Plain Power – vegánske pralinky, ktorým neodoláte
Čo je vegánske a bezlepkové, to musí chutiť inak. Ak máte v hlave túto rovnicu, neochutnali ste Plain Power pralinky. Krehká vrstva čokoládovej škrupinky s jemnou náplňou, ktorá sa vám rozplynie na jazyku. A to všetko so zložením, ktoré je čisté a obsahuje iba reálne suroviny. Viete, ako vyzerá alchýmia, ktorá sa skrýva za výrobou praliniek? Nech sa páči, zoberieme vás priamo do výrobne praliniek, ktorá je prevoňaná tou najlepšou čokoládou.
Nebudem skrývať nadšenie, ktoré vo mne táto reportáž vyvolala. Rovnako nebudem skrývať to, že som obrovským milovníkom čokolády. Cítila som sa tak trochu ako dieťa, ktoré našlo zlatý kupón a mohlo navštíviť továreň na čokoládu Willyho Wonku. S rozdielom, že namiesto excentrického majiteľa továrne na čokoládu ma čakala šarmantná a inšpiratívna Martina Kravcová, ktorá mi ukázala kúsok svojho čokoládového kráľovstva.
Zo stavebnej inžinierky čokolatierkou
Nedá sa sedieť na dvoch stoličkách naraz. Niekedy musíte dvere úplne zavrieť, aby ste mohli tie ďalšie, za ktorými sa skrýva vaša budúcnosť, otvoriť. A tak Martinka spravila niečo, čo mnohým z nás chýba. Nabrala odvahu a dala výpoveď v zamestnaní. I keď nevedela, kam presne sa jej ďalšie kroky uberú, vedela, že to osudové zamestnanie, ktoré ju bude napĺňať, ju ešte len čaká. Vedela, že chce tvoriť rukami a venovať sa jedlu. To povestné kliknutie však prišlo až o niečo neskôr. Stačilo zopár vydarených praliniek, ktoré zožali chválu okolia, a zo záľuby z vášne sa stalo zamestnanie. Tá vášeň, samozrejme, ostala.
Plain Power = čisté zloženie, sila a plná chuť
Čím sú pralinky Plain Power výnimočné? Sú vyrábané ručne a okrem toho, že ich chuť sa vám roztancuje na jazyku, sú aj vegánske a bezlepkové. Martinka pred nejakým časom zmenila stravovanie. Intuitívne a prirodzene vyradila z jedálnička mäso a mliečne výrobky, vďaka čomu objavila nielen nové potraviny, ale aj nové kombinácie a chute. Keďže jej tento koncept stravovania dáva zmysel, drží sa ho aj v prípade výroby praliniek Plain Power. V ich zložení nájdete presne to, čomu napovedá ich názov – čisté, reálne suroviny bez aróm a dochucovadiel. Nie je ľahké vyrobiť pralinky, ktoré sú bez konzervantov či umelých látok na predlžovanie spotreby. No Martinka dokázala vyladiť ich zloženie tak, aby bola dosiahnutá čo najdlhšia spotreba prirodzenou cestou. O tom, že na chuti to pralinkám vôbec neuberá, práve naopak, sme sa presvedčili na vlastnej koži.
Tajomstvo chrumkavých Plain Power praliniek
To, čo vám pri výrobe praliniek okrem znalostí nemôže chýbať, je trpezlivosť. Práca s čokoládou si totiž vyžaduje dodržiavanie presných krokov, ktoré nemožno preskočiť a urýchliť. Ak chcete vyrobiť kvalitnú a chutnú pralinku, vyžaduje si to svoj čas. A koľko praliniek vyrobí Martinka za deň? Nula. Proces výroby môže trvať až 3 dni, keďže je potrebné dodržať určité postupy a kroky. Je to skrátka alchýmia.
Alfou a omegou škrupinky, ktorá krásne pukne, bude lesklá a vydrží, je temperovanie čokolády. Ide o proces, kedy sa čokoláda rozpustí a následne opäť ochladí tak, aby získala chrumkavosť, hladkú textúru a lesklý vzhľad. Temperovanie je krok, ktorý nesmiete preskočiť.
Čierny sezam, banoffee či šampanské s jahodami?
A aké príchute nájdeme v ponuke Plain Power? Okrem tradičných chutí, ktoré sa Martinka rozhodla ponechať ako stálice v ponuke, sú to hlavne sezónne príchute. Na jar a v lete siaha viac po ovocných a sviežich ingredienciách, zatiaľ čo na jeseň a v zime zapája viac korenín. A tak sa v portfóliu objavili aj pralinky ako škorica, kardamón a klinčeky, šampanské s jahodami či ananás s čiernym sezamom. A dá sa vôbec určiť, ktoré príchute sú najobľúbenejšie? „Vždy sú veci, ktoré sú obľúbenejšie ako iné. Stálice, ktoré miznú ako prvé celoročne, sú asi orieškové príchute. Potom kombinácia malina s čokoládou, mango a marakuja či starý, dobrý karamel,“ stíha odpovedať popri tom, ako strieka farebné kakaové maslo do formy. Vďaka tomu dostanú pralinky zaujímavý dizajn v podobe farebného dekóru. Apropo, ak ide o dizajn, Martinka sa drží pravidla, že zovňajšok pralinky by mal čo najviac napovedať o tom, čo je v jej vnútri. Zároveň sa však snaží o to, aby bol dizajn pralinky jednoduchý a estetický.
Tradičné, netradičné, stále i sezónne
Základom praliniek Plain Power je kvalitná čokoláda. „Veľmi rada používam 70 % čokoládu v kombinácii s ďalšou ovocnou príchuťou na vybalansovanie chute. Tá, ktorú používam ja, má kvetinovú chuť, vôbec nie horkú. Tmavá čokoláda by ani nemala chutiť horko,“ vysvetľuje mi Martinka, pričom upriamuje pozornosť na nesprávne označovanie tmavej čokolády ako horkej. Ani vysokopercentná kvalitná čokoláda totiž nechutí horko. Ak ochutnáte kvalitnú tmavú čokoládu, zistíte, že môže mať rôzne chutové profily a môžete cítiť kvety, byliny, ovocie, kyslosť, dokonca aj sladkosť. Okrem výroby praliniek začala aj s výrobou vlastnej bielej a blond čokolády, čo jej dovoľuje mať ešte väčšiu kontrolu nad kvalitou surovín.
Rovnako ako maliar vyjadruje svoj rukopis ťahmi štetca, v prípade čokolatiéra je to dokonalé temperovaná čokoláda a kombinácia chutí v plnkách. Vnútri každej pralinky je totiž poklad, jemná náplň, ktorá je tou povestnou čerešničkou na torte. A nie je veru jednoduché kombinovať chute tak, aby vynikli samotné ingrediencie, harmonicky sa dopĺňali a neprebíjali sa navzájom.
Keď dizajn znázorňuje to, čo sa skrýva vovnútri
Aj vy ste obdivovali krásny lesklý povrch, ktorý je navyše zafarbený či inak ozdobený? Farebný dizajn praliniek je dosiahnutý kakaovým maslom, ktoré stačí nastriekať do pripravených formičiek. Keď sa čokoláda naleje do formy, toto kakaové maslo aplikované vo forme sa spojí s natemperovanou čokoládou a po vyklopení praliniek z formy potom ostane celý dizajn prenesený na škrupinke pralinky.
Neskôr je potrebné pracovať v určených krokoch, ktoré nesmiete preskočiť. Najprv vytvoríte chrumkavú škrupinku, ktorá nesmie byť hrubá, no ani tenká. Po stuhnutí prichádzajú na rad náplne, ktoré sú do veľkej miery nositeľom celého pôžitku. Ak chcete plnky vrstviť a použiť viac príchutí ako iba jednu, väčšinou je potrebné každú vrstvu nechať pred aplikáciou novej náplne vykryštalizovať. Posledným krokom škrupinku uzavriete, necháte pár minút stuhnúť a voilà, formu vyklopíte. Takto pripravené pralinky sú skutočne nielen iba chuťovým pôžitkom, ale aj pastvou pre oči.
Koncept Plain Power je iba na začiatku
Pralinky, ktoré sú tip top nielen chuťou, ale i dizajnom, sú však iba začiatkom. Martina sa našla vo vodách, v ktorých dokáže s ľahkosťou a s radosťou plávať. I keď to zo začiatku vyzeralo ako freestyle, veľmi rýchlo si osvojila techniku i smer plavby. Teraz je iba otázkou času, kedy dosiahne ďalšiu métu, ktorú si vytýčila. Tou je túžba byť bližšie k ľuďom. Vytvoriť priestor, v ktorom by sa stretávali, posedeli, dali si niečo dobré pod zub. To bolo vlastne i jej prvotnou myšlienkou. Otvoriť si bistro či kaviareň. Vedela však, že nechce iba sprostredkovať niekoho jedlá a kreácie. Sama chce tvoriť rukami a naučiť ľudí, že stravovať sa dá rozumne a zároveň chutne. A preto začala pekne krok po kroku a prvým stavebným kameňom bola práve tvorba vlastných praliniek. Plain Power však nie je iba o pralinkách. Martinka sa venuje aj vareniu a príprave rôznych vegánskych jedál. Pralinkami sa teda jej púť síce začala, no zďaleka ňou nekončí. A my sa máme rozhodne na čo tešiť.
Plain Power nájdete aj na Facebooku a Instagrame.
Text a foto: Dominika Noskovičová