto prostredí, musím ho sklamať. Vyzerala, akoby tam bola od roku kedy sa tam natáčal Kevin- Stratený v New Yorku. 🙂 Ale samozrejme, všetko čisté, len teda riadne retro.

Plusy:
- Neopakovateľná atmosféra legendárneho hotela
- Elegantné prostredie Palm Courtu – ako stvorené pre fotografie
- Možnosť výberu z niekoľkých variantov menu (vrátane bezlepkového či vegánskeho)
- Výborné delikatesy rozličných podôb – ako stvorené na objavovanie nových chutí, ktoré ešte nepoznáte
Mínusy:
- Cena nie je pre každého, pohybuje sa od 125 eur, 115 pre dieťa (do 12 rokov)
- Počet miest je obmedzený a rezervácie vyžadujú plánovanie dopredu
- Mierne formálny tón – nie pre tých, ktorí hľadajú neformálnu kávu s priateľmi

Cena a dojem
Za klasické Afternoon Tea Experience zaplatíte v roku 2025 približne $125 na osobu. Detská verzia (do 12 rokov) stojí 115 eur.
Nie je to len o cene – ide o čas. O moment, keď sa spomalíte a vychutnáte si čas pre seba. V Palm Court sa cítite ako súčasť histórie. A ak nestihnete všetko zjesť, tak ako sa stalo aj nám, môžete si delikatesy nechať zabaliť a vychutnať si aj neskôr. Po prechádzke v blízkom Central Parku vám iste znovu vytrávi.
Tip redakcie
Ak milujete rituály a miesta, ktoré dýchajú tradíciou a ste ochotní odpustiť menšie zaváhania, Čaj o piatej v The Plaza je zážitok, ktorý vám doprajem zažiť. Odporúčam zvoliť popoludňajší termín o 16:00, prísť o niečo skôr, nechať si poradiť s čajom od čašníkaa dajte si aj ten pohár šampanského. Plaza Hotel vám dopraje presne to, čo by čaj o piatej mal – pocit, že svet sa na chvíľu zastavil.
Text a foto: Simona Budinská

