Svetlana Čertiková – Jedna báseň: sme priestor, kde sa ľudia zastavia, spomalia a načerpajú inšpiráciu

 Svetlana Čertiková – Jedna báseň: sme priestor, kde sa ľudia zastavia, spomalia a načerpajú inšpiráciu

| Foto: Ondrej Bobek

Jedna báseň vás očarí. Vstúpite do sveta pokoja, estetiky a príbehov vystrihnutých ako z rozprávky. Rodinná kaviareň pri Bojnickom zámku si zakladá na poctivých a lokálnych surovinách, z ktorých vzniká chutné menu. To všetko sprevádzajú pravidelné podujatia – od poetických večerov až po kurzy kváskovania. Jedna báseň spája komunitu a vytvára miesto na oddych. O Jednej básni, jej výnimočnosti a cite pre detail, ktorý hosťom zostáva v pamäti o čosi dlhšie, sme sa rozprávali s majiteľkou Svetlanou Čertikovou.

Bojnice
| Foto: Ondrej Bobek

Nachádzame sa priamo pod Bojnickým zámkom v útulnom a príjemnom podniku. Ako by ste predstavili vašu kaviareň Jedna báseň?

Jedna báseň je miesto, kde sa stretáva vôňa čerstvej kávy s atmosférou pokoja, estetiky a štipkou poézie. Nie sme len kaviareň – sme priestor, kde sa ľudia zastavia, spomalia a načerpajú inšpiráciu. Všetko, od názvu až po najmenší detail interiéru, má v sebe kúsok príbehu a jemnosti. Chceme, aby sa u nás každý cítil ako doma, no zároveň mal pocit, že vstúpil do malého sveta krásy a harmónie.

Majiteľka Svetlana s koláčmi - Jedna báseň
Svetlana so svojimi dcérami a psíkom vnáša do priestoru Jednej básne pocit pohody a vytvára miesto, kde si dovolíte spomaliť. | Foto: Ondrej Bobek

Je vidieť, že dbáte na estetiku. Premieta sa váš koncept do menu a interiéru?

Áno, všetko v Jednej básni by malo byť estetické. Prepojené s myšlienkou jemnosti a zmyslu pre detail. Menu je postavené na jednoduchých, ale poctivých surovinách – ponúkame veci, ktoré máme samy rady a ktorým dôverujeme. V interiéri sa odráža naša láska k prirodzenosti – prevláda drevo, pastelové farby, rastliny a svetlo. Každý kút má svoj príbeh, často doplnený o knihu, kvet alebo malý umelecký prvok. Chceme, aby sa u nás ľudia cítili dobre nielen vďaka chuti kávy, ale aj vďaka atmosfére, ktorú spolu vytvárame.

Jedna báseň  sa nachádza v blízkosti Bojnického zámku. Má to vplyv na typ vašej klientely?

Blízkosť zámku vnímame ako dar. Prináša k nám rôznorodých ľudí – od turistov, ktorí sa prídu po prechádzke osviežiť, až po miestnych, ktorí si u nás našli svoje obľúbené miesto. Zámok má v sebe rozprávkovú energiu a tú sa snažíme preniesť aj do našej kaviarne. Každý sa predsa chceme aspoň chvíľu cítiť ako v rozprávke, no nie?

Zásoby potravín - Jedna báseň
V interiéri kaviarne sa odráža Svetlanina láska k prirodzenosti a zmyslu pre detail – prevláda drevo, pastelové farby, rastliny a svetlo. Každý kút má svoj príbeh. | Foto: Ondrej Bobek
Bojnice
Blízkosť Bojnického zámku má svoje nezameniteľné čaro. | Foto: Ondrej Bobek

Počuli sme, že podujatia ako čítania a workshopy vám nie sú cudzie. Ako často niečo takéto v Jednej básni organizujete?

Áno, v našej kaviarni pravidelne organizujeme rôzne multižánrové podujatia, ktoré vznikli najmä z túžby vytvoriť priestor, kde sa ľudia cítia dobre a môžu sa navzájom inšpirovať. Robíme kurzy kváskovania, kreslenia, tvorby keramiky či pletenia vencov, no rovnako aj poetické večery, besedy a malé koncerty. Postupne sa z kaviarne stalo miesto, kde sa stretávajú rôzne duše – ľudia, ktorí hľadajú oddych, tvorivosť alebo len kúsok pokoja. Každé podujatie je pre nás príležitosťou prehĺbiť komunitu, podporiť talent a vytvoriť chvíle, ktoré sú nezabudnuteľné.

Štetec s farbou - Jedna báseň
Svetlanka pravidelne prináša v Jednej básni program v podobe kurzov kváskovania, kreslenia, tvorby keramiky či pletenia vencov, no rovnako aj poetické večery, besedy a malé koncerty. ǀ Foto: Dominika Noskovičová
Rusty Červeň, Karloff

Barman Rusty Červeň: „Pohostinnosť je alfa a omega servisu, ktorá odlišuje priemerné podniky od výnimočných“

Čítať viac >

 

Vo svete kolujú rôzne gastronomické trendy. Sú nejaké, ktoré si vás získali a radi by ste ich videli v lokálnom prostredí?

Udržateľná a „zero waste“ gastronómia, reštaurácie v Škandinávii, Británii či USA kladú dôraz na minimalizáciu odpadu, využívanie celého surového produktu (napr. koreň, listy aj šupky) a lokálne, sezónne suroviny.

Nová severská kuchyňa („New Nordic“) kladie dôraz na jednoduchosť, čisté chute, fermentáciu, lokálne bylinky, lesné plody a tradičné konzervovanie.

Slovensko má podobné podmienky – bohaté lesy, kvalitné mäso a mliečne výrobky, bylinky aj huby. Stačí pridať trochu kreativity a modernú prezentáciu.

Dezerty - Jedna báseň
| Foto: Ondrej Bobek

V porovnaní so zahraničím, čo podľa vás chýba slovenským kaviarňam?

Slovenské kaviarne veľmi zaostávajú v plant-based, zdravých koláčoch. Viedenské a Berlínske kaviarne ponúkajú raw torty, dezerty bez cukru, koláče s alternatívnymi múkami či rastlinnými surovinami, ktorých je u nás stále málo. Niektoré slovenské mestá sú na tom lepšie, iné horšie. No žiaľ, stále má človek s intoleranciami problém si v niektorých podnikoch vybrať niečo pre svoj mlsný jazýček.

Cappuccino - Jedna báseň
| Foto: Ondrej Bobek
Koláč, Cappuccino - Jedna báseň
Slovenské kaviarne podľa Svetlany  veľmi zaostávajú v plant-based a zdravých koláčoch. V Jednej básni nájdete okrem klasických dezertov aj tie ktoré sú bezlepkové, bezlaktózové a chutné zároveň. | Foto: Ondrej Bobek

Aké veci vám idú v podniku takpovediac od ruky?

Ja si myslím, že takmer všetko. Cítim sa tam ako ryba vo vode. (úsmev)

Teším sa na každý deň, pretože ja nechodím do práce, ja chodím do kaviarne. Kde na mňa čaká moja druhá rodina, moje milé kolegyne a milovaní štangasti. Myslím si, že aj to je dôvod, prečo robím veci s ľahkosťou. To miesto je skrátka môj druhý domov.

Majiteľka Svetlana - Jedna báseň
| Foto: Ondrej Bobek

Určite ale existujú veci ktoré vám spôsobujú vrásky. Ktoré to sú?

Účtovníctvo a administratíva. (smiech) Tieto dva výrazy asi nie je potrebné viac rozvíjať. Sú to faktory ktoré určite spôsobujú vrásky a šediny mnohým podnikateľom.

Navštevujú vás rôzne typy hostí. Aký typ je ten, ktorí prichádza najčastejšie?

Najčastejšie? Kamaráti. Veľmi častými návštevníkmi sú hostia kúpeľov a samozrejme turisti. Vážime si každého hosťa rovnako, no naši štangasti nám samozrejme prirástli k srdcu a stali sa z nich naši kamaráti.

Majiteľka Svetlana obsluhuje - Jedna báseň
Účtovníctvo a administratíva síce nepatria medzi Svetlankine srdcovky, no rozhovory so zákazníkmi vedie vždy s úsmevom a úprimnou radosťou. | Foto: Ondrej Bobek

Čím sa chcete vryť do pamäte hostí po návšteve?

Jednoznačne atmosférou, pocitom krásna, pokoja, radosti a domáckosti. Každý má právo na chvíľu spomaliť a užívať si chvíle v okruhu blízkych. Našou úlohou je im na to vytvoriť priestor, myslím si že to zvládame hravo, veď posúďte sami. 🙂

Tvorba Cappuccina - Jedna báseň
| Foto: Ondrej Bobek

Čo je najväčším strašiakom pre malé kaviarne v regióne?

Náklady. Regulačné a daňové tlaky, náklady na suroviny a energie – ceny kávy, mlieka, pečiva a energií sa po pandémii a inflácii výrazne zvýšili, zatiaľ čo zákazníci nie sú vždy ochotní akceptovať rovnaké tempo rastu cien. Sú to faktory, ktoré predstavujú väčšiu záťaž pre malé prevádzky než pre veľké siete.

Zakladáte si na lokálnosti? Máte nejakých lokálnych dodávateľov?

Áno, vajíčka máme z bio farmy v Latkovciach. Sezónna zelenina a ovocie je v rukách Ivky Adamcovej z Bojníc. Mäsové výrobky berieme od miestneho mäsiara Borku a družstva v Pravoticiach. Kváskové pekárenské výrobky kupujeme od približne piatich malých pekárni v regióne, no spomenula by som Mišku z Višehradného, ktorá nám pečie skvelé kváskové chlebíky v kamennej peci na dreve. Pralinky máme z cukrárne Emily v Kanianke a bezlepkové koláče sú v našej réžií. Takže s pokojom môžem povedať, že lokálnosť nám nie je cudzia.

Koláče - Jedna báseň
Pre Svetlanku je lokálnosť alfou a omegou. Vajíčka majú z bio farmy v Latkovciach, sezónna zelenina a ovocie je z Bojníc. Mäsové výrobky pochádzajú od miestneho mäsiara. | Foto: Ondrej Bobek
Káva - Jedna báseň
| Foto: Ondrej Bobek

Káva je dôležitou súčasťou vášho podniku. Aká je ponuka kaviarne Jedna báseň?

Už dlhšie si držíme stálu ponuku. Naše mlynce teda okupuje sicílska stredne pražená káva Barbera, acidnejšia káva a samozrejme aj bezkofeínová káva.

Mlynce - Jedna báseň
| Foto: Ondrej Bobek

Vaše dcéry, sa toto leto objavili aj pri fotení pre Mini Milu – zapájajú sa aj dnes do diania v kaviarni, alebo si ju už viac užívajú ako hosťky?

Moje dcéry sa snažia udržať balans medzi povinnosťami do školy, oddychom a prácou v kaviarni. Staršia Paula sa začala okrem aktívnej starostlivosti o sociálne siete začala venovať aj organizácii podujatí v kaviarni. No a mladšia Alexandra, experimentuje doma na vývoji raw dezertov do budúcej sezóny, môžem vám prezradiť, že sa máte na čo tešiť. Okrem toho ich samozrejme po víkendoch môžete stretnúť jednu za barom a druhú v obsluhe.

Dekorácie - Jedna báseň
| Foto: Ondrej Bobek

V kaviarni vládne veľmi jemná, ženská energia. Ste tam vy, vaše dcéry a aj vaša psia spoločníčka je fenka. Vnímate to ako výhodu, ktorá formuje atmosféru? Nie je to až priveľa ženskej energie?

Je to silná výhoda, vládne tu atmosféra empatie, porozumenia a srdečnosti. Samozrejme, keďže sme ženy a každá máme svoju pravdu je to občas zaujímavé. No správnou komunikáciou vždy všetko vyriešime. (úsmev)

Majiteľka Svetlana s dcérou - Jedna báseň
Dcéry sa snažia udržať balans medzi povinnosťami do školy, oddychom a prácou v kaviarni. Snažia sa však pravidelne zapájať do diania v našom druhom domove. | Foto: Ondrej Bobek
Luna - Jedna báseň
Luna zastáva rolu miláčika kaviarne. Verne dohliada na každého hosťa a svojím príchodom rozveselí nejedného návštevníka. | Foto: Ondrej Bobek

Kaviareň Jedna báseň nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text: Alexandra Vroclavjaková

Fotografie: Ondrej Bobek a Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Alexandra Vroclavjaková

Milujem vôňu kávy, krásu obrazu a silu príbehu. Ako študentka masmediálnej komunikácie a reklamy sa hrám so slovami aj vizuálom, aby som z nápadu vytvorila emóciu. Píšem, fotím a tvorím projekty, ktoré spájajú estetiku so stratégiou. Mojím veľkým snom je kaviareň – miesto, kde sa každý detail počíta a každý hosť odchádza s úsmevom.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články