Sladká ReBarbora a jej koláčik, ktorý pomáha ľuďom v núdzi
Barbora Martinusová, majiteľka cukrárne ReBarbora, kráľovstva s francúzskym nádychom, vkladá do prípravy sladkých dezertov všetko. To vidno už na prvý pohľad. Tentoraz však do špeciálneho koláčika vložila ešte čosi navyše. Svoje srdce a vôľu pomáhať. Vytvorila totiž koláčik na pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú. Prijmite pozvanie na makový kúsok neba, ktorý zanechá sladkú chuť na jazyku a dobrý pocit na duši.
Neviem, či sa dá vkročiť do vašej útulnej cukrárničky a vnímať čistou hlavou. Opantá vás totiž to množstvo dezertov, ktoré nielen perfektne vyzerajú, ale doslova spôsobujú explóziu chutí. Čo pre vás znamená vaše francúzske kráľovstvo v srdci Trnavy?
Nuž, neviem, či je to francúzske kráľovstvo, je to však celkom určite moje kráľovstvo. ReBarbora je priestor, ktorý som vytvorila a dala mu dušu aj srdce. Vždy ma lákalo mať vlastnú cukráreň, prepojenie výroby a samotnej kaviarne, aby sa tam miesili všetky krásne vône čerstvých výrobkov. A prečo ma inšpiruje francúzske cukrárske umenie? Považujem ho za základ všetkých receptúr. Páči sa mi, aké je presné a precízne, krásne a elegantné, ako výborne chutí, koľko možností či variácií poskytuje. Aj to, aké je náročné, či už na suroviny, alebo postupy. Ale snáď najkrajšie na tejto práci je priestor pre vlastnú fantáziu, nápady a kreativitu. Láka ma vytvárať stále niečo nové, čo bude výborne chutiť a krásne vyzerať. Možností a tiež surovín, s ktorými možno experimentovať, je nekonečne veľa.
Ak vás človek sleduje na sociálnych sieťach, určite mu neunikla mladá, šarmantná slečna, ktorá, podľa všetkého, čoskoro prevezme žezlo. Môžeme povedať, že váš podnik je rodinnou záležitosťou?
V prvom rade, keďže je to môj podnik, som jeho aktívnou súčasťou. Môžete ma tu vidieť každý deň, väčšinou v kuchyni. No najväčšou radosťou je pre mňa kontakt so zákazníkmi. Rada ich pozdravím, prehodím pár slov, vysvetlím a poradím s dezertmi. Bolo by mi potešením, ak by tu raz môj syn a dcérka chceli pomáhať, pracovať či dokonca ho ďalej rozvíjať. Zatiaľ ma nesmierne poteší aspoň ich prítomnosť, keď ma prídu pozdraviť. Kristínka sa tu zastaví cestou zo školy a mieri ďalej na krúžok. Potom príde aj s kamarátkami a spolu si pochutia na koláčiku. Je ich plná cukráreň, ako sa spolu bavia a smejú. Kristínku príprava koláčikov prirodzene zaujíma, rovnako ako aj obsluha zákazníkov. Je to pre ňu zábava, tak snáď jej to vydrží čo najdlhšie. Rodina je mojou oporou, fanúšikom i kritikom. Oni sú tí prví degustátori, ochutnávači. Bez ich pomoci by som nemohla pracovať.
Máme za sebou ťažké obdobie, ktoré bolo veľkou skúškou prežitia, udržania na trhu, ale aj veľkou psychickou ťažobou. Ako ste fungovali počas tohto obdobia? A čo bolo pre vás najťažšie?
S koronou sme zažili úplne novú situáciu, iné myslenie, neviditeľnú hrozbu. Zrazu sme zistili, koľko vecí v živote nepotrebujeme – stačí nám byť doma, v izolácii, zájsť si iba po potraviny do obchodu. Veľa ľudí doma začalo vypekať. Keďže som bola nútená urobiť si v roku 2019 dlhšiu zdravotnú prestávku, cukráreň bola dlhodobo uzatvorená. Až v decembri 2020 sme spoločne s kamarátom barmanom urobili projekt Vianočná ReBarbora, kedy sme ponúkali vianočné dezerty a nápoje. Na začiatku roka 2021 som pracovala iba sama, piekla na objednávku a postupne som sa pripravovala na opätovné otvorenie prevádzky v máji 2021. Odvtedy fungujeme viac či menej podľa toho, ako nám to aktuálne protipandemické opatrenia dovolia. Na konci roku 2021 sme boli nútení opäť pristúpiť k okienkovému predaju. Teraz fungujeme v režime OP.
Korona veru priniesla mnohé nové výzvy a veľa toho vzala. Viete však nájsť aj niečo, čo vám dala?
Korona ma naučila, že nič nie je samozrejmé. Jedného dňa máte plnú kaviareň, no a zrazu sa to môže všetko zmeniť. Korona ma prinútila veľmi rýchlo a kreatívne reagovať na vzniknutú situáciu – predávať cez výdajné okienko, online, prispôsobiť sortiment, urobiť výzdobu. Skrátka čokoľvek, čo aktuálne zaberie.
V tejto neľahkej dobe ste sa však, napriek všetkému, rozhodli podporiť projekt „Darujte dobrotu, ktorá zahreje ľudí v núdzi“. Ako vnímate pomoc druhým a prečo ste sa rozhodli zapojiť?
Myslím si, že okolo nás je veľmi veľa ľudí, ktorí pomoc potrebujú. Kamkoľvek sa pozrieme, tých slabších a odkázaných na pomoc druhých je obrovské množstvo. Väčšinou zvyknem prispieť kúpou tovaru, ktorého časť ide na dobrý účel. Ak stretnem človeka, ktorý je hladný, kúpim mu potraviny. A preto som neváhala, keď nám bolo navrhnuté zúčastniť sa dobročinnej kampane „darujte dobrotu, ktorá zahreje ľudí v núdzi“. Šíriť a podporovať dobrú vec je vlastne to najmenej, čo môžeme urobiť.
Vy ste to poňali ešte srdečnejšie a rozhodli sa vytvoriť špeciálny koláčik, ktorý tento projekt ešte viac podporí.
Už dlhšie som premýšľala, ako by sme mohli aj my prispieť na charitatívny účel, preto mi prišlo úplne prirodzené vytvoriť niečo, čo by sme u nás vyrobili a dali do predaja. Tak by sme my, ako aj naši zákazníci, mohli spoločne prispieť v prospech charity. Pravdepodobne to nebude závratná čiastka, ale koláčik je z maku, a tak v sebe skrýva i symboliku: Veľa makových zrniečok pohromade – tak ako nás, ľudí s túžbou pomôcť, v tejto kampani.
Zastavte sa na chvíľu, #darujtedobrotu a prispejte na www.charitapomaha.sk. tým, ktorí to najviac potrebujú. Na to, aby čo najviac ľudí zažilo teplo domova, stačí naozaj málo. Čo i len jedna kávičku, jeden koláčik…
Text: Dominika Noskovičová
Foto: Ondrej Bobek