Netradičné vianočné dezerty
Cítite to? Arómy v kuchyni sa striedajú. Jemne pošteklia noštek a zasýtia bruško. Kto by odolal vianočným maškrtám? Tie tohtoročné prinášame v netradičnom, no o to sviatočnejšom šate. Nezabudnite mlsať môžete už pri samotnej príprave. Mňam!
1.Čokoládovo banánová Pavlova torta
Suroviny:
Korpus: 6 bielok, 300 g práškového cukru, 3 p. lyž. kakaového prášku,1 č. lyž. balzamikového octu, 50 g horkej čokolády
Krém:1000 ml šľahačky, 400 g kvalitnej horkej čokolády 4 banány.
Postup: Šľahačku s nalámanou čokoládou si predvaríme deň dopredu. Predhrejeme rúru na 180 C. Vystelieme plech papierom na pečenie. Dáme šľahať bielka. Keď sú bielka napenené, začneme po lyžiciach postupne pridávať cukor. Bielka šľaháme, až kým nie je sneh pevný a lesklý. Sneh poprášime kakaom, pridáme balzamikový ocot a nastrúhanú čokoládu a sneh, zľahka premiešame. Sneh potom dáme na plech a vytvarujeme kruh s priemerom cca 23 cm. V rúre znížime teplotu na 150 C a dáme piecť na 1h a 15 min. Po vytiahnutí je korpus chrumkavý na povrchu a šťavnatý vo vnútri. Kým korpus vychladne, vyšľaháme si čokoládovú šľahačku dotuha. Na prvý korpus navrstvíme polovicu banánov a vyšľahanej šľahačky a priklopíme druhým korpusom a postup zopakujeme.
Recep pripravili Soňa Chovancová a Kristína Hupková z pezinskej koláčikovne Marlotka
2. Bazový krém, malinová omáčka, bielkový sneh, rum, maliny
Na 4 porcie potrebujeme:
Suroviny:
Krém: 150g syru Lučina (Mascarpone), 1,2dcl 31% smotany, 0,8dcl bazového sirupu, 12g želatíny
Omáčka: 150g malín, 50g vanilkového cukru, 1ks citrón (šťava)
Sneh: 40g vaječné bielka (pasterizované), 150g práškového cukru, 1ks citrón (šťava), 0,2dcl 80% rumu, 40g malín, 5g mäty (medovky), 20g müsli (malinové)
Postup: Syr spolu so smotanou vyšľaháme a pridáme rozpustenú želatínu a bazový sirup. Vyšľahaný krém plníme do foriem do ktorých naukladáme chrumkavé müsli. Dáme zamraziť, aby nám krém držal tvar formy. Nad parou si vyšľaháme bielka s cukrom a citrónovou kôrou dokiaľ nám nevznikne hustý sneh, ktorý pomocou cukrárenského vrecúška nanášame na bazový krém. Maliny zvaríme s cukrom podľa chuti dochutíme citrónovou šťavou, vymixujeme, precedíme a dekorujeme na dezert. Pomocou flambovacej pištole opálime bielka a prelejeme ich horiacim rumom. Rum vnesie do dezertu príjemnú vôňu a chuť.
Recept prirpavil Marcel Bugaj, šéfkuchár Hotela Pod Lipou****.
3.Cheesecake s čučoriedkovým mascarpone
Na 4 porcie potrebujeme.
Suroviny: 100 g maslové sušienky, 100 g maslo, 100 g vlašské orechy, 5 PL kryštálový cukor, 100 ml šľahačková smotana, 200 g mascarpone, 100 g mrazené čučoriedky, 5 PL vanilkový cukor
Postup: Maslové sušienky spolu s vlašskými orechmi rozkutrujeme. Pridáme roztopené maslo, kryštáľový cukor a vypracujeme cesto. Cesto roztlačíme do tortovej formy a pečieme 10 minút pri teplote 180 stupňov. Necháme vychladnúť. Mascarpone, šľahačkovú smotanu spolu s vanilkovým cukrom vyšľaháme na hladký krém. Pridáme rozmixované čučoriedky. Krém vylejeme do formy s upečeným, vychladnutým cestom a necháme stuhnúť.
Recept pripravil Tomáš Lazoň, šéfkuchár Wellness Hotela Borovica****.
4. Maková tortička s medovým tvarohom a čerstvými malinami
Suroviny: 2 vaječné bielka, 45 g práškový cukor, 45 g mletý mak, 100 g jemný tvaroh, 30 g med, 50 g čerstvé maliny, čerstvá mäta, práškový cukor
Postup: Vaječné bielka vymiešame s praškovým cukrom a mletým makom. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na približne 10-15 minút. Ešte za tepla vykrojíme kolieska pomocou guľatého vykrajovátka. Tvaroh si vymiešame s medom do hladkej peny. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame tvarohovu penu na makove kolieska.Poukladáme na seba a poslednú vrstvu ukončíme iba s makovým korpusom. Vrch tortičky ozdobíme čerstvými malinami. Poprášime práškovým cukrom a dozdobíme čerstvou mätou.
Recept prirpavil Peter Dudáš, šéfkuchár z hotela Crowne Plaza v Bratislave.
Text: Kávičkári
Foto: Ondrej Bobek, Daniel Kaplavka