Cukrárka Andrea Bučeková zo Šimák Zámok Pezinok a jej Vianočná štóla

 Cukrárka Andrea Bučeková zo Šimák Zámok Pezinok a jej Vianočná štóla

Vianočné recepty šéfkuchára Martina Valoviča z čarovného hotela Šimák Zámok Pezinok ste si už mali možnosť pripraviť na 1. adventnú nedeľu. Po preklopení sa do druhej polovice magického adventného obdobia sa ocitneme na istom mieste. O sladkú bodku sa tentoraz postará cukrárka Andrea Bučeková. Tá sa vo svojich receptoch zameriava najmä na sezónnosť, a tak nečudo, že si spolu s ňou pripravíme vianočnú štólu. Vedeli ste, že štóla symbolizuje perinku, v ktorej bol zavinutý Ježiško? Vychutnajte si spolu s nami túto sladkú dobrotu, ktorá prevonia vašu domácnosť tými najvianočnejšími koreninami.

Andrea Bučeková, Šimák Zámok Pezinok
Vianočná štóla má svoj pôvod v nemeckých Drážďanoch, kde sa predávala ako tradičné pečivo na trhoch v adventnom čase. Dnes si ju upečieme s cukrárkou Andreou Bučekovou zo Šimák Zámok Pezinok.

Vianočná štóla

(1 štóla – 600 g)

Andrea Bučeková, Šimák Zámok Pezinok
Ukončite advent tradičnou sladkou vianočnou dobrotou, ktorú pre vás pripravila Andrea Bučeková. Nezľaknite sa dlhého zoznamu surovín – príprava vôbec nie je zložitá a príjemným bonusom bude, že celú domácnosť prevoniate vianočným korením a sladkým sušeným ovocím.

Suroviny:

  • 380 g hladká múka
  • 30 g čerstvej kvasnice
  • 50 g kryštálový cukor
  • 50 g práškový cukor – na posypanie
  • 20 g vanilínový cukor
  • 2 g mletá škorica
  • 3 g mletý kardamóm
  • 1 g muškátový orech
  • 50 g masla
  • 30 g tuzemský um
  • 2 g soľ
  • 2 vajcia
  • 10 g sušené hrozienka
  • 10 g sušené brusnice
  • 10 g sušený ananás
  • 10 g sušený zázvor
  • 10 g sušené jahody
  • 10 g zmes sušeného ovocia
  • 10 g mix kandizovaného ovocia
  • kôra z jedného pomaranča
  • kôra z jedného citróna
  • 150 g marcipán
  • 100 ml mlieko
  • 20 g mandle – hobliny, nasekané

Postup:

Najprv si v miske pripravíme kvások. Naň zmiešame mlieko, kryštálový cukor, polievkovú lyžicu múky a prikryté odložíme na teplé miesto na 10 – 15 minút pôsobiť.

Potom sušené ovocie nakrájame na malé kúsky, zalejeme umom a necháme odležať.

Do misky preosejeme múku, pridáme vanilínový cukor, soľ, kardamóm, škoricu, čerstvo nastrúhaný muškátový orech, nasekané mandľové hobliny, kôru z jedného pomaranča a jedného citróna, sušené ovocie, ktoré sme zaliali umom.

Vianočné recepty na 3. adventnú nedeľu: Miroslav Zamiška z Grand Hotela Kempinski High Tatras

Čítať viac >

Následne všetko dobre premiešame. Ďalej pridáme vajcia, mlieko, napučané kvasnice, rozpustené maslo a z týchto surovín vypracujeme cesto.

Dávajte si pozor, aby sa vám cesto nelepilo na ruky.

Hotové cesto prikryjeme kuchynskou utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme kysnúť približne 1 hodinu pri izbovej teplote.

Keď je cestou vykysnuté, z marcipánu si najprv vytvarujeme valček, potom cesto jemne rozvaľkáme a následne do cesta zapracujeme marcipán.

Napokon plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.

Cesto vyformujeme do oválneho tvaru podobnému knedli a necháme opäť vykysnúť, a to približne 30 minút pri izbovej teplote.

Pripravenú štólu vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 180 stupňov Celzia 60 minút.

Na záver upečenú štólu potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.

Andrea Bučeková, Šimák Zámok Pezinok

Andrea Bučeková, Šimák Zámok Pezinok
Vianočnú štólu si určite vychutnajte v kruhu najbližších pri teplom čaji alebo chutnej káve. Andrea Bučeková radí, aby ste ju nezabudli bohato posypať práškovým cukrom. Vychutnajte si túto dobrotu vo svetle štyroch adventných sviec, ktoré sú predzvesťou, že Vianoce sú za dverami.

Vianočnú štólu si pre vás pripravila cukrárka Andrea Bučeková z reštaurácie Pálffy, ktorú nájdete v Šimák Zámok Pezinok.

Andrea Bučeková, Šimák Zámok Pezinok, vianočná štóla

 

 

 

 

 

 

 

 

Palffy restaurant a Šimák Zámok Pezinok nájdete na Instagrame a Facebooku.

Recept: Andrea Bučeková
Text: Katarína Kántorová
Fotografie: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Katka Kántorová

Zanietená jazyková redaktorka, ktorej hlavnou pracovnou náplňou je mať oči na stopkách, len čo sa na obzore objaví nejaká chybička. Od štúdia na vysokej škole až dodnes prešla rôznymi redakčnými profesiami, no s určitosťou vie, že okrem korigovania sa v živote nezaobíde ani bez písania. A, samozrejme, bez dobrej kávy a milej mačacej spoločníčky Ellie.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články