Zepen House: Rodinný príbeh, ktorý rozvoniava Tržnicou Nivy

 Zepen House: Rodinný príbeh, ktorý rozvoniava Tržnicou Nivy

ǀ Foto: Ondrej Bobek

Príbeh Tigrana Dzigua a jeho rodiny sa na gastronomickej mape Slovenska začal písať pred šiestimi rokmi. Spočiatku išlo o malú výrobňu tradičných gruzínskych polotovarov. No vďaka veľkému úspechu sa po troch rokoch rozhodli priniesť autentickú gruzínsku a ukrajinskú kuchyňu priamo do hlavného mesta. A tak vznikol Zepen House. Otvorili už svoju tretiu prevádzku, tentoraz práve v pulzujúcom priestore Tržnice Nivy.

Zepen House
Tržnica Nivy sa rozrástla o prevádzku Zepen House, ktorá ponúka gruzínske a ukrajinské špeciality. V Bratislave ide už o tretiu prevádzku obľúbeného bistra. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Jedlá, ktoré varil odmalička

V Tigranovej rodine sú všetci vyučení kuchári. Otec pochádza z Gruzínska a mama z Ukrajiny. Rozhodli sa však pre život na Slovensku. „Na Slovensko sme sa rozhodli priniesť chute a vône gruzínskej aj ukrajinskej kuchyne. Typická je nielen chuť, ale aj vôňa našich jedál, domáce recepty a štýl servírovania. V Zepen House sme veľmi pohostinní a jedlo vnímame ako zážitok – to sa snažíme ukázať aj našim hosťom,“ vysvetľuje Tigran.

Zepen House
Majiteľ bistra Zepen House Tigran Dzigua má gruzínske aj ukrajinské korene. Jeho pôvod sa odráža aj v autentickej ponuke bistra. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Bodkou za každým jedlom je tradícia

V menu prevládajú tradičné gruzínske jedlá. „Našou vizitkou je boršč,“ hovorí Tigran. Základ tejto sýtočervenej polievky je cvikla a v Zepen House ju nájdete aj vo vegetariánskej verzii – v lete dokonca ako osviežujúcu studenú polievku.

Zepen House
Boršč v bistre Zepen House v lete podávajú aj na studeno. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Skúšali sme aj chačapuri – tenko vyvaľkané cesto plnené bohatou syrovou náplňou, ktoré sa tradične konzumuje rukami. V ponuke nájdete niekoľko variantov tejto pochúťky.

Zepen House
Špecialita gruzínskej kuchyne – chačapuri ǀ Foto: Ondrej Bobek

Ďalej nás zaujali šťavnaté gruzínske chinkali – jemné cestoviny plnené mäsom, ktoré najlepšie chutia horúce. Zepen House si zakladá aj na použití špeciálnych zmesí korenín. Ako dodáva Tigran: „Chute sú rôznorodé a veselé ako my. Staviame tiež na čerstvosti a kvalite surovín, všetko si vyrábame sami. U nás je vždy veľmi veselo a v našom jedle cítiť radosť zo života. Máme to ako gruzínsky národ zakódované v krvi.“

Zepen House
Chinkali, tradičné gruzínske jedlo vo forme cestovinových knedličiek plnených mäsom a bylinkami, niekedy aj syrom, podávajú v Zepen House aj nasladko plnené dubajskou čokoládou. ǀ Foto: Ondrej Bobek
Víkendové Mlsanie

Víkendové mlsanie – dobroty, ktoré si vychutnáte aj počas týždňa

Čítať viac >

 

Miesto s dušou a atmosférou

Atmosféru bistra si môžete vychutnať počas celého dňa – či už ide o pracovný obed, posedenie s priateľmi alebo romantickú večeru. „Tržnica Nivy bola pre nás jednoznačnou voľbou na rozšírenie nášho gastrobiznisu. Je to moderné nákupné centrum, dopravný uzol a živé miesto, ktoré ľudia jednoducho majú radi,“ dodáva Tigran. Bistro Zepen House nájdete pri obľúbenom obchodíku U Vážky v zadnej časti Tržnice Nivy.

Zepen House
Tržnica Nivy bola jednoznačná voľba, kde otvoriť ďalšiu prevádzku Zepen House v Bratislave. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Hostia si pochvaľujú nielen jedlo, ale aj pohostinnosť a veľkosť porcií. Hladní zo Zepen House rozhodne neodídete. Interiér navrhol samotný Tigran – dôraz na detaily, príjemná atmosféra a úsmevný ochotný personál vytvárajú priestor, kde sa konverzácie rozbiehajú prirodzene.

Zepen House
ǀ Foto: Ondrej Bobek
Zepen House
Interiér bistra vytvára príjemnú atmosféru. Dizajn navrhol samotný majiteľ Tigran. ǀ Foto: Ondrej Bobek

A ak máte chuť na niečo sladké – určite neodoláte. Chinkali plnené dubajskou čokoládou kombinujú delikátnu textúru cesta a bohatú čokoládu. Pre milovníkov čerešní odporúčame čokoládový zemiak.

Na osvieženie skúste tradičné gruzínske limonády alebo autentické vína Saperavi, ktoré sa vyrábajú v hlinených nádobách qvevri tradičnou fermentačnou metódou.

Zepen House
Máte chuť na sladké? V bistre určite ochutnajte horúci zemiak. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Zepen House aj u vás doma? Prečo nie!

Ak si chcete Zepen House vychutnať doma, môžete si jedlo objednať cez ich aplikáciu. No podľa nás sa oplatí ostať priamo v reštaurácii a užiť si atmosféru, vône, pohostinnosť a úsmevy, ktoré sú možno nové v Tržnici Nivy – ale už po pár týždňoch si získali srdcia mnohých návštevníkov.

Zepen House
ǀ Foto: Ondrej Bobek
Zepen House
Bistro si získalo priazeň nielen gruzínskych a ukrajinských zákazníkov, ale aj tých slovenských, ktorí sú otvorení novým chutiam a radi sa sem vracajú. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Zepen House nájdete aj na Instagrame.

 

Text: Augustína Smoleňák
Fotografie: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Guťka Markocsyová

Pôžitkárka, instaguru a organizačný mozog celého portálu. Naša Guťka plánuje všetky cesty, fotenia i články. A vďaka jej citlivému oku je výsledná podoba článkov taká, aká je. I sociálne siete také, aké sú.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články