Ručne vyrobené frkacule patria do sviatočnej polievky v Modre-Kráľovej. Pripravte si ich podľa tradičného receptu

 Ručne vyrobené frkacule patria do sviatočnej polievky v Modre-Kráľovej. Pripravte si ich podľa tradičného receptu

ǀ Foto: Ondrej Bobek

Pamätáte si na marcové recepty na scískanice a kyslú fazuľovú polievku z obcí Budmerice a Dubová? Opäť sme sa vrátili do malebného regiónu Malých Karpát, tentoraz do Modry-Kráľovej, kde sme si pochutnali na slávnostnej polievke, ktorú dopĺňali tradičné frkacule. Že ste o nich ešte nikdy nepočuli? Tieto drobné cestoviny vás určite prekvapia svojím tvarom, chuťou, ale aj piplavou prípravou. Vyrobte si ich podľa tradičného modranského receptu pani Boženy Hornáčkovej.

frkacule
ǀ Foto: Ondrej Bobek
frkacule
Výroba tradičných frkacúl je veľmi prácna, ale výsledok stojí za to. Pani Hornáčková uvádza, že existujú rôzne recepty na frkacule. My vám prinášame ten jej. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Tradičné modranské frkacule

Suroviny:

hrubá múka
1 vajce
pol lyžičky masti

frkacule
ǀ Foto: Ondrej Bobek
frkacule
Cesto na frkacule musí byť nelepivé, možno o niečo redšie ako cesto na rezance. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Postup:

Do misky dáme hrubú múku (podľa potreby cesta), dovnútra spravíme jamôčku a vyklepneme jedno vajíčko. Pridáme pol lyžičky masti a vypracujeme cesto, ktoré nesmie byť ani tuhé, ani riedke – také akurát, aby sa nelepilo. Cesto rozdelíme na 2-3 časti – spravíme si malé bochníčky a rozvaľkáme natenko (ako cesto na slížiky, približne na 1,5 mm).

frkacule
ǀ Foto: Ondrej Bobek
frkacule
Z vykrojených kosoštvorcov sa na špeciálnom „drefku“ s vrúbkami zatáčajú frkacule pomocou paličky so zúženým špicom. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Vyvaľkané cesto pokrájame na kosoštvorce (známe aj ako šifliky, fliačky) s veľkosťou asi 1 cm x 1 cm. Kosoštvorce dáme na špeciálnu jemne ryhovanú doštičku, ktorú v Modre-Kráľovej nazývajú aj drevečko/drefko. Na nej stočíme frkacule pomocou tenkej paličky, ktorá má ceruzkový tvar, a „odfrkneme“ na čistý obrus. Vrúbky na doštičke sa odtlačia do frkacúl a tak vznikne ich typický vzor.

frkacule
Názov frkacule je odvodený od samotného úkonu pri ich výrobe, keď sa hotové frkacule odfrknú paličkou medzi kôpku už hotových drobných cestovín. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Frkacule, brdovce, gágoríky

Frkacule sa vyrábajú aj v iných častiach Slovenska. V okolí Nových Zámkov na južnom Slovensku ich poznáme ako brdovce a brdovky. Pani Hornáčková uvádza aj ďalší názov gágoríky, ktoré majú zrejme pôvod v typickom tvare týchto cestovín. Sviatočná polievka s frkaculami sa v Modre-Kráľovej tradične podáva na sviatky – Vianoce, Veľkú noc či rôzne slávnostné udalosti v rodine, ako sú krstiny, výročia, svadby či narodeniny. Výroba frkacúl je naozaj prácna a časovo náročná, preto je aj ich cena vyššia. Jeden kilogram stojí 40 €.

frkacule
Frkacule neodmysliteľne patria do sviatočnej polievky a sú jej chutnou ozdobou. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Slávnostná polievka

Slávnostná polievka je vlastne klasický slepačí alebo hovädzí vývar so zeleninou s frkaculami. Do studenej vody dáme sliepku. Keď začne vrieť, pridáme soľ, korenie, koreňovú zeleninu a uvaríme. Zvyčajne sa frkacule zavárajú priamo do polievky, ale dajú sa spraviť aj zvlášť. Tak ako nám ich pripravila pani Božena Hornáčková v Múzeu Ľudovíta Štúra v Modre.

frkacule
ǀ Foto: Ondrej Bobek

Ďalšie zaujímavé miesta malokarpatského regiónu, ktoré sa oplatí navštíviť, nájdete aj v článkoch TU.

Text: Katarína Kántorová
Recepty a sprievodné texty: Božena Hornáčková
Fotografie: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Katka Kántorová

Zanietená jazyková redaktorka, ktorej hlavnou pracovnou náplňou je mať oči na stopkách, len čo sa na obzore objaví nejaká chybička. Od štúdia na vysokej škole až dodnes prešla rôznymi redakčnými profesiami, no s určitosťou vie, že okrem korigovania sa v živote nezaobíde ani bez písania. A, samozrejme, bez dobrej kávy a milej mačacej spoločníčky Ellie.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články