Chocolaterie Passé v centre Ružomberka vás iste prekvapí
Priamo v centre Ružomberka nájdete budovu, plnú skla a premysleného dizajnu. Nachádza sa v nej koncept kaviarne, čokoládovne a coctail baru, Chocolaterie Passé, ktorý patrí medzi to najlepšie, na čo môžete v Ružomberku naraziť.
Za všetko môže budova
Majiteľka prevádzky a zároveň budovy,Eva Husarčíková, spomína na začiatky podnikania v gastro segmente: “pred Passé sme tu mali obchod a podnikali sme v oblasti módy. Potom, ako sme prevádzku uzavreli sme sa rozhodli, že pôjdeme do inej oblasti. Budova sa kompletne prestavala, dostala nový, moderný nádych, vpustili sme sem svetlo,” spomína. Napriek tomu, že to bolo pred siedmimi rokmi, budova aj dnes pôsobí mimoriadne moderne a sviežo. Akoby bola len čerstvo skolaudovaná. Architekt vypočul všetky požiadavky a pokúsil sa ich pretaviť do reality.
Dole mamičky s deťmi, hore biznismeni
Spodná časť sklenenej budovy patrí najmä čokoláde a deťom. “Celkovo je taká dynamickejšia, ľudia prídu z ulice, dajú si rýchlu kávu. Samozrejme, nakoľko ide o nefajčiarsku časť prevádzky, chodia do nej najmä mamičky. Vychutnajú si chutnú čokoládu, ktorú vieme pripraviť na nekonečne veľa spôsobov, či pralinky, ktoré tu vlastnoručne vyrábame,” predstavuje prevádzku pani Evička. Horná časť je dominantou jej synovca, Mateja Barana, ktorého si energická dáma prizvala na pomoc. Tu dominujú coctaily a najmä gin. Cez deň je prevádzka plná biznismenov a zamestnancov okolitých prevádzok, ktorí si na kávičku značky Bazzara odbehnú počas prestávky. “Niektorí až trikrát denne,” konštatuje s úsmevom Matej.
Sociálne siete plné chutí
Pri pohľade na Chocolaterie Passé máte pocit, že musíte byť jednoznačne niekde inde, než v Ružomberku. Miesto dýcha dynamickosťou, či už samotným dizajnom, ale aj ponukou. Z čokolád nás ohúril pralina cake, akýsi kompromis medzi bonbónom a koláčom a navyše bez lepku a laktózy. Samozrejme, najviac nám chutil v kávovom prevedení. Matej prináša novinky zo sveta Chocolaterie Passé pravidelne aj na sociálne siete – najmä na Instagram. Sledovať jeho prácu s obrázkami a textami je inšpirujúce a navyše je to marketing, ktorý podľa jeho slov aj skutočne funguje. “Často sa nám stane, že niečo zavesíme na Instagram a hostia si to na druhý deň pýtajú. Je to úžasné,” komentuje. Rovnako inovatívne pristupuje aj k samotnej prevádzke, k drinkom, či ku samotnej káve. “Veľmi dobre nám idú giny, je to skvelý alkohol s ktorým sa dá dobre kreovať. Novinkou je napríklad gin tonic s čiernym korením a čerstvým zeleným jablkom.” Inšpirácie zbiera rovnako aj na webe, v odborných magazínoch, či na obľúbenom Instagrame. V porovnaní so susediacimi prevádzkami, je pre nás Passé príjemnou zmenou. Napriek tomu, že Ružomberok nie je veľmi turistické mesto, našli sme pre pôžitkárov zastávku, kde sa oplatí zastaviť, hoc aj len na skutočne dobré espresso.
Passé nájdete aj na facebooku.
Text: Simona Budinská
Foto: Ondrej Bobek