Gourmettalk

priprava-kavickari-kavickarisk

Hoci nie sú reštaurácie, korona ich v rámci gastra zasiahla už po druhýkrát. Včelár, barista, pražiar, dodávateľ sirupov i koučka tvrdia, že to nevzdajú bez boja.

„Spomínam si na dedka na Orave, ktorý mi hovoril, aby som jedla aj ohryzok z jablka, lebo aj za to sa platí. Rok bol v ruskom zajatí a dlho o tom nemohol hovoriť. Alebo na druhého starkého, ktorému komunisti znárodnili majetok a potom na rodičov pracujúcich v poľnohospodárstve, ktorí mali v 89tom 4 deti od 0 do 13 rokov…..Nechcem zľahčovať situáciu, všetci sme na jednej lodi, ale skúsme si otvoriť taký kufrík a určite tam nájdeme nový nástroj, ktorý nás posunie a ukáže nové možnosti, ktoré nám veľmi pomôžu, keď táto nepríjemná situácia pominie“, zamýšľa sa nad aktuálnou situáciou v gastronómii koučka Lucia Mešková.  Ako to vnímajú ľudia, ktorí sú súčasťou gastro reťaze? Svoje názory nám priblíži barista, včelár, pražiar, ale aj dodávateľ sirupov.

Čítajte ďalej
felka-poprad-velka-92

Niektorí z nás to už neprežijú, píše sa v statusoch na sociálnych sieťach. Niektorí vtipkujú, zúfalstva je však viac.

„Podobné príbehy prežívame od včera viacerí. Je smutné, že ľuďom, ktorí sa ti za tie roky stali blízkymi musíš povedať prepáč, nemám pre teba prácu. Mrzí ma, že budeš mať problém prežiť…“ napísal včera na sociálnej sieti Tomáš Callo, majiteľ ikonickej prevádzky Dublin Cafe, v Prešove. Trpké slová, striedajú ešte trpkejšie. Pondelok bol vskutku čierny pre mnohých majiteľov prevádzok…

Ako vnímajú aktuálne nariadenia proti zamedzeniu šírenia COVID-19 majitelia prevádzok po celom Slovensku?

Čítajte ďalej
chlieb-krone

Prvá pomoc pre gastro

  Nespoliehať sa len na štát nás naučilo jedno. Byť akčnejší a vnímavejší. A bojovať. Preto ešte nie je všetko stratené – alebo zoznam šikovných aplikácii a projektov, ktoré sa spoločne snažia o jedno. Pomôcť i vášmu obľúbenému podniku. (článok pravidelne aktualizujeme)

Čítajte ďalej
kavickari-vesele-vianoce-masala

Gourmettalk: Vianočný kalendár s kávičkármi

Najkrajšie obdobie roka, Vianoce, sú tu. Pre nás, v redakcii, toto kúzelné obdobie začína už adventom, ktoré je nielen obdobím stretnutí s priateľmi a rodinou, ale aj chvíľami na stíšenie sa. Advent je časom na uvedomenie si pravej hodnoty Vianoc. Keďže vás chceme na tejto ceste sprevádzať, pripravili sme si pre vás s našimi priateľmi prekvapenie. Radi by sme vám predstavili náš špeciálny adventný kalendár.

Čítajte ďalej
sefkuchar-miroslav-zamiska-kempinski

Gourmettalk: Vďaka šéfkuchárovi Grand Hotela Kempinski spoznali Slovinci chuť Tatier

Aké jedlá by pripravil slovenský kuchár, keby mal možnosť našu kuchyňu prezentovať hosťom v prímorskom mestečku v Slovinsku? My odpoveď na túto otázku už poznáme. “Tatranské menu” od šéfkuchára Grand Hotela Kempinski High Tatras Miroslava Zamišku vyzerá takto – marinovaná foie gras s domácou egrešovou marmeládou, slovenská tradičná polievka demikát a marinované jelenča na červenom víne. Tieto a aj ďalšie jedlá, ktoré pripravoval spolu s Jaroslavom Matlákom a pastry chefom Martinom Gaňom, mohli ochutnať hostia počas posledného prázdninového víkendu v Kempinski Palace Portorož, ktorý sa nachádza na slovinskom pobreží Jadranského mora, neďaleko „perly“ slovinskej Istrie – mesta Piraň a len dve hodiny od Benátok.

Čítajte ďalej