Peter Ruman z kaviarne Profile vo Svätom Antone: „Kaviareň aj celý kaštieľ majú skvelý genius loci“

 Peter Ruman z kaviarne Profile vo Svätom Antone: „Kaviareň aj celý kaštieľ majú skvelý genius loci“

Keď sme sa spolu videli naposledy, rozprávali sme sa o tom, ako pandémia kovidu ovplyvnila podnikanie v gastrosektore, o živote a smelých plánoch do budúcnosti. Ako vyzerá podnikanie v popandemickom období a o tom, či sa podarilo naplniť sen o ďalšej Profile kaviarni, som sa porozprával s Petrom Rumanom, so zakladateľom aj majiteľom dnes už značky Profile.

Peter si splnil sen o ďalšej kaviarni Profile v historických priestoroch poľovníckeho kaštieľa vo Svätom Antone.

Naposledy sme sedeli po zimnom lockdowne v Krupine a reflektovali ťažké obdobie na slovenskej gastroscéne. Dnes sme v krásnom kaštieli vo Svätom Antone a vychutnávame si skvelú kávu v kaviarni Profile. Ako sa to celé udialo?

Počas rekonštrukcie kaštieľa sa od začiatku rátalo s existenciou kaviarne. Keďže Krupina je takpovediac cez kopec, dostala sa táto informácia aj ku mne. Boli sme to pozrieť, páčilo sa mi to a tak sme sa do toho pustili. Napísali sme projekt, prihlásili sa do súťaže, získali investora a teraz tu sedíme. Obklopení krásne zrenovovaným kaštieľom, na slnečnej terase pri káve a koláči. Samozrejme, nebolo to také jednoduché, ako to znie, projekt sa nám posunul o celú jednu turistickú sezónu a namiesto leta 2021 sme otvorili až tento rok.

Kaviareň Profile je situovaná na obrovskom nádvorí kaštieľa, ktoré dýcha históriou a nostalgiou.

Naprieč celým Slovenskom aktuálne zažívame personálnu krízu. Ako to vyzerá s personálom v regióne Hontu?

Musím povedať, že toto je pre nás pomerne veľký problém. Kým ešte počas leta a prázdnin môžeme pracovať so študentmi a s brigádnikmi, počas roka s tým trocha bojujeme. Študenti idú naspäť do škôl a nájsť niekoho na trvalý úväzok v menšom regióne je nepomerne ťažšie, ak za tú istú robotu dostanú viac vo väčšom meste. Nehovoriac o tom, že Profile v Antone je sezónna a turistická záležitosť, takže naša prevádzka mimo sezóny nie je otvorená počas celého týždňa. Naplniť hodinový fond je teda trocha problém.

Interiér kaviarne Profile má tiež príjemnú atmosféru a moderný dizajn.

Rokmi sa chcú ľudia kariérne posúvať a ísť do sveta. Napriek tomu, že v regióne máme niekoľko hoteloviek, nájsť personál z fachu je takmer nemožné. Preto každý zamestnanec absolvuje 2- až 3-týždenný tréning pod mojím dohľadom. O to viac je frustrujúce, keď po investovaní času a energie taký človek odchádza preč. Zatiaľ to vykrývame našimi zamestnancami v Krupine, keď sa striedame aj v Antone. Ja sám mám zmeny v Antone aj v Krupine a robíme všetko pre to, aby sme tu mohli byť pre hostí a ponúkli im kvalitnú službu.

Peter si cení kvalitný personál a rád mu odovzdáva svoje know-how.

Mysleli sme, že po kovide už nič horšie nepríde, ale na dvere nám klope energetická kríza. Dotkla sa už aj tvojej prevádzky?

Energetickú krízu pocíti skôr či neskôr každý. My máme podpísané zmluvy ešte za dobré ceny, ale netušíme, či od toho dodávateľ neustúpi. Som pripravený na všetko, verím, že do konca jesene sa na úrovni Európskej únie aj vlády podarí zjednotiť nejaké ceny, aby sme ako podnikatelia vedeli, na čom sme. Pretože aj keď je Profile v Antone pomerne malá prevádzka, ktorá nefunguje každý deň, tým, že sme v historickej budove, je nevyhnutné udržiavať stálu teplotu a vlhkosť. Takže kúrenie a zvlhčovače vzduchu idú neustále a to sú energeticky náročné spotrebiče.

Aj Profile vo Svätom Antone vníma vzmáhajúcu sa energetickú krízu – a možno bude mať na ňu o niečo väčší dosah, keďže kaviareň sídli v historickej budove so špecifickou klímou.
profile-kaviaren-krupina-54

Kaviareň Profile v Krupine: Pandémiu sme prežili vďaka zákazníkom aj našej požičovni elektrobicyklov

Čítať viac >

 

Kým v zahraničí je pomerne bežné mať kvalitnú kaviareň či reštauráciu umiestnenú v priestore historickej pamiatky, na naše pomery je to rarita. Musel si prostrediu a zákazníkom prispôsobovať aj ponuku alebo aké je podnikanie v „gastrokultúre“?

Tým, že v regióne už mám kaviareň v Krupine, „svojich“ zákazníkov poznám pomerne dobre. V Profile v Antone sme si až na pár drobností pripravili rovnakú ponuku, akú máme v našej materskej kaviarni. Máme to odskúšané a rokmi overené, takže nemalo zmysel veľmi špekulovať. Znova sme stavili na výberovú kávu, regionálne produkty a kvalitu služieb. Dnes je kávová kultúra úplne inde a všetci, či mladí, starí, z mesta, z dediny, sa už vo svojom živote stretli s výberovou kávou. Takže sme ani neuvažovali nad znižovaním latky, skôr naopak. Cez leto svieže domáce limonády, remeselné pivo z Huncúta či miešané nápoje. Na jeseň chai či pumpkin latté, horúce limonády alebo čokoláda od Lyry. K tomu vždy dobrý koláč a šálka kávy z nášho špeciálneho blendu.

V kaviarni Profile si každý nájde svoju horúcu si osviežujúcu pochúťku. V ponuke majú rôzne druhy káv, čajových nápojov, pív, čokolád Lyra a mnoho ďalšieho. Určite sa zastavte, už na fotke vyzerajú skutočne lákavo 😉

Podnikanie na takomto mieste má aj svoje špecifiká. Ľudia sem, na rozdiel od kaviarne v Krupine, primárne prichádzajú kvôli kultúre, kaštieľu, parku a až potom kvôli káve. Takže v tomto smere je oveľa dôležitejšie prilákať zákazníka kvalitným produktom. Chuťový profil kávy sme nastavovali trocha viac pre strednú a staršiu generáciu, predsa len sem chodí dosť zájazdov, takže s nejakou fermentovanou acidnou arabikou by sme veru nepochodili. (Smiech.) Vo všeobecnosti však ide kávová kultúra v regióne výrazne hore, čo je super. Aj my máme hostí, ktorí za nami chodia len kvôli kávičke a posedeniu na peknom nádvorí, z čoho sa tešíme. Podľa toho možno pridáme na rok ešte jeden mlynec, aby sme mohli potešiť aj tých najväčších fajnšmekrov.

K jeseni patrí horúca šálka kapučína s jemnou penou. V Profile vás potešia aj takýmto latté art srdiečkom v kvalitnom servise.
Alebo máte chuť na niečo ostrejšie? Nie je problém. V Profile vedia, že káva sa rada snúbi aj so známou írskou whisky.

Aká bola tvoja prvá turistická sezóna vo Svätom Antone?

Keďže bola prvá, nemáme veľa dát na porovnanie, ale môžem povedať, že bola veľmi dobrá. Dostali sme kopu príjemnej spätnej väzby, zvládli sme to personálne a bez nejakých závažných technických či iných komplikácií. Vychytali sme všetky muchy, sme pripravení na ďalšiu sezónu. Vcelku nám prialo počasie, bolo veľa teplých dní, takže turistov sa v Profile premlelo naozaj veľa. Pomohli nám aj akcie organizované v kaštieli ako napríklad Dni sv. Huberta.

Leto vo Svätom Antone prinieslo veľa slnečných dní, a teda aj veľa návštevníkov, ktorých okrem prehliadky kaštieľa prilákalo príjemné posedenie pri káve.

Budúcu sezónu chceme ešte užšie spolupracovať s kaštieľom na propagácii a marketingu, aby sme z toho všetci benefitovali. Chceli by sme, aby hostia, ktorí prídu len s úmyslom dať si kávu, išli aj na prehliadku, a naopak.

Ani tebe sa nevyhol kovidový babyboom. (Smiech.) Ako zvládaš starostlivosť o dve kaviarne, svoj druhý e-bajkový projekt a rodinný život?

Nezvládam. (Smiech.) Ako som spomínal, že v Profile máme problém so stabilným personálom, tak mám zmeny aj v Krupine, aj tu v Antone. K tomu máme spolu s kamarátmi požičovňu e-bajkov, takže času nazvyš neostáva veľa a balans je naozaj náročný. Veľmi by som chcel stabilného človeka, ktorý by ma dokázal zastúpiť za barom, a ja by som mal priestor na nápady, kreatívu a ďalšie projekty. A hlavne na rodinu. No beriem to tak, že ideme z krízy do krízy a nie všetko máme úplne vo svojich rukách.

Majiteľ kaviarne Profile má rozbehnuté aj iné „projekty“ – požičovňu e-bajkov, no hlavne svoju rozrastajúcu sa rodinku, s ktorou chce tráviť čo najviac času.

Vyzerá to, že sa ti pomerne slušne darí plniť si svoje ciele. Čo môžeme očakávať v najbližšom období? Bude aj tretí Profile?

To neviem povedať, dve kaviarne sú pre mňa zatiaľ dosť. V budúcej sezóne chystáme rozšíriť ponuku e-bajkov aj sem, takže hostia si budú môcť bicykle objednať a my im ich privezieme ku kaštieľu. Chceli by sme ponúkať možnosť kávového kateringu pre svadby organizované v kaštieli. Kaviareň Profile aj celý kaštieľ majú skvelý genius loci – uvažujeme aj nad našimi vlastnými kávovými eventmi v kaštieli.

Interiér aj exteriér kaštieľa vo Svätom Antone má svoje genius loci, ktoré chce Peter využiť na akcie, ktoré budú mať výhody pre obe strany – kaviareň Profile aj samotný kaštieľ.

A v neposlednom rade si robím cukrársky kurz. Takže v najbližšom čase by som na tom chcel popracovať a začať si pre Profile robiť svoje vlastné koláče a mať vlastnú cukrárenskú výrobu. Teším sa na to a som zvedavý, ako to dopadne. Mať svoje koláče by bolo skvelé, pretože môžeme priniesť produkt ešte viac na mieru našim hosťom a ponúknuť vyššiu kvalitu a čerstvosť než doteraz. A keďže máme dve prevádzky, tak to dáva zmysel. Keď sa znova stretneme budúci rok, môžeme sa spolu pozrieť na to, ako to dopadlo.


Kaviareň Profile
nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Fotografie a text: Rudolf Sladkovský

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Rudolf Sladkovský

Po rokoch sledovania portálu Kávičkári.sk sa k nám Rudolf pridal a začal pre nás fotiť. Akčný, s veľkým úsmevom, talentom a nasadením pokrýva Rudi celé Slovensko. Najnovšie sme objavili jeho nadanie pre písanie článkov. Veď posúďte sami!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články