Šéfkuchár Daniel Širota a jeho slovenské úspechy
S varením začal v Prešove. Po 1 a pol roku vycestoval do Dublinu. Necelých 7 rokov pôsobil v srdci hlavného mesta Írska ako assistant kitchen manager v talianskej reštaurácii Dunne & Crescenzi. Počas ďalších rokov prešiel od stážistu u Jamieho Olivera až do najprestížnejších reštaurácií. Množstvo nazbieraných medzinárodných skúseností sa rozhodol zúročiť na Slovensku a úspech na seba nenechal dlho čakať.
Daniel Širota stojí za najúspešnejšou reštauráciou v Košiciach
Svoj návrat na Slovensko plánoval a urýchlila ho ponuka z Košíc. V roku 2014 spojil svoju profesijnú kariéru so skupinou MEDUSA group. V rámci nej mal príležitosť vybudovať reštauráciu, ktorá sa stala jednou z vlajkových lodí tejto najväčšej gastroskupiny na Slovensku. Reštaurácia Primi v Košiciach dnes patrí k najznámejším a najnavštevovanejším reštauráciám v meste.
Po veľmi úspešných 3 rokoch na pozícii šéfkuchára v Primi dostal možnosť rebrandovať a kompletne prebudovať legendárnu reštauráciu Rio v Bratislave. V nej následne tiež pôsobil na pozícii šéfkuchára. V súčasnosti pôsobí na pozícii brand chef pre MEDUSA restaurants a má na starosti Rio v Bratislave, Primi v Košiciach a NOX v Pradiarni 1900. O jeho úspechoch svedčí ocenenie Top Trend Šéfkuchár 2020 na Slovensku.
Prilákal ho street food
Popri úspešnej kariére sa Danielovi podarilo otvoriť so spoločníkom Danielom Jakubom Mlákom prémiový street food koncept MANNO. Je zameraný na kvalitné hovädzie mäso od overených dodávateľov, pričom ponúka najmä burgery. Sídlia v srdci Košíc a už od otvorenia sa stali jedným z najobľúbenejších v meste.
Šéfkuchár Daniel Širota a jeho srdcovka
Danielovým autorským, ale predovšetkým srdcovým projektom je Fine Event & Catering by Daniel Širota. V rámci neho sa spolu s tímom špičkových kuchárov, baristov a so servisom venuje kreatívnym eventom, štýlovým záhradným párty, degustačným večerom a prominentným svadbám na rôznych zaujímavých miestach po celom Slovensku.
Všetky jeho projekty majú spoločného menovateľa: vytrvalosť a chuť tvrdo pracovať. Výsledok sa dostavil: kreatívne a moderné jedlo, ktoré je zážitkom, a jedinečný úspech hlavného aktéra.
Text: Zuzana Kvočeková
Foto: archív Daniel Širota