Château Rúbaň – večer v znamení jedla, vína a vlastného cuvée

 Château Rúbaň – večer v znamení jedla, vína a vlastného cuvée

Počas horúcich letných dní sme sa zúčastnili krásneho eventu pre novinárov, ktorý sa konal v čarovnom prostredí vinárstva Château Rúbaň. Bol plný kvalitného vína oceňovaného po celom svete a výborného jedla od kuchára, ktorý sa pýši titulom MasterChef. Bonusom bolo, že sme si mohli sami vytvoriť vlastné cuvée pod dohľadom someliéra, ktorý pred rokmi ohúril aj kráľovskú rodinu.

kaštiel-Château-Rúbaň
V krásnom prostredí vinárstva Château Rúbaň sme si vychutnali skvelé jedlo i víno. Navyše sme si vytvorili vlastné cuvée.

Z investičnej kúpy schátraného kaštieľa sa nakoniec stalo výnimočné vinárstvo Château Rúbaň

V krásnom kaštieli z 18. storočia nás osobne privítala majiteľka Vladimíra Ollé. Dozvedeli sme sa od nej veľa z histórie súčasného vinárstva, ale aj regiónu. Po prevzatí schátraného areálu, okolo ktorého tečie potôčik Paríž, nebola jeho budúcnosť istá. Nevedeli, či samotný kaštieľ zrekonštruujú ako investíciu do nehnuteľnosti, ktorú po zveľadení predajú, alebo vytvoria malý hotel, prípadne domov sociálnych služieb, keďže s tým už majú predchádzajúce skúsenosti.

Château-Rúbaň
Okrem toho sme sa však dozvedeli veľa z histórie súčasného vinárstva, ale aj regiónu.

Poslednou myšlienkou bolo vybudovanie vinárstva, keďže Strekov je región plný vinohradov. Miestni vinári v Rúbani však dopestované hrozno často predávali ďalej, a na tomto mieste sa spracovávalo len minimálne množstvo úrody.

reštaurácia-Chateau-Rúbaň
Malú degustačnú miestnosť prerobili na kvalitnú reštauráciu s veľkou kapacitou aj pre firemné akcie.

Tak postupne vznikalo vinárstvo, kde malú degustačnú miestnosť prerobili na kvalitnú reštauráciu s veľkou kapacitou aj pre firemné akcie. Následne potrebovali hostí ubytovať a na väčšie eventy či svadby pripraviť stan. A tak z prvotnej myšlienky zachrániť kaštieľ nakoniec vznikol komplex, v ktorom môžete stráviť celý deň aj večer.

ubytovanie
Prvotné plány so schátraným areálom boli neisté. Nakoniec tu však vznikol krásny komplex, v ktorom môžete stráviť celý deň, večer i noc.

Château-Rúbaň

stan
Okrem vnútorných priestorov vedia na väčšie eventy či svadby pripraviť v priľahlom parku aj stan.

Château Rúbaň postupne učí miestnych vinárov, ako vypestovať čo najkvalitnejšie hrozno pre potreby vinárstva

Hostinec Palatín v Kaštieli Pálffy má nové menu - sezónne a dostupné pre každého

Čítať viac >

Nasledovala malá prehliadka exteriérov ubytovania, odrážajúceho okolitý park vo svojom priečelí, a okolia s vysadenými rôznymi odrodami hrozna, medzi ktorými sa nachádzali aj tie najstaršie odrody na svete. Po návrate nás čakal vynikajúci spoločný obed v priestoroch kaštieľa a prehliadka samotného vinárstva.

prehliadka
Počas prehliadky sme si prezreli exteriér vinárstva, ale aj okolie s vysadenými rôznymi odrodami hrozna, medzi ktorými sa nachádzali aj tie najstaršie odrody na svete.

Prehliadkou nás sprevádzal enológ Ladislav Ďörď. Postupne vysvetľoval proces vzniku vín rôznych farieb a prezradil, že s ružovým si vedia užiť po zbere veľa „pracovnej zábavy“ aj počas noci, len aby trafili ten správny odtieň. Víno berú iba od miestnych vinárov a následne ich učia postupy, ako vypestovať čo najkvalitnejšie hrozno pre potreby vinárstva Château Rúbaň. Spracovávajú množstvo doma vyšľachtených odrôd, ktoré tomuto regiónu pristanú. Prinášajú aj kus originality či nevšednosti do pohárov. Počas horúceho letného dňa bolo najpríjemnejšie v pivniciach, kde v drevených sudoch rôznych veľkostí postupne dozrievali vína.

vínna-pivnica
Prehliadkou nás sprevádzal enológ Ladislav Ďörď. Postupne vysvetľoval proces vzniku vín rôznych farieb. Počas horúceho letného dňa bolo najpríjemnejšie v pivniciach, kde v drevených sudoch rôznych veľkostí postupne dozrievali vína.

Tvorba cuvée je laboratórna práca, vyžadujúca si veľa znalostí a dobré rozlišovacie schopnosti

Po prehliadke vinárstva a areálu Château Rúbaň sme sa presunuli do krásneho veľkého eventového stanu v parku medzi stromami. Tu nám enológ Ladislav Ďörď vysvetlil, ako vznikajú kvalitné vína, ako postupovať pri tvorbe cuvée, ale aj to, ako môže výber kalicha umocniť zážitok z vína. Ponúkol nám 4 červené vína rôznych odrôd. Rozdelili sme sa na jednotlivé tímy a miešaním ponúknutých odrôd, v rôznych pomeroch, sme vytvárali čo najlepšiu kombináciu chutí a vôní.

cuveé
Zo štyroch vín rôznych odrôd sme sa rozdelení na jednotlivé tímy miešaním ponúknutých odrôd pokúšali vytvoriť čo najlepšiu kombináciu chutí a vôní.

Je to veru laboratórna práca, vyžadujúca si veľa znalostí a dobré rozlišovacie schopnosti. Po dlhšom čase, diskusiách, porovnávaniach a ochutnávaniach, nastalo správne vinárske finále na bodovanej súťaži, kedy si zástupcovia jednotlivých tímov mohli navzájom ochutnať a zhodnotiť svoje výtvory. Súboj to bol tesný, rozdiel medzi prvým a druhým miestom boli len dva body. Naše víno skončilo druhé, aj napriek tomu, že bolo najlepšie 😊

degustačná-večera
Vyvrcholením bola 4-chodová degustačná večera v podaní šéfkuchára Róberta Tataiho.

Vyvrcholením večera bola 4-chodová degustačná večera v podaní šéfkuchára Róberta Tataiho

Počas následnej 4-chodovej degustačnej večere, v podaní šéfkuchára Róberta Tataiho, sme sa od ambasádora Château Rúbaň, someliéra Petra Kecskésa dozvedeli, ako sa víno správne degustuje, ako sa posudzuje jeho kvalita a ako ho snúbiť s jedlom.

párovanie-vína
Od ambasádora Château Rúbaň, someliéra Petra Kecskésa, sme sa dozvedeli, ako sa víno správne degustuje, ale aj to, ako sa posudzuje kvalita vína a ako ho snúbiť s jedlom.

Prezradil aj detaily a príbehy zrodu rôznych vín. Predstavil nám 4 veľmi zaujímavé, majstrovsky zvládnuté odrody vyšľachtené v našich podmienkach.

víno-chateau-rúbaň
Ochutnali sme aj 4 veľmi zaujímavé, majstrovsky zvládnuté odrody vyšľachtené v našich podmienkach.

Svoj sen, elegantnú ovocnú bielu odroda vyšľachtil profesor Kraus. Odrodu Hossa pomenovali po hokejistovi Mariánovi Hossovi a vznikla krížením dvoch aromatických odrôd Irsai Oliver a Sauvignon blanc. K hlavnému jedlu bol plný a korenistý červený Dunaj a ako dezert biela, jemne aromatická, korenistá a sladká Milia.

párovanie-vína
Svoj sen, elegantnú ovocnú bielu odroda vyšľachtil profesor Kraus. Aromatickú odrodu Hossa pomenovali po hokejistovi Mariánovi Hossovi. K hlavnému jedlu sa podával korenistý červený Dunaj a ako dezert biela, jemne aromatická, korenistá sladká Milia.

Nasledoval už len večer pri západe slnka plný debát v príjemnom prostredí vinárstva.

 

Text a foto: Ondrej Bobek

Château Rúbaň nájdete na Facebooku aj Instagrame.

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články