(Ne)konferencia Gastrolove 2025 prinesie do Piešťan svetový príbeh vinárskej oblasti Stellenbosch

 (Ne)konferencia Gastrolove 2025 prinesie do Piešťan svetový príbeh vinárskej oblasti Stellenbosch

ǀ Foto: Ondrej Bobek

(Ne)konferencia Gastrolove 2025 prinesie do Piešťan nielen špičkových šéfkuchárov a odborníkov z cestovného ruchu, ale aj vzácneho hosťa z druhej strany sveta. Elmarie Rabe, manažérka Stellenbosch Wine Routes, predstaví príbeh vinárskej oblasti. Tá sa z malebného regiónu v Južnej Afrike premenila na celosvetovo uznávanú destináciu milovníkov vína. Jej skúsenosti s prepájaním tradície, udržateľnosti a inovatívnych prístupov sú inšpiráciou pre regióny po celom svete. A tento rok ich prinesie aj na Slovensko.

Účastníci (ne)konferencie Gastrolove 2025 sa už piatykrát stretnú v Elektrárni Piešťany, aby spoločne objavovali trendy v gastronómii a cestovnom ruchu. Podujatie sa koná pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu pod záštitou trnavského župana. ǀ Foto: Ondrej Bobek

 

(Ne)konferencia Gastrolove prináša šéfkuchárov, odborníkov a študentov pod jednu strechu

Organizátori Gastrolove z magazínu Kávičkári dbajú nielen na kvalitu programu, ale aj na špičkový catering a komfort účastníkov. Tento rok medzi pozvanými hosťami nechýbajú Daniel Tilinger a Peter Lunter z reštaurácie ECK či uznávaní šéfkuchári Pavol Sekera, Patrik Pokrývka, Marek Minarič, Jozef Breza a Jaroslav Žídek.

Trnavský župan Jozef Viskupič. ǀ Foto: Ondrej Bobek

 

Elmarie Rabe naservíruje inšpirácie z juhoafrických viníc na slovenskej pôde

Špeciálnym hosťom Gastrolove bude Elmarie Rabe, manažérka Stellenbosch Wine Routes z Južnej Afriky. Do Piešťan prinesie vďaka KOCR Trnavský kraj bohatú „ochutnávku“ skúseností, ako z miestneho vinohradu a tradícií vybudovať destináciu, ktorú dnes poznajú milovníci vína po celom svete.

gastrolove nekonferencia
Elmarie Rabe, manažérka Stellenbosch Wine Routes z Južnej Afriky, prinesie do Piešťan bohatú „ochutnávku“ skúseností, ako z miestnych vinohradov a tradícií vybudovať svetovo uznávanú vinársku destináciu. ǀ Foto: Ondrej Bobek

„Verím, že jej bohaté skúsenosti budú veľkou inšpiráciou pre odbornú verejnosť, ale aj pre študentov župných stredných škôl, ktorých na Gastrolove pozývame. Elmarie Rabe zohrala kľúčovú úlohu pri budovaní značky Stellenbosch. Jej práca presahuje rámec marketingu – venuje sa aj udržateľným modelom turizmu, ktoré prinášajú prospech miestnej komunite. Zároveň pôsobí ako predsedníčka South African Wine Routes Forum, ktorá prezentuje vinárske dedičstvo Južnej Afriky po celom svete,“ hovorí Agáta Mikulová, výkonná riaditeľka KOCR Trnavský kraj a dodáva: „Jej skúsenosti budú pre nás inšpiráciou pri vytváraní jednotnej prezentácie Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, ktorá leží na území Bratislavského a Trnavského kraja. Na tomto projekte spolupracujeme s partnermi z Bratislava Region Tourism a prvé výstupy predstavíme už čoskoro.“

Elmarie sa vo svojej práci nezameriava iba na marketing, ale aj na vytváranie udržateľných modelov turizmu. Tie prinášajú prospech nielen odvetviu, ale aj miestnej komunite. ǀ Foto: Elmarie Rabe

„Príbeh Stellenboschu je ukážkou toho, ako môže spojenie tradície, prírody a inovácií vybudovať z regiónu svetovo uznávanú vinársku destináciu. Vinárska oblasť Stellenbosch zahŕňa 150 vinárstiev, ale aj pestrú paletu zážitkov. Od komentovaných prehliadok, cez autentickú gastronómiu až po kultúrne podujatia. Kľúčom k úspechu bolo prepojenie vinohradníkov, podnikateľov a miestnej komunity v rámci najstaršej vínnej cesty v Južnej Afrike – Stellenbosch Wine Route. Vďaka tomu sa Južná Afrika zaradila medzi najobľúbenejšie ciele milovníkov vína. Zároveň predstavuje inšpiráciu pre iné regióny, ako budovať vyhľadávanú vinársku destináciu,“ hovorí Elmarie Rabe.

 

Hlavnou ingredienciou (ne)konferencie Gastrolove 2025 je pohostinnosť

Gastrolove je namiešané ako dobré menu – spája inšpiratívne príklady z praxe, praktické workshopy, živé diskusie aj lákavé degustácie. Účastníkov si získava neformálnou atmosférou, kvalitným programom a bohatstvom gastronomických zážitkov. Hlavnou ingredienciou piateho ročníka je téma pohostinnosti.

Autorka Gastrolove Simona Budinská
Simona Budinská, hlavná organizátorka (ne)konferencie Gastrolove, sa teší na návštevníkov, pestrý program a inšpiratívnych hostí a na to, ako všetci spolu oslávia Svetový deň cestovného ruchu plný pohostinnosti a odborných diskusií. ǀ Foto: Ondrej Bobek

„Podujatie sa koná pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu. Ten nám pripomína, že zahraniční aj domáci hostia sú čoraz náročnejší – a práve pohostinnosť a pripravenosť na ich rastúce očakávania dokáže zabezpečiť ich spokojnosť,“ uzatvára Simona Budinská z magazínu Kávičkári, hlavná organizátorka (ne)konferencie Gastrolove.

 

Text: Martin Palkovič, Katarína Kántorová

Fotografie: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Katka Kántorová

Zanietená jazyková redaktorka, ktorej hlavnou pracovnou náplňou je mať oči na stopkách, len čo sa na obzore objaví nejaká chybička. Od štúdia na vysokej škole až dodnes prešla rôznymi redakčnými profesiami, no s určitosťou vie, že okrem korigovania sa v živote nezaobíde ani bez písania. A, samozrejme, bez dobrej kávy a milej mačacej spoločníčky Ellie.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články