Viete, čo znamená certifikát Demeter, ktorý má len jedna pražiareň na Slovensku – Casa del Caffé?

 Viete, čo znamená certifikát Demeter, ktorý má len jedna pražiareň na Slovensku – Casa del Caffé?

Niektoré kávy vám len pomôžu prežiť ráno, iné vám ho dokážu spraviť krásnym. A potom sú tu tie, ktoré majú pridanú hodnotu a príbeh. Príbeh pôdy, slnka, práce farmárov a rešpektu k prírode. Presne taká je káva z pražiarne Casa del Caffé, jedinej na Slovensku, ktorá sa môže pýšiť prestížnym certifikátom Demeter. Čo znamená Demeter, aké podmienky musí spĺňať a ako ovplyvňuje chuť kávy?

Casa del Caffé
Pražiareň Casa del Caffé ukazuje, že káva môže byť nielen o chuti, ale aj o filozofii. Ako jediná pražiareň na Slovensku sa pýši prestížnym certifikátom Demeter. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Rodinná pražiareň Casa del Caffé vznikla v roku 2000 v Bratislave. Bratia Marcel a Mário Šturcovci nadviazali na vášeň svojho otca Michala, ktorý už pred desaťročiami veril, že káva sa dá robiť poctivo a s rešpektom. Dnes patrí Casa del Caffé medzi najuznávanejšie slovenské pražiarne a z rodinnej vášne a skúseností sa vyvinul podnik, ktorý ponúka viac ako 25 odrôd kávy. Medzi nimi aj špeciality s certifikáciami FAIRTRADE, BIO či Demeter.

Casa del Caffé Karin Šturcová
Foto: Dominika Noskovičová
Casa del Caffé predajňa
Rodinná pražiareň Casa del Caffé vznikla v roku 2000 v Bratislave ako srdcový projekt bratov Marcela a Mária Šturcovcov, ktorých otec naučil, že káva nie je len nápoj. Dnes patria medzi najuznávanejšie slovenské pražiarne a ich filozofia je jednoduchá: čerstvá, etická a poctivo spracovaná káva. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Čo znamená certifikát Demeter?

Ak vám „Demeter“ znie ako slovo z mytológie, nie ste ďaleko od pravdy. Názov súvisí s gréckou bohyňou úrody a symbolizuje harmóniu medzi človekom a zemou. V praxi ide o najvyšší štandard ekologického hospodárstva, prísnejší ako BIO. Farmy, ktoré majú certifikát Demeter, pestujú kávu bez chemikálií, umelých hnojív či pesticídov. Tento certifikát však neznamená len to, že káva je pestovaná bez chemikálií.

Casa del Caffé Karin Šturcová Demeter
„Podpora tejto kávy znamená prispieť k zodpovednému farmárčeniu, ochrane pôdy a zdravšiemu životnému prostrediu, pričom každý dúšok má svoj význam,” vysvetľuje Karin Šturcová, najmladšia generácia Casa del Caffé. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Pôda sa ošetruje len prírodnými prostriedkami, rastliny rastú v rytme sezón a všetko funguje ako uzavretý, vyvážený ekosystém. Takto sa káva stáva nielen ekologickou, ale aj výnimočne kvalitnou – lebo to, čo je dobré pre pôdu, je dobré aj pre chuť.

Casa del Caffé zrná
Foto: Dominika Noskovičová
Casa del Caffé kávy Demeter
Za označením Demeter sa skrýva viac než len logo. Je to filozofia, podľa ktorej sa farmy starajú o pôdu ako o živý organizmus. Nepoužívajú chemikálie, rešpektujú rytmus prírody a pestujú rastliny v harmónii s okolím. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Podmienky pre získanie a zachovanie tejto certifikácie sú náročné: farmári musia každoročne preukazovať, že hospodárenie spĺňa štandardy biodiverzity, že sú zapojené zvieratá, že pôda je živá, a že celý systém funguje ako jeden ucelený ekologický organizmus. Biodynamický prístup sa prejavuje aj v spracovaní. Zrelé čerešne sa zbierajú ručne a sušia sa prirodzene na slnku, aby si zachovali plnosť chutí a živín.

Prečo v Casa del Caffé stavili na Demeter?

Kto už Demeter kávu ochutnal, vie, že rozdiel cítiť. Chuť je čistá, plná a vyvážená, bez trpkosti a umelých tónov. Biodynamické hospodárstvo vytvára podmienky, v ktorých sa kávovník vyvíja prirodzene, čím si uchováva autentickú chuť a charakter pôvodnej odrody. Výsledkom je káva s čistým a vyváženým chuťovým profilom, bez chemických tónov a s komplexnými arómami, ktoré sa postupne rozvíjajú.

Casa del Caffé
„Demeter káva je šetrnejšia k žalúdku, v porovnaní s bežnou kávou je menej kyslá a kvalitnejšia, vďaka čomu je ideálna pre ľudí, ktorí majú citlivejšie trávanie,“ prezrádzajú ďalšie benefity Demeter kávy Marcel a Mário Šturcovci. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Proces získania certifikátu Demeter trval dlhšie, než očakávali. Hlavným dôvodom bolo to, že na Slovensku v tom čase neexistovali akreditovaní kontrolóri. „Spočiatku nám s kontrolou pomáhali skúsené nemecké inštitúcie, až v roku 2024 sme absolvovali prvú slovenskú kontrolu – s paradoxným faktom, že kontrolór prišiel z Českej republiky,“ spomína na cestu za certifikátom Demeter Karin Šturcová z Casa del Caffé. Celý proces im umožnil dôsledne dodržiavať prísne štandardy, ktoré pre Demeter kávu platia.

Káva, ktorá chutí inak – a lepšie

Kávy s označením Demeter z ponuky Casa del Caffé, Brazilia Red Iapar a Honduras 18 Conejo, ponúkajú mäkkú a čistú chuť. Brazilia Red Iapar Demeter má jemný profil s výrazným telom, ktorému dominuje vôňa a chuť čokoládových praliniek, medu a nugátu. Honduras Bio Demeter vás prekvapí sladkou chuťou sušených fíg, mliečnej čokolády a grepu. Obe sú výsledkom biodynamického pestovania, ručného zberu a praženia s dôrazom na detail.

Casa del Caffé kávy Demeter
Kto už Demeter kávu od Casa del Caffé ochutnal, vie, že rozdiel cítiť hneď. Brazilia Red ponúka stredné telo s vôňou a chuťou medu, nugátu a praliniek. Honduras 18 Conejo Demeter zasa chuť sušených fíg, mliečnej čokolády a grepu. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Ak hľadáte kávu, ktorá nielen skvele chutí, ale zároveň je v súlade s ekologickými princípmi, Casa del Caffé a ich Demeter certifikované kávy sú tou správnou voľbou. Je to spôsob, ako podporiť farmárov, ktorí pracujú v súlade s prírodou, a pražiareň, ktorá verí, že kvalita a zodpovednosť sa dajú spojiť.

Casa del Caffé Karin Šturcová
Casa del Caffé ukazuje, že káva môže byť nielen chutná, ale aj zmysluplná. Lebo dobrá káva sa rodí v zemi, a tú treba rešpektovať. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Casa del Caffé nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text a foto: Dominika Noskovičová

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články