Viete, čo znamená certifikát Demeter, ktorý má len jedna pražiareň na Slovensku – Casa del Caffé?

Niektoré kávy vám len pomôžu prežiť ráno, iné vám ho dokážu spraviť krásnym. A potom sú tu tie, ktoré majú pridanú hodnotu a príbeh. Príbeh pôdy, slnka, práce farmárov a rešpektu k prírode. Presne taká je káva z pražiarne Casa del Caffé, jedinej na Slovensku, ktorá sa môže pýšiť prestížnym certifikátom Demeter. Čo znamená Demeter, aké podmienky musí spĺňať a ako ovplyvňuje chuť kávy?

Rodinná pražiareň Casa del Caffé vznikla v roku 2000 v Bratislave. Bratia Marcel a Mário Šturcovci nadviazali na vášeň svojho otca Michala, ktorý už pred desaťročiami veril, že káva sa dá robiť poctivo a s rešpektom. Dnes patrí Casa del Caffé medzi najuznávanejšie slovenské pražiarne a z rodinnej vášne a skúseností sa vyvinul podnik, ktorý ponúka viac ako 25 odrôd kávy. Medzi nimi aj špeciality s certifikáciami FAIRTRADE, BIO či Demeter.


Čo znamená certifikát Demeter?
Ak vám „Demeter“ znie ako slovo z mytológie, nie ste ďaleko od pravdy. Názov súvisí s gréckou bohyňou úrody a symbolizuje harmóniu medzi človekom a zemou. V praxi ide o najvyšší štandard ekologického hospodárstva, prísnejší ako BIO. Farmy, ktoré majú certifikát Demeter, pestujú kávu bez chemikálií, umelých hnojív či pesticídov. Tento certifikát však neznamená len to, že káva je pestovaná bez chemikálií.

Pôda sa ošetruje len prírodnými prostriedkami, rastliny rastú v rytme sezón a všetko funguje ako uzavretý, vyvážený ekosystém. Takto sa káva stáva nielen ekologickou, ale aj výnimočne kvalitnou – lebo to, čo je dobré pre pôdu, je dobré aj pre chuť.


Podmienky pre získanie a zachovanie tejto certifikácie sú náročné: farmári musia každoročne preukazovať, že hospodárenie spĺňa štandardy biodiverzity, že sú zapojené zvieratá, že pôda je živá, a že celý systém funguje ako jeden ucelený ekologický organizmus. Biodynamický prístup sa prejavuje aj v spracovaní. Zrelé čerešne sa zbierajú ručne a sušia sa prirodzene na slnku, aby si zachovali plnosť chutí a živín.
Prečo v Casa del Caffé stavili na Demeter?
Kto už Demeter kávu ochutnal, vie, že rozdiel cítiť. Chuť je čistá, plná a vyvážená, bez trpkosti a umelých tónov. Biodynamické hospodárstvo vytvára podmienky, v ktorých sa kávovník vyvíja prirodzene, čím si uchováva autentickú chuť a charakter pôvodnej odrody. Výsledkom je káva s čistým a vyváženým chuťovým profilom, bez chemických tónov a s komplexnými arómami, ktoré sa postupne rozvíjajú.

Proces získania certifikátu Demeter trval dlhšie, než očakávali. Hlavným dôvodom bolo to, že na Slovensku v tom čase neexistovali akreditovaní kontrolóri. „Spočiatku nám s kontrolou pomáhali skúsené nemecké inštitúcie, až v roku 2024 sme absolvovali prvú slovenskú kontrolu – s paradoxným faktom, že kontrolór prišiel z Českej republiky,“ spomína na cestu za certifikátom Demeter Karin Šturcová z Casa del Caffé. Celý proces im umožnil dôsledne dodržiavať prísne štandardy, ktoré pre Demeter kávu platia.
Káva, ktorá chutí inak – a lepšie
Kávy s označením Demeter z ponuky Casa del Caffé, Brazilia Red Iapar a Honduras 18 Conejo, ponúkajú mäkkú a čistú chuť. Brazilia Red Iapar Demeter má jemný profil s výrazným telom, ktorému dominuje vôňa a chuť čokoládových praliniek, medu a nugátu. Honduras Bio Demeter vás prekvapí sladkou chuťou sušených fíg, mliečnej čokolády a grepu. Obe sú výsledkom biodynamického pestovania, ručného zberu a praženia s dôrazom na detail.

Ak hľadáte kávu, ktorá nielen skvele chutí, ale zároveň je v súlade s ekologickými princípmi, Casa del Caffé a ich Demeter certifikované kávy sú tou správnou voľbou. Je to spôsob, ako podporiť farmárov, ktorí pracujú v súlade s prírodou, a pražiareň, ktorá verí, že kvalita a zodpovednosť sa dajú spojiť.

Casa del Caffé nájdete aj na Facebooku a Instagrame.
Text a foto: Dominika Noskovičová