Nedeľné varenie – Pivárske dobroty
Ak sa chystáte s priateľmi na pivo či kofolu a dali by ste si pri tom i niečo dobré, máme pre vás riešenie. Zatiaľ čo klasické pivárne sa často zameriavajú najmä na nápojový lístok, v Petržalskej Klubovni sa pri dobrom pive i chutne najete. Šéfkuchár nového podniku neďaleko petržalských dostihových dráh nám prezradil recepty na niekoľko klubovňáckych špecialít, ktoré si teraz môžete pripraviť i doma.
Základom pohodového večera s rodinou či priateľmi je chutné jedlo a osviežujúce drinky, najmä v horúcom letnom počasí. Špeciality, ktoré sme si pre vás pripravili tento týždeň, vás určite zasýtia a prinesú do vašej zbierky receptov nové nápady z tradičných surovín, s netradičnými kombináciami. Vyskúšajte recepty Petra Cibulku.
1. Nakladaná parenica (recept na 4 porcie)
Suroviny:
parenica údená 200 g, parenica neúdená 200 g, sušené paradajky 50 g, jarná cibuľka 50 g, olivy 25 g, cesnak 10 g, chilli 10 g, slunečnicový olej 4 dcl, olivový olej 1 dcl, soľ, korenie, červený vinný ocot, čerstvé oregano 5 g
Postup:
Parenicu natrháme na malé vlasy, sušené paradajky, olivy, cesnak, jarnú cibuľku, chilli a čerstvé oregano nakrájame na drobno. Natrhanú parenicu a nakrájané suroviny zmiešame dokopy, osolíme, okoreníme a zalejeme olejom. Necháme odležať aspoň päť dní. Pri podávaní prelejeme naloženú parenicu vínnym octom a posypeme čerstvým oreganom.
2. Paprikáš z bravčových líčok, domáce špecle s pažítkou a špenátom (recept na 4 porcie)
Suroviny:
bravčové líčka 800 g, cibuľa 200 g, bravčová masť 50 g, slanina 100 g, cesnak 20 g, bobkový list, nové korenie, čierne korenie, červená paprika mletá, mäsový vývar 5 dcl, kyslá smotana 50 g, smotana na šľahanie 50 g, soľ, cukor, citrón, vajcia 10 ks, múka 500 g, špenátový pretlak 400 g
Postup:
Bravčové líčka s omáčkou: Bravčové líčka dôkladne očistíme. V hrnci dáme zohriať masť a poopekáme v ňom očistené líčka. Opečené líčka vyberieme a do hrnca vložíme nakrájanú cibuľu a slaninu. Restujeme do sklovita a pridáme koreniny. Keď je cibuľa dobre orestovaná, poprášime zmes paprikou, zľahka orestujeme a zalejeme vývarom. Po jeho zovretí vložíme do hrnca opečené líčka aj so šťavou, ktorú pustili, dusíme ich domäkka. Mäkké líčka vyberieme a šťavu rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Pridáme smotanu, prevaríme a dochutíme soľou, korením, cukrom a citrónom. Nakoniec vložíme líčka späť do hotovej omáčky.
Domáce špecle: Dáme si zovrieť väčšie množstvo vody. Vajcia a múku zmiešame dokopy, pridáme soľ. Do vriacej vody cez sitko na halušky pretlačíme hotové cesto a vyrobíme špecle.
Špenát: Špenátový pretlak ochutíme soľou, korením, cesnakom a zjemníme smotanou. Špecle zohrejeme v rajničke s malou kockou masla a pridáme nasekanú pažítku, vložíme na tanier, pridáme líčka, omáčku a dekorujeme špenátom.
3. Posúch s hruškovým pyré a orechami (recept na 4 porcie)
Suroviny:
hladká múka 500 g, bravčová masť 50 g, kvasnice 25 g, soľ, cukor, hrušky 500 g, víno 1 dcl, škorica, tvaroh 300 g, smotana na šľahanie 1 dcl, citrón, orechy
Postup:
Z múky, masti, kvasníc, soli, cukru a vody vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 4 bochníky a necháme nakysnúť. Hrušky očistíme a nakrájame ich na kocky. Z cukru spravíme karamel, pridáme hrušky, škoricu a víno, necháme rozvariť a vymixujeme na pyré. Tvaroh, smotanu a cukor zmiešame a dochutíme citrónovou kôrou a šťavou. Cesto roztiahneme do panvičky vymastenej bravčovou masťou. Hotový tvaroh položíme na cesto a navrch nanesieme hruškové pyré. Dáme upiecť do pece pri 250 stupňoch na cca 7 minút. Dekorujeme sekanými orechmi a cukrom.
Recepty do dnešného Nedeľného varenia si pripravil Peter Cibulka, šéfkuchár novej Petržalskej Klubovne.
Text: Miroslava Germanová
FOTO: Ondrej Bobek