Ručne vyrobené frkacule patria do sviatočnej polievky v Modre-Kráľovej. Pripravte si ich podľa tradičného receptu

ǀ Foto: Ondrej Bobek
Pamätáte si na marcové recepty na scískanice a kyslú fazuľovú polievku z obcí Budmerice a Dubová? Opäť sme sa vrátili do malebného regiónu Malých Karpát, tentoraz do Modry-Kráľovej, kde sme si pochutnali na slávnostnej polievke, ktorú dopĺňali tradičné frkacule. Že ste o nich ešte nikdy nepočuli? Tieto drobné cestoviny vás určite prekvapia svojím tvarom, chuťou, ale aj piplavou prípravou. Vyrobte si ich podľa tradičného modranského receptu pani Boženy Hornáčkovej.


Tradičné modranské frkacule
Suroviny:
hrubá múka
1 vajce
pol lyžičky masti


Postup:
Do misky dáme hrubú múku (podľa potreby cesta), dovnútra spravíme jamôčku a vyklepneme jedno vajíčko. Pridáme pol lyžičky masti a vypracujeme cesto, ktoré nesmie byť ani tuhé, ani riedke – také akurát, aby sa nelepilo. Cesto rozdelíme na 2-3 časti – spravíme si malé bochníčky a rozvaľkáme natenko (ako cesto na slížiky, približne na 1,5 mm).


Vyvaľkané cesto pokrájame na kosoštvorce (známe aj ako šifliky, fliačky) s veľkosťou asi 1 cm x 1 cm. Kosoštvorce dáme na špeciálnu jemne ryhovanú doštičku, ktorú v Modre-Kráľovej nazývajú aj drevečko/drefko. Na nej stočíme frkacule pomocou tenkej paličky, ktorá má ceruzkový tvar, a „odfrkneme“ na čistý obrus. Vrúbky na doštičke sa odtlačia do frkacúl a tak vznikne ich typický vzor.

Frkacule, brdovce, gágoríky
Frkacule sa vyrábajú aj v iných častiach Slovenska. V okolí Nových Zámkov na južnom Slovensku ich poznáme ako brdovce a brdovky. Pani Hornáčková uvádza aj ďalší názov gágoríky, ktoré majú zrejme pôvod v typickom tvare týchto cestovín. Sviatočná polievka s frkaculami sa v Modre-Kráľovej tradične podáva na sviatky – Vianoce, Veľkú noc či rôzne slávnostné udalosti v rodine, ako sú krstiny, výročia, svadby či narodeniny. Výroba frkacúl je naozaj prácna a časovo náročná, preto je aj ich cena vyššia. Jeden kilogram stojí 40 €.

Slávnostná polievka
Slávnostná polievka je vlastne klasický slepačí alebo hovädzí vývar so zeleninou s frkaculami. Do studenej vody dáme sliepku. Keď začne vrieť, pridáme soľ, korenie, koreňovú zeleninu a uvaríme. Zvyčajne sa frkacule zavárajú priamo do polievky, ale dajú sa spraviť aj zvlášť. Tak ako nám ich pripravila pani Božena Hornáčková v Múzeu Ľudovíta Štúra v Modre.

Ďalšie zaujímavé miesta malokarpatského regiónu, ktoré sa oplatí navštíviť, nájdete aj v článkoch TU.
Text: Katarína Kántorová
Recepty a sprievodné texty: Božena Hornáčková
Fotografie: Ondrej Bobek