Kaviarne

terasa-krupina-kaviaren-profile

Máme za sebou prvý deň opatrení. „Bojujeme!“ Odkazujú prevádzky z celého Slovenska.

Máme za sebou prvý deň, ktorý mnohí z nás nazvali pohrebom slovenského gastra. Na mnohých miestach sa však prekvapivo namiesto karu konal krst. Krst ohňom, plný noviniek, kreatívnych terás i ponuky. „Senec veľmi príjemne prekvapil. Hostia nás podržali už v stredu večer, kedy si dali bohatšiu „kapurkovú“, než inokedy. A dnes chodia od rána. Samozrejme, pripravili sme si pre nich príjemnú terasku, plnú diek, sviečok a obohatili sme menu. Vytiahla som rondon a varila polievku. Ideme bojovať“, tvrdí Lucia Ratkovská z Versh-u v Senci.

Čítajte ďalej
felka-poprad-velka-92

Niektorí z nás to už neprežijú, píše sa v statusoch na sociálnych sieťach. Niektorí vtipkujú, zúfalstva je však viac.

„Podobné príbehy prežívame od včera viacerí. Je smutné, že ľuďom, ktorí sa ti za tie roky stali blízkymi musíš povedať prepáč, nemám pre teba prácu. Mrzí ma, že budeš mať problém prežiť…“ napísal včera na sociálnej sieti Tomáš Callo, majiteľ ikonickej prevádzky Dublin Cafe, v Prešove. Trpké slová, striedajú ešte trpkejšie. Pondelok bol vskutku čierny pre mnohých majiteľov prevádzok…

Ako vnímajú aktuálne nariadenia proti zamedzeniu šírenia COVID-19 majitelia prevádzok po celom Slovensku?

Čítajte ďalej
artelier-bratislava-26

Artelier v Bratislave: Káva, brunch, maľovanie, krása

Niekedy stačí náhoda, ktorá otočí život iným, novým smerom. To je aj prípad Pavla Nerudu a Ingrid Bartalskej, ktorí sa raz išli odreagovať od svojich pracovných povinností na kurz maľovania. Uvoľnenie stresu, dokonalá psychohygiena, ničím nerušené flow. Pocity, ktoré si z toho večera odniesli, boli skutočne silné. Až také silné, že sa v Bratislave založiť rozhodli kaviareň s ateliérom, kde si môže maľovať ktokoľvek a kedykoľvek. A tak na Grösslingovej ulici, ktorá umeniu vždy priala, vznikol očarujúci Artelier s výnimočným konceptom.

Čítajte ďalej
felka-poprad-velka-34

FELKA café & brew bar v Poprade: Všetko, čo robí dobrú kaviareň dobrou, vás tu obklopuje nenútene, nevtieravo, prirodzene

Pred tromi či štyrmi rokmi si do svojich poznámok napísal víziu na roku 2020: mať vlastnú kaviareň. Hoci sa okolo kávy pohybuje veľkú časť podnikateľskej kariéry, so samotnou gastronómiou skúsenosti nemal. Je distribútorom pohárov na kávu so sebou, do prevádzok dodáva i čaje či porcelán, s kaviarňami spolupracuje na dennej báze, no ešte žiaden podnik neviedol. Keď v polovici júna tohto roku otváral Juraj Beráts so svojím tímom kaviareň Felka, okrem vízie sa mu splnil i sen. Pocity nadšenia však dopĺňal tiež rešpekt z otvorenia vlastného podniku. Prepracovaný koncept, zmysel pre detail a roky skúseností z návštev kaviarní – či už pracovných, alebo voľnočasových –, tento hendikep rýchlo zotreli. Čím si vás Felka získa?

Čítajte ďalej
interier-kaviaren-paddock-v-trencine

Top miesta na Slovensku: Trenčiansky Kraj

V roku 2017 sme vydali knižku- bedeker Top miesta na Slovensku / Top places in Slovakia, ktorá priniesla prehľad najlepších kaviarní a bistier na Slovensku. Dodnes táto knižka teší svojich majiteľov, ktorí s ňou cestujú. Niektorí dokonca zbierajú pečiatky do bedekrov. Aké prevádzky sa tam umiestnili? Pokračujeme Trenčianskym krajom.

Čítajte ďalej
kavickari

Maliny, strieborná tequila, na vrch kávová espuma: Vyskúšajte výnimočný drink Hombre

Jednou z hlavných zložiek drinku Hombre je francúzsky likér Chambord. Ešte ste o ňom nepočuli? Chuť čiernych malín, madagaskarskej vanilky, citrusových šúp máčaných v koňaku a osladených medom si veľmi rýchlo zamilujete. Keď tieto plné, výrazné sladkasté tóny prepojíte s čistou chuťou tequily a príjemnou horkosťou espumy z espressa, rodí sa vám v šejkri veľký nápoj. Vyskúšajte si pripraviť koktail Hombre i vy. Ako na to?

Čítajte ďalej

Akú pomoc môžete v rámci gastra počas koronakrízy očakávať?

V HoReCa segmente je existenčne ohrozených viac ako 5 000 prevádzok. Výpadok tržieb, ktorý nastal počas karantény, predstavuje mesačne celých 100 miliónov Eur. Po otvorení, prevádzky, kvôli korona opatreniam, zaznamenali pokles tržieb o 70 – 80%. Niektoré však zaznamenali silné leto, aj vďaka posilnenému domácemu turizmu. Ak ste v tej prvej skupine zaujíma vás, na čo všetko máte nárok? 

Čítajte ďalej

Top miesta na Slovensku: Košický kraj

V roku 2017 sme vydali knižku- bedeker Top miesta na Slovensku / Top places in Slovakia, ktorá priniesla prehľad najlepších kaviarní a bistier na Slovensku. Dodnes táto knižka teší svojich majiteľov, ktorí s ňou cestujú. Niektorí dokonca zbierajú pečiatky do bedekrov. Aké prevádzky sa tam umiestnili? Pokračujeme Košickým krajom.

Čítajte ďalej
bratislava

Top miesta na Slovensku: Bratislavský kraj

V roku 2017 sme vydali knižku- bedeker Top miesta na Slovensku / Top places in Slovakia, ktorá priniesla prehľad najlepších kaviarní a bistier na Slovensku. Dodnes táto knižka teší svojich majiteľov, ktorí s ňou cestujú. Niektorí dokonca zbierajú pečiatky do bedekrov. Aké prevádzky sa tam umiestnili? Začíname Bratislavským krajom .

Čítajte ďalej
gastrovia-leto-miesane-napoje-68

Pripomeňte si 100. výročie prohibície: Takto si pripravíte Sparkling Freedom doma

Dnes nám príde samozrejmé vychutnať si – i alkoholický – miešaný nápoj na terase, v bare, v podniku. Nie vždy to tak bolo. V roku 1920 totiž v USA začala prohibícia, alkohol sa vôbec nesmel konzumovať. Samozrejme, že sa konzumoval: potajomky, nekonečných 13 rokov. Pri stom výročí začiatku tejto udalosti sme si pre vás pripravili výnimočný drink, ktorý si môžete pokojne namiešať i doma. Zoznámte sa, koktail Sparkling Freedom, Iskrivá sloboda. Čudujete sa, prečo je v ňom kytica kvetov? Príbeh na záver receptu vám to prezradí.

Čítajte ďalej