Ako sa slovenská legenda šumivých vín stala značkou, ktorá prežila monarchiu, krízy aj dve storočia zmien

 Ako sa slovenská legenda šumivých vín stala značkou, ktorá prežila monarchiu, krízy aj dve storočia zmien

| Foto: Hubert J.E.

Pocit po vystrelení korkovej zátky pozná každý, kto si niekedy pripil šumivým vínom. Je to moment, v ktorom sa spája radosť, rituál aj tradícia. Tento symbol oslavy však v sebe skrýva oveľa viac než len efektnú zvukovú kulisu – je pripomienkou schopnosti na chvíľu spomaliť a vnímať, čo je v živote dôležité. Je to neuveriteľné, ale práve z tejto myšlienky už pred dvoma storočiami vyrástla jedna z najikonickejších slovenských značiek: Hubert J.E., prvé vinárstvo vyrábajúce šumivé víno tradičnou champagne metódou mimo Francúzska.

1825: Odvážny projekt v Prešporku

Začiatok príbehu siaha do roku 1825. Vtedajší Prešporok sa stal domovom vinárstva, ktoré svojou ambíciou presahovalo hranice regiónu. Stáli za ním Johann a Paulína Hubertovci, manželský pár, ktorého spájala nielen vzájomná náklonnosť, ale aj vášeň pre víno. Ich podnik vyrastal na kvalitnom lokálnom hrozne a od začiatku stavial na metódach, ktoré boli dovtedy privilégiom francúzskych vinárstiev. O to prekvapivejší je fakt, že značka neskôr prerazila až na stoly rakúsko-uhorskej elity.

Hubert jubilée 200 rokov
Počas oslav 200 rokov značky Hubert J.E. sa mohli prítomní preniesť naspäť do histórie. | Foto: Hubert J.E.

Za všetkým hľadaj ženu. Je to tak aj v prípade Huberta. Paulína prežila fyloxéru aj osobnú tragédiu

Keď Paulína ovdovela a zostala sama s troma deťmi, jej situácia bola na hrane prežitia. Navyše v tom čase Európu paralyzovala fyloxéra – pohroma, ktorá devastovala vinohrady. Napriek tomu Paulína firmu nielen udržala, ale posunula do elitnej ligy. Pod jej vedením sa šampanské Hubert stalo oficiálnym dodávateľom na dvor cisára Františka Jozefa I. a cisárovnej Sissi. Cisár mal o ňom povedať: „Toto šampanské je vynikajúce.“ Jej príbeh by pokojne mohol byť prípadovou štúdiou o odolnosti rodinného biznisu v krízových časoch.

Znárodnenie, presun do Serede a éra modernizácie

Po druhej svetovej vojne sa vinárstvo dostalo pod správu štátu a v roku 1952 presunulo do Serede. Mesto sa postupne stalo centrom výroby šumivých vín na Slovensku. Dnešné moderné nerezové tanky a technológie by si Johann a Paulína pravdepodobne nevedeli ani predstaviť. No jedna vec ostala rovnaká – tlak, ktorý šumivé víno vo fľaši vytvára. Je dvojnásobne vyšší než v pneumatike auta, preto si výroba kvalitného sektu vyžaduje špeciálne fľaše a precízny proces.

Hubert jubilée: Limitovaná edícia a veľká oslava značky

Rok 2025 znamenal pre Hubert J.E. významný míľnik – 200 rokov na trhu. Pri tejto príležitosti vznikla limitovaná edícia Hubert 200 Jubilé a na Dunaji sa odohrala oslava, ktorá spojila históriu s moderným príbehom firmy.

Hubert jubilée Mirka partlová
Hubert oslávil 200 rokov elegantne. Muzikálovými piesňami, krstom knihy aj premietaním filmových pasáži z histórie sektu na Slovensku. | Foto: Hubert J.E.
Daniel Marek

Šéfkuchár Daniel Marek z hotela Elizabeth: „Dve čapice Gault & Millau sú pre nás potvrdením, že ideme správnou cestou“

Čítať viac >

O program sa postaral moderátor Juraj Bača, vedenie spoločnosti reprezentoval Peter Krúpa, ktorý poďakoval generáciám zamestnancov a partnerov, ktorí formovali značku. Nechýbali ani hudobné vystúpenia Mirky Partlovej, Dáriusa Kočiho a tanečníkov Credance. Pokrstila sa aj kniha historika Štefana Hrivnáka, Zlaté bublinky, ktorá sa venuje histórii sektov na Slovensku.

Hubert jubilée
Vrcholom večera bol krst nového sektu vytvoreného tradičnou champagne metódou pod názvom Hubert jubilée. Krstnou mamou sa stala herečka Karin Haydu a symbolickým gestom – zasypaním fliaš korkami – vzdali hold všetkým prípitkom, ktoré Hubert sprevádzal počas dvoch storočí.

Biznisová lekcia z dvoch storočí

Príbeh Hubert J.E. dokazuje, že dlhodobý úspech nie je výsledkom jedného rozhodnutia, ale súhry viacerých faktorov. Úspech je zmesou talentu, tvrdej práce, priazne osudu a pokory. Všetko, čo vinárstvo Hubert J.E. doviedlo tam, kde je dnes – medzi symboly radosti, elegancie a spojenia. A práve toto spojenie chce značka šíriť ďalej. V každom stretnutí, v každom prípitku, v každej chvíli, ktorá stojí za oslavu. Lebo aj po 200 rokoch v našich končinách platí, že keď sa rozoznie cinknutie pohárov, Hubert je pri tom.

Hubert J.E. dnes patrí medzi značky, ktoré dokázali nielen prežiť stáročie geopolitických, ekonomických a technologických zmien, ale zároveň si udržať pozíciu symbolu osláv a výnimočných momentov. Aj po 200 rokoch pokračuje vo svojom záväzku: spájať ľudí, dávať hodnotu okamihu a prinášať radosť, ktorá sa ozve pri každom štrngnutí pohárov.

 

Hubert J.E. Gratulujeme a prajeme ďalších krásnych 200 rokov!

 

Text: redakcia kavickari/ www.najnapoje.sk

Foto: Hubert J.E.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články