Pralinku od Eva Collection nemôže mať každý
Chutná škrupinka z kvalitnej, minimálne 70%, čokolády pripravená ručne a s dobrou náladou. Chute ako yuzu s kardamónom, hruška s rozmarínom alebo rôzne kombinácie s tokajským vínom a momentálne aj novinky s bylinkami a esenciálnymi olejmi. U Evy Bognárovej v Dunajskej Lužnej nájdete skutočné skvosty. A nechýbajú ani pralinky pre vegánov a bez laktózy.
Čokoláda je vášeň. Ako dlho trvá, kým sa dostanete do jej tajov? Pri víne sa hovorí, že človek sa musí k poznaniu vín „prepiť“, tak to platí aj pri čokoláde. „Nikdy som si nemyslela, že je taký rozdiel medzi čokoládou povedzme z Tanzánie a čokoládou z Karibiku,“ priznáva pani Eva Bognárová srdce a duša praliniek Eva Collection. Pri čokoláde musíte mať jednoznačne dobré znalosti aj zo zemepisu, aby ste vedeli, odkiaľ čokoláda prichádza. Vedeli ste napr. že najväčšia produkcia čokolády pochádza z Pobrežia slonoviny?
Mali ste vždy slabosť na sladké?
Moja babka pracovala u grófa Kálnokyho, a odtiaľ doniesla originálne recepty. Vedela vykúzliť nádherné torty a zákusky. Už ona mi hovorila, že na to, aby jedlo chutilo, musí mať kuchár dobrú náladu.
K pralinkám ste sa však dostali veľkou náhodou… Poviete nám o tom viac?
Vždy som rada varila, ale chcela som byť ešte lepšou manželkou. Preto som sa prihlásila na kurz varenia do vychýrenej budapeštianskej reštaurácie Gundel v Budapešti, k šéfkuchárovi Józsimu Juhosovi. Popri husacej pečienke či viedenskej roštenke sme mali jeden deň na pralinky. Pán Juhos hovoril o čokoláde s takou láskou, že som výrobu praliniek tiež chcela vyskúšať.
Kurzy a školy ste absolvovali prevažne v zahraničí. Viete iste teda porovnať kvalitu gastronómie u nás a „vonku“…
Áno, školy varenia a workshopy o čokoláde v Prahe, Budapešti či v Paríži majú svoju atmosféru, ale aj na Slovensku sa to výrazne mení k lepšiemu. Aj u nás už môžete absolvovať zaujímavé a poučné kurzy. V gastronómií sa aj u nás čoraz viac pozornosti venuje napr. spôsobu stolovania, a aby to, čo je dobré a chutné, bolo aj pekné. A zdravé.
Riadite sa trendami alebo skôr staviate na klasiku?
Aj aj, ozajstná pralinka je chutná škrupinka z kvalitnej čokolády a vo vnútri rôzne plnky. Moderné trendy znamenajú výrazne sfarbené pralinky, čo niekedy ide na úkor chuti. Pri prvom zahryznutí do príliš farebnej pralinky cítite najprv chuť kakaového masla a nie čokolády, čo je na škodu veci. Ja tiež rada experimentujem a hľadám nové cesty a riešenia. Na plnky však mám skvelého pomocníka, synovca Mátého, ktorý má neskutočný talent na kompozíciu rôznych chutí. On vymyslel napr. plnku yuzu s kardamónom, hrušku s rozmarínom, alebo rôzne kombinácie s tokajským vínom.
Nájdu sa vo vašom sortimente aj netradičné kombinácie?
Áno, experimentujeme s esenciálnymi olejmi a bylinkami. Veľmi sa teším, že robíme pralinky aj pre vegánov alebo bezlaktózové. V mojom prípade tiež považujem za veľmi dôležité, že naše pralinky neobsahujú žiadne konzervačné činidlo, žiadnu chemikáliu.
Prezradíte nám ako vzniká nová pralinka?
My robíme pralinky skutočne ručne, každá jedna pralinka Eva Collection je výsledok ručnej práce a dobrej nálady. Preto sú naše kapacity obmedzené, výroba jednej pralinky trvá celé hodiny. Ale najdôležitejšie sú kvalitné suroviny a aby sme s dobrou čokoládou nikdy nešetrili. Nie je jedno, či je pralinka vyrobená z 50% alebo 75%-nej čokolády. My nikdy nejdeme pod 70%.
Kde beriete inšpiráciu?
Mám všetky dostupné knihy o čokoláde a pralinkách. Prešla som osobne takmer všetky obchodíky s pralinkami v Paríži a v Bruseli. Najväčšia inšpirácia však bola účasť na Salon du Cholotat v Paríži. Viete si predstaviť čipkované šaty z čokolády? Tam sme ich videli. A ešte aj ďalšie úžasné umelecké kompozície z pravej čokolády. Na tejto výstave som pochopila, čo znamená kultúra čokolády pre Francúzov. A videla som tu neskutočne veľa inšpirujúcich nápadov. Na tejto výstave je naozaj všetko o dobrej čokoláde.
Organizovali ste aj kurzy, iste vám to teraz chýba. Presunuli ste sa napr. do online-u?
Radšej ich teraz nerobím. Na workshopoch je dôležitý zážitok, ktorý deti zažívajú pri výrobe vlastných praliniek. Ani dobrá nálada, ktorá pri tom vládne, sa nedá robiť online. Tých pár hodín, ktoré u nás deti prežijú, je pre nich nezabudnuteľná inšpirácia precítiť radosť z vlastnej schopnosti vyrobiť niečo krásne, voňajúce a chutné.
Výrobňu máte v Dunajskej Lužnej, prečo práve táto lokalita?
S manželom sme hľadali nové priestory, a nakoľko bývam v Rovinke, nová výstavba v Dunajskej Lužnej nám prišla vhod. Cítim sa tu dobre, cítim sa tu doma. Zažívam krásne chvíle, keď sa deťúrence nalepia na naše okná, a môžem ich prekvapiť ochutnávkou praliniek. Smiech v ich očiach je tá najkrajšia odmena.
Chystáte nejakú novinku, ktorú by sme mohli predstaviť?
Momentálne sa sústreďujem na limitované kolekcie v zmysle sloganu: „Pralinku od Eva Collection nemôže mať každý“. Už teraz plánujeme limitovanú kolekciu na Vianoce, skúšame nové chute a nové tvary. A máme aj fanúšika – zákazníka, ktorý hovorí, že je na našich pralinkách závislý a objednáva si tisícové série.
Aké sú vaše momentálne plány?
Chceme byť naďalej originálna a jedinečná. Podarilo sa mi dohodnúť osobnú návštevu uznávaného chocolatiera priamo u nás v Dunajskej Lužnej. Určite vymyslíme niečo nové a originálne čo sa týka techniky aj kompozície. Naši fanúšikovia sa majú na čo tešiť.
Eva. pralinky nájdete aj na instagrame.
Text: Mária Baláž Gyuránová
Foto: archív Eva Bognárová