Pri šálke kávy

kavickarisk-slovensko-podlipou

Hotel pod Lipou: Jedna návšteva nestačí

Dovolíme si tvrdiť, že Hotel pod Lipou v Modre – Harmónii, patrí k jedným z najkrajších  rezortov na Slovensku. Sklamaná neodíde biznis klientela a ani rodiny s deťmi. Priateľská atmosféra, zaujímavý program, aktivity na všetky ročné obdobia a neustále novinky, ktoré prinášajú Vás „nútia“ sem prísť znova a znova. Teší sa tomu zohratý tím hotela, na čele s  príjemnou riaditeľkou Petrou Ďurčekovou, ktorá nám prezradila trocha z ich „kuchyne“.

Čítajte ďalej
monika-galbava-slovensko-prisalkekavy-rozhovor-slovensko-piestany

Monika Galbavá: Od banky k makrónkam v kúpeľnom parku

Od malička snívala o živote krásnej, šikovnej úradníčky, ktorá bude pomáhať zákazníkom zorientovať sa v nekonečnom svete formulárov a žiadostí. Život ju však nakoniec privial späť domov a jej práca dnes doslova robí náš život sladším. Spoznajte spolu s nami Moniku Galbavú, ktorá v cukrárni a kaviarni Elizabeth v Piešťanoch nenechala len svoje srdce a dušu, ale aj plnú vitrínu úžasných dezertov.

Čítajte ďalej
juraj-fekete-bratislava-gelato

Nikdy nie som spokojný…

Keď človek robí veci srdcom, dá do toho 120% svojho úsilia a času. A to úplne platí o Jurajovi – šéfzmrzlinárovi TIMI AMO Gelato & Coffee. Vrátili sme sa k nemu po roku od otvorenia, a stále nás neprestáva prekvapovať. K overenej ponuke pribúdajú pravidelne novinky a zavádza nové a nové postupy výroby. Jedno sa však nezmenilo, jeho gelato je pripravené len z prvotriednych surovín. Robí maximum pre to, aby chuťový zážitok, ktorý si z bratislavského Ružinova alebo Rovinky odnesiete, bol dokonalý.

Čítajte ďalej
prisalkekavy-meetmeat-slovensko-bratislava-jedlo

Majiteľka Meat Meet, Mária: „Chceme vedieť to, čo jeme“

Keď dizajn tvorí nadšenec s umelcami. Keď mäso a suroviny vyberá človek, ktorý sa roky staral o kvalitu surovín v korporácii. Keď je šéfkuchár skutočný talent a klienti ho vyhľadávajú. Keď toto celé spája nežná blondína, môže to byť minimálne zaujímavé.  V novučičko postavenej štvrti v bratislavskej Petržalke, V Meet Meat, sme našli útulnú reštauráciu so sympatickou majiteľkou Máriou Husárovou. O surovinách, stavbe sna, ale aj o tom, ako nový podnik zasiahla korona.

Čítajte ďalej
prisalkekavy-kavickarisk-slovensko

Cukrárky s citom pre minimalizmus

Názov ich bezlepkového koláčika nemusíte vedieť dopredu, ale už pri prvom súste vám je jasné, či máte tú česť vychutnať si citrónový, karamelový, čokoládovo-ríbezľový alebo s príchuťou lesného ovocia. Hneď potom, ako vás okúzli explózia koncentrovanej chuti, si uvedomíte tú dokonalú textúru lahodného krému v súznení s krehkým keksíkom. Čo ak to bola náhoda? S ďalším kúskom už musíte uznať, že za týmito úhľadnými minimalistickými koláčmi sa bude skrývať niekto, kto to naozaj vie. Niekto, kto svoju prácu miluje a svoju lásku a vášeň preniesol do každého koláčika. A ony sú rovno dve – Tímea Cseriová a Nina Braun. Dve sympatické blondínky, ktoré stoja za nitrianskou značkou Pinch Of Sweet/Bezlepkové koláčiky.

Čítajte ďalej
gastrovia-leto-miesane-napoje-kavickarisk

Peter Fapšo z Gastrovie: Trendom leta budú kávové limonády a ľadový čaj s cream cheese

Terasy, miešané nápoje, domáce limonády, ľadové čaje, osviežujúce drinky s kávou, gin-tonicy, cold brew. Leto so sebou prináša nezameniteľnú atmosféru a tiež novinky v nápojových lístkoch kaviarní, bistier či koktailových barov, ktorých sa mnohí nevedia dočkať. Nariadenia sa začínajú uvoľňovať a vyzerá to tak, že toto všetko si budeme môcť počas horúcich dní skutočne dopriať. S Petrom Fapšom z GASTROVIA group sme sa porozprávali o tom, ako vymýšľajú recepty na letné nápoje, aké drinky budú hitom tohto leta a tiež, ako sa im podarilo zvládnuť situáciu spojenú s pandémiou.

Čítajte ďalej
mlsnacava-espresso

Šimon Staš: Korporácie unifikovali kávu. My chceme ľudí fascinovať jej vôňami i chuťami 

Vo svete kávy sa pohybuje už 8 rokov, do tohto sveta skočil bez väčších znalostí a v začiatkoch považoval aj zlé rozhodnutie za výbornú skúsenosť. Dnes je už Šimon Staš ostrieľaný – nielen v oblasti kávy, ale gastronómie ako takej, no najmä si uvedomuje váhu svojich rozhodnutí. Jedno zásadné urobil pomerne nedávno: rozhodol sa vytvoriť novú značku kávy, ktorú praží na Slovensku: mlsnacava. Ako sa rozhodnutie rodilo, aká je filozofia značky a ako sa „mlsá“ káva?

Čítajte ďalej
kavickari-slovensko-kavickarisk

Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: „Personalizované kávy ochránili Zlaté Zrnko pred koronakrízou“

Václav Faltus je zakladateľ i pražiar najoceňovanejšej slovenskej pražiarne „Zlaté Zrnko“.  Bývalý ITčkár, ktorého príbeh sme pred časom priniesli, počas koronakrízy prišiel s jednoduchým nápadom, ktorý mu pomohol ustáť jeho podnikanie a aj napriek zavretým prevádzkam nemuselo prísť k prepúšťaniu. Podelil sa s nami o jeho tajomstvá.

Čítajte ďalej
yeme-potraviny-bratislava-2

Ako zvládajú situáciu, aké opatrenia zaviedli a čoho sa obávajú predajcovia potravín?

Dnešná situácia vo veľkej miere zasiahla aj predajcov potravín. Pýtali sme sa preto – veľkých i menších hráčov na trhu, ako zvládajú situáciu, aké opatrenia zaviedli a čo im robí v súvislosti s budúcnosťou najväčšie vrásky. V nasledujúcich riadkoch nájdete odpovede Petra Varmužu z YEME, Martina Krajčoviča zo Slovenskej asociácie moderného obchodu a Dady Zvalovej z pekárne a bezobalových potravín U Dobrožrúta.

Čítajte ďalej
why-not-coffee-piestany-rozhovor

Páni z Why Not Coffee: Nezáleží na tom, ako sa budeme volať, ale je to naším prístupom, tým, ako to robíme

Rok pôsobili v pešej zóne Piešťan, na Winterovej ulici ako franšíza. Keď sa naučili, ako to robiť a nerobiť, rozhodli sa podnikať a pražiť kávu pod vlastným menom: Why Not Coffee?!. Na začiatku boli obavy, ako ľudia túto zmenu príjmu, teraz vládne spokojnosť. Tu sa však ich ambície neskončili, okrem zveľaďovania priestorov kaviarne, novej podnikovej predajne v Trenčíne, je v hre aj nový podnik vo Viedni. O týchto plánoch, pražení kávy a prvom kávovom nápoji sme sa porozprávali s Patrikom Kútnym, Eduardom Krčmárikom a Matúšom Mitýľom.

Čítajte ďalej