Tipy na voňavé knihy pod stromček, ktoré potešia každého gurmána

 Tipy na voňavé knihy pod stromček, ktoré potešia každého gurmána

Hovorí sa, že najlepší darček, aký môžeme darovať, je kniha. S týmto tvrdením rozhodne súhlasíme a prinášame vám tipy na tie najvoňavejšie knihy, aké sme našli v kníhkupectve Panta Rhei. „Voňajú“ chutnými sladkými dobrotami, sviežimi drinkami, lahodnými jedlami, ale aj pohostinnosťou, ktorá je tým pravým korením každej gastroprevádzky. Garantujeme vám, že nimi potešíte každého gurmána v rodine. Alebo aj seba, ak vás zaujmú tak ako nás. Nájdime spolu ten najkrajší knižný darček pre milovníkov dobrého jedla. 

Knihy pre gastronadšencov

Will Guidara: Unreasonable Hospitality

Kniha Unreasonable Hospitality predstavuje základné lekcie o pohostinnosti pre každý podnik z pera bývalého spolumajiteľa legendárnej reštaurácie Eleven Madison Park. Will Guidara dokázal z dvojhviezdičkovej reštaurácie spraviť najlepšiu reštauráciu na svete. Ako sa mu podarila takáto bezprecedentná premena? Okrem toho, že pod jeho vedením výborne fungovalo partnerstvo medzi kuchyňou a reštauráciou, nezabudnuteľná bola hlavne nadštandardná pohostinnosť na mieru. Neviete si to predstaviť?

Pohostinnosť Guidarovej reštaurácie doslova presahovala rámec stolovania v reštaurácii. Guidarov tím napríklad prekvapil rodinu, ktorá nikdy nevidela sneh, magickým výletom do Central Parku po večeri, kde sa sánkovali. A to je iba jeden z mnohých zážitkov, ktorí hostia zažili v reštaurácii Eleven Madison Park. Guidara poukazuje na to, že každý podnik dokáže premeniť bežnú návštevu svojich hostí na mimoriadny zážitok. Všetkých vyzýva, aby našli čaro v tom, čo robia – či už pre seba, pre ľudí, s ktorými pracujú, či pre ľudí, ktorým slúžia. Táto kniha určite poteší každého gastronadšenca či podnikateľa v gastronómii, ktorý túži pozdvihnúť úroveň svojej gastroprevádzky.

knihy
Milovníci gastronómie či budúci gastronómovia sa určite potešia týmto titulom, ktoré sa venujú gastronómii a pohostinnosti.

 

Vianočné darčeky pre kávičkára

Najlepšie vianočné darčeky pre kávičkára

Čítať viac >

Andrej Šulka: Svet gastronómie: Príručka, ktorú hľadáš

Kniha od slovenského autora Andreja Šulku každého čitateľa zasvätí do tajomstiev kultúry stravovania. Je akousi gastronómiou v kocke, no nie je to kuchárska kniha ani učebnica. Nečakajte žiadne recepty ani pracovné postupy. Jej pridanou hodnotou sú praktické a presne cielené rady, ktoré budúcemu gastronómovi pomôžu zorientovať sa v rozmanitom svete gastronómie.

Nájdete v nej prehľadné informácie z kuchyne i baru, ktoré Andrej Šulka zbieral počas siedmich rokov praxe na Slovensku, v Taliansku a vo Francúzsku. Dozviete sa, ako prebieha proces výroby kávy či vína, aké bylinky a koreniny gastronómovia najčastejšie používajú či s akými nástrojmi pracuje barman. A, samozrejme, ešte oveľa viac. Kniha je doplnená o autorove ilustrácie, ktoré uľahčia zapamätanie informácií.

Knihy pre gazdinky a kuchárky

Petra Tóthová: Upečme si sviatky

Porotkyňa šou Pečie celé Slovensko, Petra Tóthová, predstavila ďalšiu cukrársku knihu s vôňou a chuťami sviatočných dobrôt. Tie sa jej spájajú so spomienkami na detstvo u svojich starých rodičov. Kniha receptov vás bude sprevádzať celým rokom – sú v nej adventné, vianočné, veľkonočné recepty, sladké dobroty, ktoré môžete pripraviť na narodeniny, osobné udalosti, rodinné či spoločenské oslavy a slávnosti rôzneho druhu. A mnohé pochúťky patria na slávnostný stôl po celý rok, preto ich Petra nielen pripravila, ale aj vizuálne predstavila v rôznych variantoch vhodných na každú sezónu. V knihe sú aj bezlepkové recepty, pričom mnohé recepty zmodernizovala, zjednodušila alebo im dodala pestrejšiu škálu chutí. Touto knižkou rozhodne potešíte každú zanietenú cukrárku alebo gazdinku, ktorá s radosťou pečie pre svoju rodinu a blízkych voňavé sviatočné dobroty.

knihy
Najsladšie knižné novinky, hoc aj obe spolu, určite pod stromčekom potešia každú nadšenú začínajúcu aj skúsenú cukrárku.

Jozefína Zaukolcová: Pečieme s Jožkou

Jožka Zaukolcová, ďalšia porotkyňa šou Pečie celé Slovensko, má na konte už niekoľko úspešných publikácií a vo svojej novej knihe predstavuje 90 receptov, ktoré potešia každú zanietenú cukrárku, ale aj cukrárku-začiatočníčku, ktorá sa chce naučiť všetko od základu. Pripravila klasické recepty v novom šate a aj moderné, kreatívne a rýchle recepty, ktoré môžete pripravovať spolu s deťmi. Nad zlato sú jej tipy, ako urobiť dokonalým a chutným každý zákusok či koláč. Nechýbajú základné recepty na šľahané hmoty, trené, krehké, kysnuté či liate cesto, ale aj veľa druhov krémov, náplní, plniek či poliev. Radami sa to v jej knihe len tak hemží. Jožka prezradí, ako správne krájať rezy, vyšľahať hladký krém a šľahačku, ako pracovať s čokoládou, želatínou a ako zdobiť jednoducho a efektne. Samozrejme, nechýbajú krásne ilustrácie. Podľa nás ide o ideálny darček pre začínajúcu budúcu cukrárku alebo cukrára.

Kniha pre barmanov

Stanislav Harciník: The Cocktail Balance

Kniha The Cocktail Balance je návod, ako robiť na Slovensku kvalitné barmanstvo. Predstavuje skvelý vianočný darček nielen pre skúsených barmanov a barmanky či milovníkov barovej kultúry, ale aj študentov a študentky odborných škôl, ktorý posunie hranice ich kreativity. Môžete si z nej vziať čokoľvek, čo potrebujete a zaujme vás, lebo je ideálna pre všetkých, ktorí sa chcú naučiť niečo nové, inšpirovať a posúvať hranice. V troch základných častiach knihy sa prelína teória, prax a odkazy najlepších slovenských barmanov. Chcete vedieť, ako môžu vôňa, dotyk, zvuk a vizuál ovplyvniť výslednú chuť kokteilu? Zaujímajú vás definície moderných kokteilových ingrediencií? Chcete dokonale pripraviť najznámejšie kokteilové svetové klasiky? Tak potom je táto kniha presne pre vás. Lebo barmanstvo nie je len o tvorbe drinkov, ale aj o celom kreatívnom procese a prístupe – a tým vás kniha The Cocktail Balance krok za krokom prevedie. Dobrou správou je, že vyšlo už aj pokročilé a zrevidované pokračovanie knihy The Cocktail Balance 2.0.

the coctail balance 2.0
Nové zrevidované pokračovanie knihy The Cocktail Balance 2.0 nadchne skúsených barmanov, ale aj dychtivých nováčikov pripravených ponoriť sa do umenia mixológie.

Kniha pre kuchárov

Kolektív autorov: Institut Paul Bocuse Gastronomique

A na záver ako čerešnička na torte je náš vianočný tip na knihu Institut Paul Bocuse Gastronomique – úžasnú kulinársku bibliu. Je dokonalým sprievodcom pre profesionálnych kuchárov vo výcviku, ale aj začínajúcich amatérov. Ide o ilustrovanú príručku, v ktorej nájdete krok za krokom všetky aspekty prípravy, varenia a servírovania lahodných a špičkových jedál. Konkrétne zahŕňa 250 základných techník, ktoré sú nielen slovne opísané, ale aj vizuálne znázornené na početných a mimoriadne obsažných fotografiách krok za krokom. Tieto techniky sú následne uvedené do praxe v 70 klasických receptúrach navrhnutých šéfkuchármi. Súčasťou tejto kulinárskej biblie je 1 800 fotografií a nepochybujeme, že pod stromčekom určite poteší každého seriózneho kuchára – či už profesionála, alebo amatéra.

Inštitút Bocuse d'OR kniha
V roku 2025 sa prvý slovenský šéfkuchár v histórii, Marek Minarič, zúčastní svetového kola súťaže pomenovanej po Paulovi Bocuse, Bocus d’Or. Obrovský úspech plynúci z tejto súťaže sa pretavuje do životov mnohých profesionálnych i amatérskych kuchárov. Inšpirácie ako varia profesionáli a aké techniky využívajú najdú šéfkuchári aj v tejto gastrobiblii.

Darčeková poukážka je vždy dobrý nápad

Ak si predsa netrúfate vybrať konkrétny knižný darček pre vašich blízkych, skvelou voľbou je darčeková poukážka na nákup knihy. Môžete ju zakúpiť priamo v kamenných kníhkupectvách Panta Rhei alebo v internetovom kníhkupectve v elektronickej podobe v rôznej hodnote.

S darčekovou poukážkou nikdy nespravíte krok vedľa. Výber knihy necháte na obdarovaného, takže určite mu takýto darček pod stromčekom vyčarí úsmev na tvári.

Ďalšie zaujímavé knihy (nielen) z oblasti gastronómie nájdete na pantarhei.sk.

 

Text: Katarína Kántorová

Fotografie: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Katka Kántorová

Zanietená jazyková redaktorka, ktorej hlavnou pracovnou náplňou je mať oči na stopkách, len čo sa na obzore objaví nejaká chybička. Od štúdia na vysokej škole až dodnes prešla rôznymi redakčnými profesiami, no s určitosťou vie, že okrem korigovania sa v živote nezaobíde ani bez písania. A, samozrejme, bez dobrej kávy a milej mačacej spoločníčky Ellie.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články