Užitočné gastro aplikácie vo svete

 Užitočné gastro aplikácie vo svete

O veľkom plytvaní jedlom v gastro priemysle vie asi každý, kto niekedy v nejakej prevádzke pracoval. Od mojich 15 rokov sledujem, ako sa jedlo z reštaurácií, cateringov a osláv vyhadzuje po skončení dňa do koša. Som veľká milovníčka jedla a plytvanie mi vždy trhalo srdce. Na akcie som chodievala s dózičkami a moja babka vždy očakávala koláčiky, keď som cez víkend pracovala ako čašníčka na nejakej svadbe. Pokiaľ aj vás trápi plytvanie jedlom, poďte sa s nami pozrieť na užitočné gastro aplikácie. 

Gastro apky
Zero waste aplikácie umožnujú predať nadbytky za tretinkové ceny.

Po vycestovaní na Island a neskôr do Dánska som ostala prekvapená, ako dobre tam fungujú rôzne mobilné aplikácie. Islanďania totiž aj prepis auta riešia cez aplikáciu. No a plytvanie jedlom v gastronómii tam čiastočne vyriešili práve vďaka niekoľkým užitočným gastro aplikáciám. Vďaka nim sa reštaurácie či potraviny zbavia nadbytočného tovaru alebo potravín pred ukončením záruky. Ľudia tieto zero waste aplikácie milujú, pretože tak dostanú možnosť nakúpiť potraviny v značnej zľave alebo sa najesť v drahej reštaurácii za polovičnú cenu.

Londýn

V Londýne vznikla gastro aplikácia Too good to go  (príliš dobré na to, aby sa vyhodilo) a dnes je táto aplikácia rozšírená po celom svete. Obľúbená je v Dánsku, Paríži, ale aj v Kanade. Aplikácia Too good to go dáva možnosť ľuďom nakúpiť potraviny s niekedy až 90 % zľavou, pretože im končí záruka. Kamarátka, ktorá žila 4 roky v Dánsku, raz cez túto aplikáciu dokonca „kúpila“ melón so 100 % zľavou. Čiže ho dostala zadarmo. V Anglicku je taktiež obľúbená ešte zero waste aplikácia Olio. Ľudia môžu navzájom zdieľať nielen potraviny zo záhrady a z chladničky, ale aj oblečenie či knihy. Jednoducho všetko, čo doma nepotrebujete, si nájde nového, vďačného majiteľa.

Gastro appky
Vďaka gastro apkám sa najete kvalitne a lacno napríklad aj v Michelinskej reštaurácii.

Kodaň 

Okrem už spomínanej aplikácie Too good to go (ktorú tu využívajú aj kaviarne a cukrárne na dopredaj sladkého pečiva a koláčov), by som dala do pozornosti aj aplikáciu Early Bird. Tá ponúka až ⅓ zľavy v reštauráciách v určitých časoch. Ja osobne som tak využila možnosť 3-chodového obedového menu v Michelinskej reštaurácii, ktoré ma vyšlo so zľavou iba na 24 Eur. Kto už bol niekedy v Kodani vie, že tu je stravovanie v reštauráciách naozaj veľmi drahé, preto je táto aplikácia hitom. Okrem toho ju využívajú aj michelinské reštaurácie! A to je príležitosť, ktorú si, podľa mňa, nikto nechce nechať ujsť. 

Island

Na Islande sa k takémuto kroku odhodlal mobilný operátor Nova, ktorý svojim používateľom ponúka rôzne zľavy do reštaurácií, dokonca aj akcie 2 za cenu jedného. Novu a ich aplikáciu s týmito naozaj výhodnými ponukami som na Islande, ako hádam najdrahšej krajine na svete, využívala nonstop. 

Gastro appky
Žiadne jedlo nemusí vďaka „zero waste“ apkám skončiť v odpadkoch.

Ďalšie gastro aplikácie vo svete

Zaujímalo ma, ako fungujú tieto gastro aplikácie aj inde vo svete. Preto som cez facebookové skupiny oslovila Čechov a Slovákov v zahraničí, aby mi povedali, aké užitočné aplikácie sa používajú tam, kde momentálne žijú. V Toronte majú gastro aplikáciu v rovnakom duchu, ako tie predošlé, s názvom Flash food. V Spojených štátoch je obľúbená aplikácia Savery a dokonca aj u susedov Čechov žne úspech aplikácia s názvom Nesnezeno. Všetky tieto aplikácie ponúkajú svojim používateľom zľavy v reštauráciách na jedlá, ktoré potrebujú predať a na potraviny pred ukončením záruky. Každá z týchto aplikácií píše vo svojom popise, že vznikla, aby bojovala proti plytvaniu potravín a stala sa obľúbenou u ľudí, ktorí si tak návštevu reštaurácií môžu dovoliť oveľa častejšie. 

V Bratislave zatiaľ funguje iba facebooková stránka českej aplikácie Nesnezeno. Veľmi by ma však potešilo, keby sa konečne aj u nás viac ujala takáto iniciatíva, pretože vďaka týmto aplikáciám má každý možnosť jesť lacno, chutne a ekologicky. 

Text: Monika Matúšová
Foto: archív kávičkári.sk

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Monika Matúšová

http://www.zlatezrnko.sk

Profesionálna baristka z pražiarne Zlaté Zrnko, ktorá v spolupráci so svetovými odborníkmi z Talianska vzdeláva verejnosť v oblasti kávy. Vyštudovala manažment hotelierstva, gastronómie a cestovného ruchu v Brne a odvtedy sa venuje gastronómii a cestovaniu naplno. Jej cieľom je pomôcť vybudovať na Slovensku silnú kávovú kultúru, ktorá bude známa po celom svete, pretože naša krajina má podľa nej veľký potenciál. Absolvovala kurz Coffe Quality Processing prostredníctvom Coffee Quality Instiute (organizácia, ktorá sa snaží medzinárodne zlepšovať kvalitu kávy a život ľudí, ktorí ju vyrábajú). Je spoluzakladateľkou webu Univerzita kávy, kde informuje čitateľov o novinkách a zaujímavostiach z kávového sveta. „ O káve sa človek dozvie každý deň niečo nové, je dôležité ostať v obraze, neprestávať sa vzdelávať a šíriť poznatky ďalej. To, čo platilo pred rokom dnes už nemusí.“

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články