Profile: Kaviareň, ktorá myslí lokálne, aby nebola iba lokálna
Takmer 8-tisíc obyvateľov, rodisko Andreja Sládkoviča , jedno z najstarších miest na Slovensku a tiež jedno z množstva menších slovenských miest, z ktorého pred rokmi húfne odchádzali rodáci – za prácou, za kariérou, za skúsenosťami, za láskou, za lepším životom. To je Krupina. Dnešný trend je však jasný, stredná generácia ošľahaná svetom, nabitá elánom sa vracia domov a prispieva svojou troškou k lepšiemu životu: zakladá kultúrne centrá, otvára malé obchody, organizuje aktivity pre seniorov aj najmenších a v neposlednom rade pomáha pozdvihnúť úroveň gastronómie.
Podobný je príbeh Petra Rumana, ktorý odišiel ako čašník na výletnú loď do Francúzska, pomáhal rozbiehať podniky v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici či Prahe, aby sa mohol vrátiť do svojho rodiska – Krupiny – a otvoriť tu kaviareň Profile. Poctivý a pokorný prístup, chuť počúvať kritiku od svojich zákazníkov, aby dokázal ponúkať ešte lepšie služby, nadšenie učiť miestnych na dobrú kávu s koláčom, ukázať im kvalitné slovenské vína, pivá a spestriť večer dobrým koktailom. A hlavne – vrátiť rodnému mestu to, čo mu v mladosti dalo.
Prečo Profile? Profil kávy spoznáme dvomi zmyslami – čuchom a chuťou – a práve s ústami a nosom na ľudskej tvári z profilu pracuje logo kaviarne. Zároveň tieto dva zmysly každému majiteľovi prezradia, či má do činenia s dobrou, alebo zlou gastronómiou.
Kaviareň Profile je zasunutá v bočnej uličke pri hlavnom námestí, je teda dosť na očiach, ale zároveň tak, aby si hostia ešte užili dostatok súkromia na letnej terase. Interiér podniku vás ohúri, zaskočí, prekvapí i poteší – toto by ste asi nečakali – kombinácia surového kameňa s teplým drevom pripomína útulnú klubovňu britských gentlemenov, pričom celému priestoru dominuje majestátny historický kachľový krb. V minulosti tu totiž bolo krbové štúdio a Peter aktivity svojich predchodcov využil maximálne vo svoj prospech. A tiež v prospech každého, kto má rád nezameniteľnú atmosféru.
A čo káva? Profile má svoju vlastnú zmes, ktorú si pripravuje v spolupráci s bratislavskou pražiarňou Gorifee – oriešková, čokoládová, talianska, pre každého. Peter však prezradil, že v súčasnosti začínajú ladiť s Lukášom Kubínym z Illimité Coffee Speciality Roasters vlastnú výberovú kávu, ktorá však bude tiež skôr čokoládovejšia ako acidná. Nedajte sa však oklamať menším trhom, ak dávate prednosť alternatívam, ako chemex či V 60, radi vám ich tu pripravia. Rovnako aj inverzné cappuccino, espresso tonic či cold brew.
Prirodzene barová atmosféra s príchodom večera láka na miešané nápoje, ktoré si zvyknú aj sami vymyslieť a vyladiť. Ako Peter priznáva – počas svojho pôsobenia si vycibril chute a okrem toho, akým smerom sa má jeho koncept uberať, má aj jasnú predstavu o tom, čo má dobrý koktail urobiť s chuťovými bunkami. Gentlemenov poteší možnosť dopriať si kvalitný rum a tiež cigaru, najmä v kombinácii s krbom, počas chladnejších večerov to je zážitkový trojboj.
Kaviareň Profile sa však nechce hrať iba na svojom dvore, v Krupine sa snaží spájať fungujúce podniky a zároveň do mesta priniesť nové zážitky, nové pôžitky, nové obzory. Dôkazom toho sú akcie, ako degustácia vína spojená s ochutnávkou streetfodového jedla, cupping, či ochutnávky a rozprávanie o fungovaní remeselného pivovaru. Mimochodom, na pípe tu majú Huncúta, za ktorým stoja dvaja vysokoškolskí profesori pôsobiaci v neďalekej Banskej Bystrici.
Profile sa snaží ponúkať najmä lokálne produkty – víno, čokoláda, pivo, káva, koláče – tak, aby chýry o ich úrovni nezostali iba lokálne. Ale pokojne sa rozniesli do susednej Banskej Štiavnice, celého hontianskeho regiónu, a keď sa dostanú za jeho hranice, Peter sa nebude hnevať. A či má kaviareň potenciál to dosiahnuť? Rozhodne, najlepšie však urobíte, ak sa o tom presvedčíte sami a svojou spätnou väzbou pomôžete Profilu rásť.
Profile nájdete aj na instagrame.
Text: Tomáš Turek
Foto: Tomáš Turek