Viedeň a jej najlepšie a najzaujímavejšie kaviarne: #2 Café Friedlich – kaviareň v múzeu Hundertwassera, kde ani podlaha nie je rovná

 Viedeň a jej najlepšie a najzaujímavejšie kaviarne: #2 Café Friedlich – kaviareň v múzeu Hundertwassera, kde ani podlaha nie je rovná

„Raj môžeme vytvoriť len sami, vlastnou kreativitou, v harmónii so slobodnou kreativitou prírody.“ Prečo začíname písať o kaviarni z našej série Viedeň s kávičkármi práve citátom od Friedensreicha Hundertwassera? Pretože práve v priestoroch múzea Hundertwasser sa nachádza ďalšia kaviareň, ktorú sme v rámci našich potuliek navštívili. A ktorú odporúčame navštíviť aj vám. Café Friedlich je miesto, ktoré spája gastronómiu s umením. Farebné, rozmanité, a tak trochu nekonvenčné.

Hundertwasser, rakúsky umelec a architekt známy svojím výrazným štýlom, nepravidelnými formami a farbami, bol presvedčený, že ľudia by mali žiť v harmónii s prírodou, čo sa prejavuje aj v jeho návrhoch. Café Friedlich tento koncept dokonale dopĺňa.

Historické a klasické kaviarne Viedne sme vám už priblížili. Nasali sme kaviarenskú kultúru i historického ducha týchto miest, ktoré rozhodne majú čo povedať. Náš chtíč po dobrej káve bol však silnejší, a preto sme sa rozhodli vyraziť do Viedne opäť. Tentoraz po stopách nových, moderných kaviarní s dobrou kávou či zaujímavým konceptom. Našou prvou zastávkou bolo OTOTO – kaviareň, komunitné miesto a concept store v jednom. Tentoraz vám zase priblížime Café Friedlich, kaviareň v múzeu Hundertwasser, Kunst Haus Wien.

Máte pochmúrnu náladu? Ak prídete do kaviarne Friedlich, ktorá sa nachádza v priestoroch múzea Hundertwasser, razom zmizne. Kaviareň aj terasa sa totiž nesú na vlne farebnosti v spojení so zeleňou.

Nezvyčajný interiér a zeleň všade naokolo

Friedensreich Hundertwasser bol rakúsky umelec a architekt známy svojím výrazným štýlom, ktorý kombinoval organické tvary, pestré farby a ekologické princípy. Vo svojej tvorbe sa zasadzoval za prepojenie umenia s prírodou, čím vytvoril jedinečné architektonické diela s nepravidelnými formami a zelenými prvkami. Kaviareň je, ako inak, taktiež v duchu Hundertwassera. Farebná, plná zelene a extravagantná. Keď vojdete, pozerajte sa pod nohy. Aj podlaha je totiž nekonvenčná a krivá. Nuž, ak máte radi symetriu, ako niektorí z našej redakcie, bude to pre vás rozhodne úlet.

Aj celý interiér je navrhnutý v štýle Hundertwassera, čo robí atmosféru obzvlášť unikátnou.

OTOTO kaviareň Viedeň majiteľka

Najlepšie a najzaujímavejšie kaviarne vo Viedni: #1 OTOTO - kaviareň, komunitné miesto či concept store? Všetko v jednom!

Čítať viac >

 

 

Friedlich Café – pestrofarebná nekonvenčná kaviareň v múzeu

Už samotné múzeum Hundertwassera stojí za povšimnutie – farebná fasáda, stromy rastúce z okien či zeleň na streche. V súlade s umelcovým presvedčením vzniklo múzeum „recykláciou“ existujúcej opustenej továrne na nábytok firmy Thonet. V duchu Hundertwassera predstavuje Café Friedlich udržateľný a lokálny reštauračný koncept.

Máte pocit, že na tejto fotke je niečo nakrivo? Nie, nie je to iba pocit, ani krivý pohľad fotografa. Krivá je tu totiž aj podlaha.

V teplejších mesiacoch si môžete posedieť aj na nádvorí, ktoré sa nesie v rovnakom duchu. Nechýba veľa stromov, rastlín a pestrofarebnosti.

Menu je skutočne štedré: raňajky, brunche, ľahké obedové jedlá, ale aj koláče, limonády, smoothies a, samozrejme, káva.

Po tom, ako sme sa nahltili atmosféry priestoru, vrhli sme sa na menu, konkrétne na kávu a raňajky. Káva v tejto kaviarni pochádza z viedenskej pražiarne Alt Wien Kaffee. Kreatívna ponuka nás potešila, a tak sme si medzi bagelami, waflami, lievancami a chlebíčkami vybrali aj vďaka odporúčaniam čašníčky. Personál je tu totiž skutočne veľmi milý a nápomocný. Hodili sme očkom aj na obedové menu, ktoré vyzeralo rovnako sympaticky, a to vďaka kombinácii tradičných jedál s rôznymi alternatívnymi a kreatívnymi surovinami.

Sladké i slané, museli sme ochutnať oboje. Bohatú a rozmanitú ponuku dopĺňajú aj možnosti pre ľudí s intoleranciami.

Kunst Haus Wien – múzeum Hundertwassera

Toto múzeum, založené v roku 1991 Hundertwasserom a pomenované Kunst Haus Wien, je jednou z najvýraznejších pamiatok mesta. Stála expozícia ponúka prierez Hundertwasserovou tvorbou, zároveň tu však nájdete diela súčasných umelcov, ktorí zdieľajú rovnaké myšlienky o ekológii a udržateľnosti.

Ak zatúžite po niečom zaujímavom, čo istým spôsobom vybočuje z radu formálnych klasických kaviarní, určite zavítajte na toto miesto. Okrem skvelej ponuky nápojov a jedál nás potešil veľmi príjemný personál a, samozrejme, nápaditý interiér. A ako bonus môžete navštíviť aj múzeum Hundertwassera.

Adresa Café Friedlich: Untere Weißgerberstraße 13, 1030 Viedeň

Café Friedlich nájdete aj na Instagrame.

Text a foto: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články