Zepen House: Rodinný príbeh, ktorý rozvoniava Tržnicou Nivy

ǀ Foto: Ondrej Bobek
Príbeh Tigrana Dzigua a jeho rodiny sa na gastronomickej mape Slovenska začal písať pred šiestimi rokmi. Spočiatku išlo o malú výrobňu tradičných gruzínskych polotovarov. No vďaka veľkému úspechu sa po troch rokoch rozhodli priniesť autentickú gruzínsku a ukrajinskú kuchyňu priamo do hlavného mesta. A tak vznikol Zepen House. Otvorili už svoju tretiu prevádzku, tentoraz práve v pulzujúcom priestore Tržnice Nivy.

Jedlá, ktoré varil odmalička
V Tigranovej rodine sú všetci vyučení kuchári. Otec pochádza z Gruzínska a mama z Ukrajiny. Rozhodli sa však pre život na Slovensku. „Na Slovensko sme sa rozhodli priniesť chute a vône gruzínskej aj ukrajinskej kuchyne. Typická je nielen chuť, ale aj vôňa našich jedál, domáce recepty a štýl servírovania. V Zepen House sme veľmi pohostinní a jedlo vnímame ako zážitok – to sa snažíme ukázať aj našim hosťom,“ vysvetľuje Tigran.

Bodkou za každým jedlom je tradícia
V menu prevládajú tradičné gruzínske jedlá. „Našou vizitkou je boršč,“ hovorí Tigran. Základ tejto sýtočervenej polievky je cvikla a v Zepen House ju nájdete aj vo vegetariánskej verzii – v lete dokonca ako osviežujúcu studenú polievku.

Skúšali sme aj chačapuri – tenko vyvaľkané cesto plnené bohatou syrovou náplňou, ktoré sa tradične konzumuje rukami. V ponuke nájdete niekoľko variantov tejto pochúťky.

Ďalej nás zaujali šťavnaté gruzínske chinkali – jemné cestoviny plnené mäsom, ktoré najlepšie chutia horúce. Zepen House si zakladá aj na použití špeciálnych zmesí korenín. Ako dodáva Tigran: „Chute sú rôznorodé a veselé ako my. Staviame tiež na čerstvosti a kvalite surovín, všetko si vyrábame sami. U nás je vždy veľmi veselo a v našom jedle cítiť radosť zo života. Máme to ako gruzínsky národ zakódované v krvi.“

Miesto s dušou a atmosférou
Atmosféru bistra si môžete vychutnať počas celého dňa – či už ide o pracovný obed, posedenie s priateľmi alebo romantickú večeru. „Tržnica Nivy bola pre nás jednoznačnou voľbou na rozšírenie nášho gastrobiznisu. Je to moderné nákupné centrum, dopravný uzol a živé miesto, ktoré ľudia jednoducho majú radi,“ dodáva Tigran. Bistro Zepen House nájdete pri obľúbenom obchodíku U Vážky v zadnej časti Tržnice Nivy.

Hostia si pochvaľujú nielen jedlo, ale aj pohostinnosť a veľkosť porcií. Hladní zo Zepen House rozhodne neodídete. Interiér navrhol samotný Tigran – dôraz na detaily, príjemná atmosféra a úsmevný ochotný personál vytvárajú priestor, kde sa konverzácie rozbiehajú prirodzene.


A ak máte chuť na niečo sladké – určite neodoláte. Chinkali plnené dubajskou čokoládou kombinujú delikátnu textúru cesta a bohatú čokoládu. Pre milovníkov čerešní odporúčame čokoládový zemiak.
Na osvieženie skúste tradičné gruzínske limonády alebo autentické vína Saperavi, ktoré sa vyrábajú v hlinených nádobách qvevri tradičnou fermentačnou metódou.

Zepen House aj u vás doma? Prečo nie!
Ak si chcete Zepen House vychutnať doma, môžete si jedlo objednať cez ich aplikáciu. No podľa nás sa oplatí ostať priamo v reštaurácii a užiť si atmosféru, vône, pohostinnosť a úsmevy, ktoré sú možno nové v Tržnici Nivy – ale už po pár týždňoch si získali srdcia mnohých návštevníkov.


Zepen House nájdete aj na Instagrame.
Text: Augustína Smoleňák
Fotografie: Ondrej Bobek

