Pod Karpatmi si stále ctia tradičné recepty: Scískanice a kyslá polievka z bielej fazule vám zachutia

 Pod Karpatmi si stále ctia tradičné recepty: Scískanice a kyslá polievka z bielej fazule vám zachutia

Foto: Ondrej Bobek

Región Malé Karpaty nie je známy len širokou škálou vín od miestnych vinárov, ale aj tradičnými regionálnymi špecialitami. Medzi najznámejšie určite patrí husacina, ktorá má predovšetkým v Slovenskom Grobe vyše storočnú tradíciu. My sme tentoraz zavítali do dvoch malebných malokarpatských obcí – Budmerice a Dubová – kde sme ochutnali scískanice a kyslú fazuľovú polievku, ktoré tu k sebe odpradávna patria. Okrem toho, že sme si výborne pochutili, podelili sa s nami aj o recepty na tieto tradičné malokarpatské špeciality.

Obce Budmerice a Dubovú delí od seba len 10 kilometrov. V oboch malokarpatských obciach pripravujú obľúbené tradičné scískanice a predstavte si, každé chutia celkom inak. Upečte si spolu s nami túto slanú dobrotu, ktorá sa skvele hodí ku kyslej fazuľovici alebo len tak k poháru vína. Napríklad poctivého malokarpatského 🙂 ǀ Foto: Ondrej Bobek

Dva recepty z Budmerickej izbičky

V Budmericiach sa oddávna výborne varilo, preto nie je zvláštne, že desiatky kuchárov odtiaľto sa preslávili svojím umením v mnohých krajinách sveta. Spomenieme aspoň niektorých, ktorí boli víťazmi kuchárskych súťaží, varili doma i v zahraničí pre kráľov, princov, prezidentov, ministrov, boli šéfkuchármi na svetových výstavách, v olympijských dedinách a na rôznych medzinárodných udalostiach. Sú nimi Stanislav Marušinec, Jozef Haršány, Ladislav Hornáček, Drahoš Ochaba, Róbert Glasa, Jozef Kvak a i.

Foto: Ondrej Bobek

 

Malé Karpaty
Budmerická izbička je národopisné múzeum obce Budmerice a práve na tomto krásnom mieste nám pani Rybecká upiekla scískanice podľa storočného receptu  od svojej prababky. A, samozrejme, nechýbala ani tradičná kyslá fazuľovica. ǀ Foto: Ondrej Bobek

V národopisnom múzeu Budmerická izbička udržiavajú starodávne kulinárske tradície na každoročných akciách Koláče priamo z pece a Krumplové šeličo. Vydali tiež dva receptáre – prvý bol Budmerický receptár v spisovnej slovenčine a v nárečí a v druhý má názov Krumplové šeličo – Budmerický zemiakový receptár (2023).

Mária Rybecká nám predviedla, ako sa v Budmericiach varila kyslá polievka z bielej fazule s prílohou, ktorou boli scískanice podľa receptu jej prababky (1925).

Nová dimenzia zážitku: Malokarpatské múzeum v Pezinku uviedlo revolučný degustačný program

Čítať viac >

 

Kyslá polievka z bielej fazule

Ingrediencie:

  • 250 g bielej fazule namočenej minimálne 12 hodín
  • 1 l plnotučného mlieka, z neho si odložte 3 dl na zátrepku
  • 250 g šľahačkovej smotany
  • približne 5 guľôčok celého nového korenia
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 l vody
  • 1 lyžica zmäknutého masla
  • soľ podľa chuti
  • po vychladnutí polievky pridáme približne 1 lyžicu octu
Na prípravu scískaníc použijeme zemiaky a ostatné suroviny na prípravu kyslej fazuľovice sú poctivé slovenské. Spolu dodávajú polievke výbornú chuť. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Postup:

Do hrnca nalejeme studenú vodu, vložíme fazuľu a varíme ju do zmäknutia. Potom pridáme smotanu a všetko ostatné okrem masla, múky a octu. Na miernom ohni polievku ešte varíme. Pripravíme si zátrepku z 3 dl mlieka i múky, poriadne ju premiešame, aby nemala hrudky. Vlejeme ju do polievky, znovu všetko zamiešame a trochu povaríme. Necháme ju vychladnúť a pred podávaním ju dochutíme octom a
maslom.

Scískanice sa tradične podávajú k fazuľovej polievke alebo k lokálnym vínam. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Budmerické scískanice

Cesto:

  • 1 kg v šupke uvarených zemiakov
  • 300 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • lyžička soli

Plnka:

  • kyslá smotana
  • pšeničná krupica
  • bravčová masť
  • soľ podľa chuti
scískanice
Plnku budmerických scískaníc tvorí kyslá smotana, soľ a opražená krupica. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Postup:

Zemiaky očistíme, nadrobno nastrúhame, pridáme všetko ostatné a spracujeme na hladké cesto, z ktorého si urobíme valec. Nakrájame ho na kolieska so šírkou približne 2 cm. Každé postupne rozvaľkáme na placku hrubú 2-3 mm, ktorú potrieme roztopenou masťou. Na ňu rozotrieme kyslú smotanu, posypeme opraženou krupicou a jemne osolíme. Následne stočíme ako palacinky, ktoré ukladáme tesne vedľa seba na plech potretý masťou. Potom pripravené scískanice na plechu ešte jemne pomastíme a osolíme. Pečieme ich v dobre vyhriatej rúre na 190 °C – 200 °C dozlatista. Hotové scískanice podávame ku kyslej fazuľovej polievke.

scískanice
Špecifikom scískaníc od pani Rybeckej je ich tvar – vyzerajú ako palacinky. ǀ Foto: Ondrej Bobek
scískanice
Foto: Ondrej Bobek

Dubovské scískanice získali ochrannú známku

Dubovské scískanice sú súčasťou zoznamu tradičných slovenských jedál s ochrannou známkou, v ktorom nájdeme aj skalický trdelník či bratislavský rožok. A viete, prečo sa volajú scískanice? Pani Ivana Polčičová, ktorá pripravovala recept, vysvetľuje: „Názov scískanice nevznikol preto, lebo sa „scískajú“, stláčajú pri príprave, ale preto, lebo sa „scískajú“ na plechu. Pri pečení sa totiž nafúknu a takpovediac „scískajú“ k sebe.“ Ďalej dodala, že kedysi sa každá jedna „lokša“ robila zvlášť, no trvalo to dlho, takže sa recept zjednodušil a vaľká sa jeden veľký kruh, z ktorého sa vykrajujú menšie časti scískaníc. V Dubovej mávajú pravidelne aj festival scískaníc, kde sa robia aj makové, orechové, kapustové či škoricové, no tradičný recept je tento:

Dubovské scískanice

(1 plech/40 kusov)

Cesto:

  • 1,5 kg v šupke uvarených zemiakov očistených pretlačených zemiakov uvarených
  • 400 gramov hladkej múky
  • soľ podľa chuti

Plnka:

  • bravčová masť zmiešaná s mletými oškvarkami
  • mleté čierne korenie
scískanice
Foto: Ondrej Bobek
scískanice
Plnku dubovských scískaníc tvorí bravčová masť zmiešaná s mletými oškvarkami a mleté čierne korenie podľa chuti. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Postup:

V šupke uvarené zemiaky očistíme a pretlačíme. Spolu s múkou a so soľou podľa chuti vypracujeme cesto a rozdelíme ho na bochníčky s váhou 35 dkg. Každý bochník vyvaľkáme na veľký kruh, potrieme sa oškvarkovou masťou (bravčová masť zmiešaná s mletými oškvarkami) a posypeme mletým čiernym korením (podľa chuti). Kruh rozkrájame na 8 trojuholníkov. Každý zvinieme najprv od užšej časti do stredu, potom zo širšej časti do stredu a nakoniec kraje zahneme dovnútra. Zvinuté scískanice uložíme na vymastený plech vedľa seba (na veľký plech sa zmestí 8 x 5 kusov). Scískanice potrieme bravčovou masťou, ktorú sme použili na plnku (použite len masť zvrchu bez oškvarkov). Pečieme v dobre vyhriatej rúre 45 minút na 220 °C. Po upečení potrieme masťou.

scískanice
Dubovské scískanice, ktoré získali aj ochrannú známku, napohľad pripomínajú pečené buchty. ǀ Foto: Ondrej Bobek
scískanice
Foto: Ondrej Bobek

Ďalšie zaujímavé miesta malokarpatského regiónu, ktoré sa oplatí navštíviť, nájdete aj v článkoch TU.

Text: Katarína Kántorová

Recepty a sprievodné texty: Mária Rybecká, Alena Kadlečíková, Ivana Polčičová

Fotografie: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Katka Kántorová

Zanietená jazyková redaktorka, ktorej hlavnou pracovnou náplňou je mať oči na stopkách, len čo sa na obzore objaví nejaká chybička. Od štúdia na vysokej škole až dodnes prešla rôznymi redakčnými profesiami, no s určitosťou vie, že okrem korigovania sa v živote nezaobíde ani bez písania. A, samozrejme, bez dobrej kávy a milej mačacej spoločníčky Ellie.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články