Miroslav Telehanič a Juraj Kovaľ z VLČIE sirupy: Našli dieru na slovenskom trhu, prerazili aj vo svete

 Miroslav Telehanič a Juraj Kovaľ z VLČIE sirupy: Našli dieru na slovenskom trhu, prerazili aj vo svete

Dieru na slovenskom trhu zaplátali originálne – vlastnými sirupmi podľa svojho gusta a vysokých nárokov. Barmana Miroslava a učiteľa Juraja, dvoch kamarátov z detstva, spojil osud nielen v súkromí, ale aj v pracovnej sfére. Jedinečné kombinácie chutí, poctivé suroviny, prvotriedna kvalita, žiadna chémia, ale aj záujem o rozvoj rodného kraja predurčilo VLČIE sirupy na úspech. Miroslav Telehanič a Juraj Kovaľ zožali úspech nielen na rodnej hrudi, ale so svojimi VLČÍMI sirupmi z Vlčích hôr zažiarili aj za hranicami. Avšak Miro a Juraj neostali iba pri sirupoch. Svoje portfólio rozšírili o ďalšie unikátne produkty. Poďte spolu s nami nahliadnuť do zákulisia, minulosti, no i budúcnosti týchto slovenských remeselných sirupov, ktoré si získali nielen srdcia (a chute) zákazníkov, ale pýšia sa ako prvé slovenské sirupy prestížnym ocenením v podobe „gastro Oscara“, Great Taste Awards.

Vlčie-sirupy-Miroslav-Telehanič
Miroslav Telehanič (na fotografii) a Juraj Kovaľ vytvorili značku, ktorá si zakladá na poctivosti, kvalitných surovinách, lokálnosti a žiadnej chémii. Ich produkty sú charakteristické stopercentne prírodným zložením a kombináciami, ktoré spájajú nové chute s tradičnými, zabudnutými surovinami.

Od nášho posledného stretnutia ubehli 2 roky, tak hneď na úvod – ako sa máte a čo máte nové?

Juraj: Ďakujeme za opýtanie, pracovne sa máme skvele. Stále sa snažíme napredovať a vytvárať nové veci.

Miro: Osobne taktiež, takže, našťastie, sa nemáme na čo sťažovať. Aj keď, vždy sa dá niečo zlepšovať.

Vráťme sa však v čase ešte o čosi viac. Už je to 10 rokov, odkedy ste začali s výrobou sirupov. I keď najprv iba v malom pre zábavu. Kam sa odvtedy VLČIE sirupy posunuli?

Juraj: Nuž, posun je to pre nás určite obrovský. Z dvoch mladíkov, ktorí čosi skúšali a sami poriadne nevedeli, čo robia, sa stali rokmi dvaja majitelia firmy, ktorí sa snažia neustále napredovať. V súčasnosti máme niekoľkých zamestnancov, či už vo výrobe, alebo v distribúcii, a na našich ramenách cítime určite ďaleko väčšiu zodpovednosť za naše rozhodnutia. Čo nás určite veľmi teší je, že sme nakoniec začali zakladať aj vlastné ovocné sady. Ako aj to, že po tých rokoch konečne rozširujeme vlastnú výrobu. Rovnako nás teší aj fakt, že ešte vždy dokážeme prinášať ľuďom a našim partnerom nové, zaujímavé a nepoznané kombinácie chutí, ako aj úplne nové produkty. Posledné dva roky intenzívne pracujeme na rozbehnutí rôznych zahraničných trhov, no je to beh na dlhú trať, ktorý, ako sme už zistili, nie je vôbec jednoduchý. Pevne však veríme, že sa nám čoskoro podarí presadiť aj za hranicami. 

Miro, vy ste úspešný barman, Juraj zase inžinier aplikovanej mechaniky a bývalý učiteľ. Dve celkom odlišné bojiská. Ako sa tieto vaše dve profesijné osobnosti dokážu dopĺňať na ďalšom poli, a to vo vašej výrobe?

Miro: Všetko je to o vytvorení celkových okruhov zodpovedností, ktoré máme podelené a o ktoré sa jednotlivo vo firme staráme. Ako sme rástli ako firma, ale aj ako osobnosti, prirodzene sme si delili medzi sebou prácu. Niekedy jednoducho, skrátka tak, ako to logicky vyplývalo, inokedy preto, že jeden z nás mal pre danú prácu lepšie predpoklady. Tak či onak, aj keď každý z nás vie, čo má vo firme na starosť, všetky dôležité rozhodnutia preberáme vždy spolu, niekoľkokrát sa k nim vraciame a až následne sa rozhodujeme. Za naším úspechom je skôr to, že spolu dokážeme vychádzať ako ľudia a vždy sa o problémoch dokážeme otvorene baviť, pretože sme nielen kolegovia, ale hlavne kamaráti. (úsmev)

Vlčie-sirupy-Miroslav-Telehanič
VLČIE sirupy sú bez konzervantov, aróm a dochucovadiel – vo svete sirupov pomerne rarita. Poctivé remeslo, lokálnosť, ručná výroba a prírodné zloženie je to, čo je pre túto slovenskú značku typické.
Vlčie-sirupy-nové-chute
Príchute, ktoré nejdú vyrobiť poctivo z prírodných zdrojov, bez použitia ochucovadiel a aróm, budete u nás hľadať márne, vysvetľuje Miroslav jednu zo zásad, ktorej sa držia od samého začiatku.

Ste kamaráti z detstva, ktorí to riskli a pustili sa do spoločného biznisu. Keď zhodnotíte spätne toto rozhodnutie, išli by ste do toho znova? Neublížilo to vášmu vzťahu? Viete si naďalej pokecať aj ako priatelia, bez pracovných záležitostí?

mMMm sirupy

Miroslav Telehanič: Snažíme sa hľadať zabudnuté chute na jednom z posledných divokých miest v Európe

Čítať viac >

Juraj: Tak toto je veľmi trefná otázka. Určite môžeme obaja s čistým svedomím prehlásiť, že toto rozhodnutie neľutujeme! Nášmu kamarátstvu to určite neublížilo, skôr naopak. Jeden druhého vnímame ako súčasť rodiny. Už roky sme v intenzívnom kontakte a o svojich životoch vieme prvé a posledné. 🙂 Čo sa týka tých rozhovorov, je pravda, že väčšina našej komunikácie je o práci, a to častokrát aj vo voľnom čase. Je to zrejme prirodzená pracovná deformácia. Ale keď na to príde, vždy vycítime, že niečo nie je v poriadku. Sami začneme súkromnú debatu a dokážeme si vzájomne pomôcť. No stále spolu radi zájdeme na dovolenku, alebo len tak na drink.

My vieme, že VLČIE sirupy nesú názov po oblasti, odkiaľ pochádzate a kde sídli vaša firma. Aj vďaka vám som si vygooglila túto krásnu časť Slovenska. My však teraz sedíme v Bratislave, kde aj žijete. To mi tak celkom nevychádza. Nechceli ste firmu presťahovať?

Miro: Túto otázku dostávame pomerne často, no na začiatku sme si dali „desatoro vecí, ktoré chceme dodržiavať aj po čase. Aby sme sa vďaka nim vedeli vrátiť vždy na začiatok, keď sme mali iba vízie a plány. Jeden bod z toho všetkého bol, že vždy ostaneme vyrábať naše produkty tam, odkiaľ pochádzame. Aby sme vedeli ďalej rozvíjať región a zamestnávať čo najviac ľudí. Samozrejme, presťahovanie firmy na západ by pre nás bolo ekonomickejšie, avšak zásady nepustia. 🙂

Vlčie-sirupy-Miroslav-Telehanič
Veľké hotely zvučných mien, ale aj malé prevádzky po celom Slovensku. Keďže Miro a Juraj majú radi osobný kontakt, distribúcia je v ich rukách. 90 % prevádzok si zavážajú sami, takže majú dennodenný kontakt s partnermi, a tým pádom aj možnosť zisťovať, v čom a ako sa zlepšiť.

Nie malým podielom prispievate k rozvoju vášho regiónu. Vždy ste plánovali ísť touto cestou?

Juraj: Áno, určite áno. K tejto ceste nás inšpirovali moja mama a moja teta, ktoré založili pomerne podobne orientovanú ručnú výrobu a rokmi sa prepracovali k najväčšiemu súkromnému zamestnávateľovi v doline. Povedali sme si, že ak to dokázali ony, tak my tiež. Pochádzame z tohto regiónu, a preto sme mu chceli pomáhať a robiť mu dobré meno. Dúfame, že to robíme úspešne. Ani v úvode a ani časom nám nikdy nenapadlo odtiaľ odísť. A čo nás z toho najviac teší je, že sme to celé dokázali bez investorov alebo úverov. O to ľahšie sa nám aktuálne dýcha. 

A čo výroba sirupov? Stále prebieha rovnako ako vo vašich začiatkoch, alebo ste nabehli na iné výrobné procesy?

Juraj: Určite došlo k nejakým zmenám vo výrobe. Tie nastali či už pre naše lepšie finančné možnosti, alebo jednoducho z dôvodu, že sa aj po rokoch stále učíme a snažíme sa posúvať ďalej, prinášať nové veci a napredovať, čo sa pretaví aj do samotného výrobného procesu. Určite však aj naďalej platí, že drvivá väčšina úkonov vo výrobe je robených ručne, a pri tom aj ostávame, keďže chceme zamestnať čo najviac ľudí z regiónu. No snažíme sa napredovať a používame napríklad technológiu, ktorú používajú aj v laboratóriách. Ide o stroj s názvom ROTOVAP, v ktorom dokážeme aj destilovať rôzne byliny a korenia pod tlakom pri 40°C, čo nám umožňuje vytvoriť aj taký kvalitný produkt, akým je NOCHINO.

Vlčie-sirupy-Nochino-nealkoholický-aperitív
Vyhýbate sa alkoholu, alebo vám konkrétna situácia nedovoľuje jeho konzumáciu? Nochino, prvý slovenský nealkoholický aperitív, ponúka plný chuťový zážitok aj bez alkoholu.

Ostaňme pri Nochine, čiže prvom slovenskom nealkoholickom aperitíve, ktorým ste obrátili svet barovej kultúry naruby. Čo vás viedlo k vytvoreniu takéhoto produktu?

Juraj: Vo svete už dlhšiu dobu prevláda trend nepitia alkoholických nápojov. Našťastie pre nás, a aj pre ľudí, aj naďalej prevláda chuť na ich obľúbené alkoholické nápoje, i keď v nealko verzii. Najčastejšie a najjednoduchšie to ľuďom prirovnávam k nealkoholickému pivu, ktoré má u nás už niekoľkoročnú tradíciu. A na rovnakom princípe funguje aj Nochino a z neho pripravené nealko drinky. Objednáte si ho pri rovnakých príležitostiach buď preto, že alkohol jednoducho nepijete vôbec, alebo preto, že musíte šoferovať či momentálne nie je vhodná príležitosť.

Vlčie-sirupy-nealkoholický-aperitív-Nochino
Práve Nochino je Mirovou srdcovkou. Vývoj tohto aperitívu trval takmer 3 roky a výslednému produktu predchádzalo množstvo nevydarených verzií. Keď však docielili finálnu verziu, získali ocenenie a aj nadšené reakcie ľudí, povedali si, že to všetko jednoznačne stálo za to.

Aké sú odozvy na tento nealkoholický aperitív? 

Miro: Odozvy sú veľmi kladné, a to u odbornej, ako aj širokej verejnosti, čo nás, samozrejme, veľmi teší. Na nás je teraz už iba priniesť ho k čo najviac ľuďom. Najčastejšie mávame reakcie typu: konečne drink, pri ktorom máte pocit, že pijete alkoholický cocktail, a pritom môžete hneď šoférovať. Čo viac si priať? Veď v podstate sme ho vyrábali hlavne pre mňa. 🙂

Vlčie-sirupy-kávové-sirupy
Miro a Juraj sú odborníci v remesle, a preto nespia na vavrínoch. Svoje produkty a receptúry neustále inovujú a posúvajú na vyššiu úroveň. Do ich portfólia pribudli aj kávové sirupy, ktoré ocenia všetci kávičkári vyhľadávajúci spestrenie chutí.
Vlčie-sirupy-portfólio
Okrem našich remeselných sirupov do limonád pribudli za posledné dva roky do nášho portfólia aj Ginger Shoty v troch príchutiach, NEBO cocktail premix v troch príchutiach, Nochino v dvoch príchutiach a taktiež sirupy na ochutenie káv, rovnako v troch rôznych príchutiach. Aktuálne sme na trhu spustili aj sirupy do cocktailov, približuje rozrastajúce sa portfólio Juraj.

Vašou novinkou sú aj kávové sirupy, aktuálne v 3 príchutiach. Chystáte tento rad rozšíriť o nové príchute? 

Miro: Momentálne máme kombinácie Kurkuma – škorica sirup a Chai sirup, ktoré sú ideálne hlavne na zimnú sezónu, napríklad na Chai Latte alebo na Golden Milk, kde stačí pridať 30 ml sirupu a 150 ml teplého mlieka, posypať mletou škoricou a voilà. Na leto zase na ochutenie Coldbrew máme kombináciu Levanduľa – ruža. Spustili sme aj Pumpkin spice a chystáme Vanilkový sirup. Máte sa skrátka na čo tešiť.

Hovoríme o kávových sirupoch, tak mi nedá nespýtať sa na váš vzťah ku káve. 

Miro: Moje kroky hneď ráno smeruju ku kávovaru. Milujem chuť a vôňu kávy, som jej veľký pôžitkár. (úsmev)

Keď už sme v tej osobnej sfére. Veľakrát sa chute spájajú so spomienkami. Máte aj vy nejaké chute či dokonca konkrétne sirupy, na ktoré sa vám viažu špeciálne spomienky? 

Miro: Tak, samozrejme, je to kombinácia Baza – Citrón, asi ako každému, aj nám sa spája so starými rodičmi. No a ten náš sirup je ešte lepší ako od babičky, a to si nevymýšľam. To nám povedalo veľmi veľa našich odberateľov a zákazníkov. Musíte ho proste ochutnať, aby ste nám uverili.☺

Vlčie-sirupy-zákazníci
VLČIE sirupy bodujú v gastro segmente. No čoraz viac si získavajú miesto aj medzi bežnými zákazníkmi, ktorí vyhľadávajú poctivosť, kvalitu a originalitu. Môžete si ich tak vychutnať nielen vo svojich obľúbených prevádzkach, ale aj v pohodlí domova.

Je nejaká príchuť, o ktorú ste sa pokúšali, ale nakoniec nevyšla podľa plánov?

Juraj: Veľmi nás určite vytrápili práve kávové sirupy čerstvo uvedené na trh. Uvarili sme pri nich veľa chuťovo fantastických sirupov, no v kombinácii s kávou sa tieto chute strácali. Iróniou je, že najtvrdší oriešok boli pre nás práve orechy, ktoré sme nedokázali spracovať do sirupu takých kvalít, s ktorým by sme boli rozhodnutí ísť na trh. Aj keď sme na to mali celkom dobré odozvy, rozhodli sme sa ho pozastaviť a skúsiť sa s ním ešte pohrať. 

Odkedy som ochutnala spojenie kávových drinkov s vaším Spicy sirupom, ktorý nie je primárne kávovým sirupom, mám jasného favorita v kávových nápojoch. Pritom by mi táto kombinácia ani nenapadla. Máte aj vy nejaký tip na nie úplne tradičnú či prvoplánovú kombináciu, ktorá nás dostane?

Miro: Samozrejme, je toho množstvo, no napríklad kombinácia nášho sirupu Uhorka – kafírové listy v kombinácii s tonikom a ginom. Prípadne Spicy sirup v kombinácii s Baza – citrón, espressom a rumom vytvorí vynikajúci punč na zimu. Tak, na zdravie.☺

Vlčie-sirupy-Great-Taste-Awards
Neustále sa rozrastajúce portfólio žne úspechy na medzinárodnom poli. Ich produkty získali niekoľko prestížnych ocenení, vrátane „gastro Oscara“ v podobe Great Taste Awards.

Počas pandémie ste nepoľavili, ale, naopak, rozšírili ste portfólio o ginger shoty, nealkoholický aperitív, NEBO cocktail premix či kávové sirupy. Plánujete v blízkej dobe nejaké ďalšie novinky?

Juraj: Ako som spomínal, aktuálne spúšťame ešte klasický rad cocktailových sirupov, taktiež máme v pláne novinky, ale to si ešte necháme pre seba, aby sme nepredbiehali.

Miro: Môžeme len prezradiť, že pôjde o sýtené nápoje a budú to opäť zaujímavé vyladené kombinácie. To vám sľubujeme. (úsmev)

Vlčie-sirupy-Miroslav-Telehanič-tím
VLČIE sirupy môžete stretnúť aj na rôznych akciách, festivaloch a iných eventoch zameraných na to najlepšie z gastronómie. Miroslav Telehanič (vpravo) a Peter Gajdoš (vľavo) vám s radosťou namiešajú drink na mieru, prehodia pár slov a priblížia zákulisie či proces výroby VLČÍCH sirupov.

VLČIE sirupy nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text a foto: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články