Cukrárka Andrea Bučeková zo Šimák Zámok Pezinok a jej Vianočná štóla
Vianočné recepty šéfkuchára Martina Valoviča z čarovného hotela Šimák Zámok Pezinok ste si už mali možnosť pripraviť na 1. adventnú nedeľu. Po preklopení sa do druhej polovice magického adventného obdobia sa ocitneme na istom mieste. O sladkú bodku sa tentoraz postará cukrárka Andrea Bučeková. Tá sa vo svojich receptoch zameriava najmä na sezónnosť, a tak nečudo, že si spolu s ňou pripravíme vianočnú štólu. Vedeli ste, že štóla symbolizuje perinku, v ktorej bol zavinutý Ježiško? Vychutnajte si spolu s nami túto sladkú dobrotu, ktorá prevonia vašu domácnosť tými najvianočnejšími koreninami.
Vianočná štóla
(1 štóla – 600 g)
Suroviny:
- 380 g hladká múka
- 30 g čerstvej kvasnice
- 50 g kryštálový cukor
- 50 g práškový cukor – na posypanie
- 20 g vanilínový cukor
- 2 g mletá škorica
- 3 g mletý kardamóm
- 1 g muškátový orech
- 50 g masla
- 30 g tuzemský um
- 2 g soľ
- 2 vajcia
- 10 g sušené hrozienka
- 10 g sušené brusnice
- 10 g sušený ananás
- 10 g sušený zázvor
- 10 g sušené jahody
- 10 g zmes sušeného ovocia
- 10 g mix kandizovaného ovocia
- kôra z jedného pomaranča
- kôra z jedného citróna
- 150 g marcipán
- 100 ml mlieko
- 20 g mandle – hobliny, nasekané
Postup:
Najprv si v miske pripravíme kvások. Naň zmiešame mlieko, kryštálový cukor, polievkovú lyžicu múky a prikryté odložíme na teplé miesto na 10 – 15 minút pôsobiť.
Potom sušené ovocie nakrájame na malé kúsky, zalejeme umom a necháme odležať.
Do misky preosejeme múku, pridáme vanilínový cukor, soľ, kardamóm, škoricu, čerstvo nastrúhaný muškátový orech, nasekané mandľové hobliny, kôru z jedného pomaranča a jedného citróna, sušené ovocie, ktoré sme zaliali umom.
Následne všetko dobre premiešame. Ďalej pridáme vajcia, mlieko, napučané kvasnice, rozpustené maslo a z týchto surovín vypracujeme cesto.
Dávajte si pozor, aby sa vám cesto nelepilo na ruky.
Hotové cesto prikryjeme kuchynskou utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme kysnúť približne 1 hodinu pri izbovej teplote.
Keď je cestou vykysnuté, z marcipánu si najprv vytvarujeme valček, potom cesto jemne rozvaľkáme a následne do cesta zapracujeme marcipán.
Napokon plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
Cesto vyformujeme do oválneho tvaru podobnému knedli a necháme opäť vykysnúť, a to približne 30 minút pri izbovej teplote.
Pripravenú štólu vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 180 stupňov Celzia 60 minút.
Na záver upečenú štólu potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.
Vianočnú štólu si pre vás pripravila cukrárka Andrea Bučeková z reštaurácie Pálffy, ktorú nájdete v Šimák Zámok Pezinok.
Palffy restaurant a Šimák Zámok Pezinok nájdete na Instagrame a Facebooku.
Recept: Andrea Bučeková
Text: Katarína Kántorová
Fotografie: Dominika Noskovičová