Kaviareň Epika v Žiline – chute, čo píšu

 Kaviareň Epika v Žiline – chute, čo píšu

Epika je žilinská kaviareň, ktorá píše príbehy, zážitky, skrátka život so všetkým, čo k nemu patrí. Autentický, neprikrášlený, jednoducho taký, aký ho žijeme. Táto kaviareň v objatí zelene mestského parku je miestom, ktoré sa oplatí navštíviť. Či už kvôli výbornej káve, chutnému jedlu, alebo do bodky premyslenému kreatívnemu konceptu, za ktorým stojí samotná majiteľka Zuzana Chudíková. Veď uznajte sami a vstúpte s nami do epického sveta Epiky.

V Epike vám upečú a namiešajú všetko na mieru – od jedla až po dobrú náladu a príjemné posedenia.

Epika je literárny smer, ktorého charakteristickým prvkom je dej. A v tej žilinskej Epike sa toho deje neúrekom. Mohla si majiteľka Epiky zvoliť príznačnejší názov? Veru nemohla. S perom v ruke, alebo skôr s prstami na klávesnici, jej to píše dokonale, hravo a kreatívne. My sme vstúpili a ostali očarení tou nápaditosťou a precíznosťou. Slovné hračky a odkaz na kreatívny koncept nájdete všade, kam vaše oko zablúdi. Nad hlavami na stenách, v ponukovom lístku, na vázach, sviečkach, nádobách. Zuzka je kreatívna osoba s dušou markeťáka, preto sa nemožno čudovať, že všetko má hlavu a pätu. Profesionalitu, dôslednosť a cit pre detail zbadá každý. Späť však na začiatok tohto epického miesta a príbehu.

 

Slovné hračky a prešmyčky nájdete všade, kam sa pozriete. Za týmto kreatívnym konceptom stojí Zuzka Chudíková, majiteľka tejto žilinskej kaviarne.

Keď miesto dostane meno a tvár

Najprv bolo miesto, potom bola Epika. Vlastne, nie tak celkom. Medzitým boli ešte nápad, korona a akčná žena, ktorá sa chopila príležitosti. Priestor v rohu, presklený, plný slnka, pripravený na prenájom. Stál tam ako posledný vojak v poli. Vďaka atraktívnej lokalite mali majitelia, Zuzka s manželom, nejedného záujemca. Avšak toto miesto prirástlo majiteľom k srdcu až tak, že tu nakoniec začali písať epický príbeh Epiky oni sami. Nebolo by hriechom nevyužiť potenciál tohto priestoru? Park plný zelene, zákutia ponúkajúce súkromie, ale aj detské ihrisko pre tých najmenších. A tak si vlastne Epika našla ich. 

Aj keď Zuzka pôvodne vôbec nechcela zakotviť vo vodách gastronómie, skončila práve tam. A pláva v nich ako ryba vo vode. Epika je epická aj v tom, že jej cesta je tak trochu pandemická. Keď jej majiteľka doťahovala posledné detaily, prišla korona. Potom prišlo leto, opatrenia sa uvoľnili a Epika otvorila svoje dvere všetkým nadšencom kvalitnej kávy a skvelého gastra. 

Najprv bolo miesto. Potom miesto dostalo meno. A nakoniec aj tva(á)r. Príbeh Epiky je skutočne epický.

Priestor si zariadili a prispôsobili presne podľa seba. Čo je vidno na prvý pohľad. Keď vstúpite, nadchne vás miesto, ktoré dýcha kreativitou. Slnko dopadajúce cez veľké okná vás nabije energiou a slovné prešmyčky všade navôkol vám zdvihnú náladu. Každý predmet tu má svoje miesto, každý detail je doladený. Za zmienku stojí aj Instagram. Ak ešte Epiku nesledujete, určite si ju na Instagrame pozrite. Príspevky sú hravé, pekné, chutné, no skrátka také, aké chceš vidieť vo svojom feede. Vidieť, že za celým konceptom stojí žena, ktorá má nielen talent na kreatívu, ale aj zmysel pre estetično. Veď kto by dokázal jej predstavy a požiadavky zhmotniť lepšie, ako ona sama? 

V Epike sa hrajú nielen s chuťami, ale aj so slovami. A v oboch prípadoch im to ide skvele.

Kto hlad má, nájde

Koláče, raňajky, brunche, limonády, stretnutia a život. V ponuke nájdete naozaj všetko, po čom zatúžia vaše chuťové poháriky. Ak si chcete dať niečo pod zub, vybrať si môžete buď z týždenného menu, alebo z toho víkendového. Nám, ženám, zahrali na nôtu sladkými jedlami. Chlapom zase učarovali slané jedlá. French toasty, lievance, ovsené kaše, obložené chlebíky, čavokádový chlebík či omelety a vajíčka na rôzne spôsoby.

Týždenné a víkendové menu ponúka šírokú ponuku jedál. Slané, sladké, moderné i klasické. Nechýba špeciálny “čavokádový” chlieb, ale ani nestarnúca klasika v podobe chlebíku vo vajci.

Och, a chlebík vo vajíčku. Ako by sme mohli na tento legendárny pokrm zabudnúť? Ten mal úspech u malých i veľkých a náš najmenší člen posádky usúdil, že tu sa mu páči. Lebo tu majú chlebík vo vajci. Má v tom skrátka jasno. Okrem raňajkového menu si však môžete počas celého dňa vybrať aj niečo dobré zo snack menu. Odporúčame napríklad oškvarkovú pomazánku, ktorú si vyrábajú sami a ktorá ide na dračku.

Nielen jedálny lístok je bohatý. Ten nápojový rozhodne nezaostáva. Letá, ktoré sú čoraz teplejšie, si priam žiadajú svieže schladenie. Letnej ponuke nápojov kraľujú limonády či miešané nápoje. So studeným nápojom v ruke zvládnete aj horúce leto s chladnou hlavou.

Či už svieže limonády, miešané drinky, alebo kávové špeciality – vyberie si každý. Zahasia smäd, pošteklia váš jazyk aj osvieža.

Brunche a súkromné akcie napečie Epika na mieru

Okrem pravidelnej ponuky prišla Epika s ponukou nedeľných brunchov. Aby ľuďom ukázala, ako spomaliť a vychutnať si dlhé raňajky v príjemnej spoločnosti. Na prvom brunchi mali zopár ľudí, ten ďalší bol hneď vypredaný. Myslím, že viac k tomu hovoriť netreba. Zuzka mala nakoniec pravdu, veď ako inak, a odvaha posunúť Epiku smerom k bistru a podávaniu raňajok a brunchov, bola správnym, i keď trochu riskantným krokom. 

Park na Studničkách ponúka miesto na posedenie, veľa zelene, detské ihrisko, ale aj množstvo zákutí ako stvorených na oslavy a pikniky, ktoré vám Epika s radosťou zorganizuje a do bodky premyslí.

Raňajkami a brunchom to však nekončí. Epika pravidelne organizuje večery v znamení hudby a príjemných stretnutí. Nezabúdajú ani na akcie pre deti či súkromné eventy. Keď máte radi komornejšie oslavy, príďte do Epiky osláviť narodeniny, krstiny či iný míľnik vo vašich životoch. Spravia vám oslavu pod stromami či romantický piknik na deke. Čoraz obľúbenejšie sú aj firemné akcie a raňajky. 

Keď im to spolu melie

Keď kávovar určuje identitu a farebnosť priestoru, viete, že ste na mieste, ktoré patrí skutočným kávičkárom. Kávovar Sanremo je nielen dizajnovou lahôdkou, ale predovšetkým špičkou vo svojej triede. Dva mlynčeky ponúkajú možnosť vybrať si z dvoch druhov káv slovenskej pražiarne 9 Grams Coffee. Pri výbere dodávateľa majiteľka Zuzka vedela, že chce podporiť slovenskú pražiareň. Na púti Slovenskom za tými pravými zrnkami však nakoniec i tak skončila doma, v Žiline. Srdcu skrátka nerozkážeš, ak ide o lásku ku kvalitnej káve. A ako to majú aj v slogane, Epike a pražiarni 9 Grams Coffee to spolu skrátka melie a praží dokonale. 

V Epike vedia, že kvalitná káva je základom úspešnej kaviarne. Ak sa snúbi špičkový kávovár a výberová káva zo žilinskej pražiarne 9 Grams Coffee, výsledok poteší každého kávičkára.

Odskúšané, overené, ochutnané

K dobrej kávičke nesmie chýbať ani koláč. Tu už bude výber zložitejší, keďže z vitrín na vás žmurká pokušenie v podobe niekoľkých druhov koláčov. Tie si, mimochodom, pečú taktiež sami. Myslia však aj na ľudí s intoleranciami či vegánov a špeciálne koláče pre túto skupiny zákazníkov berú od lokálnej cukrárky. Keďže sladké je naše, nemohli sme neochutnať. Jednohlasne sme sa zhodli, že sa na suverénnom víťazovi nezhodneme. Všetky koláče boli totiž výborné.

Sladká bodka v podobe koláčov nesmie chýbať.

Myslím, že to, že majiteľka myslí na každý detail, je vám už jasné. Rovnako to bolo aj s ponukou a dodávateľmi. Zuzka si robila prieskum dodávateľov so zreteľom na lokálnosť a kvalitu. Nič nenechala na náhodu a v prevádzke Epika tak nájdete iba produkty a výrobky, ktoré prešli rukami, teda skôr chuťovými pohárikmi, a kontrolou samotnej majiteľky a jej známych. 

Koláče si pečú sami. No myslia aj na ľudí s intoleranciami a vegánov, preto rozšírili ponuku o koláče tohto druhu. Tie berú od lokálnej cukrárky.

Epika – príbehy, ktoré píšu ľudia

V Parku na Studničkách to žije. Ľudia sa tu schádzajú, zastavujú, alebo iba tak dokola korzujú. Všetkých to však vcucne do Epiky. Či už si zoberú iba kávu so sebou, alebo si posedia pri dobrom jedle. My sme si tu posedeli a postrehli pri tom jedno – všade tu vládnu chutné jedlo a dobrá nálada. Jedna vec je nápad či charakter celého podniku, druhá je kvalitná ponuka a tretia je personál. Ak to posledné hapruje, môže byť všetko ostatné dokonalé, no celkový dojem klesne na bod mrazu. To však nie je prípad Epiky. Personál je tu čerešničkou na torte a dotvára celý dojem z tohto jedinečného konceptu. Vidno, že hostia sa tu cítia príjemne a uvoľnene. Užívajú si jedlo, kávu, prostredie. Buď v tichosti, s knihou v ruke, alebo v dôverných rozhovoroch. 

O “lásku na prvý pohár” sa postará usmievavá obsluha, ktorá s radosťou poradí, obslúži i prehodí milého slova.

Miesto, kde to žije a chutí

Nie je pravidlom, že z prevádzky odchádza najedené nielen telo, ale aj duša. S pocitom uspokojenia všetkých zmyslov i (ne)zmyslov sme opúšťali do bodky premyslený koncept žilinskej kaviarne Epika. Naša návšteva bola o skvelom jedle, výbornej káve, príjemnej spoločnosti a kreatívnom prostredí, ktoré spríjemní deň a pobaví. Majiteľke Zuzke sa podarilo vytvoriť miesto pre každého. Pre mladých, starších, deti, mamičky, mysliteľov, pôžitkárov či ľudí s rôznymi záujmami. Do karát skvelému konceptu hrá aj atraktívna poloha v parku. V Epike tak prežijete chvíle nielen epické, ale aj lyrické či dramatické. Je to miesto, kde to žije všetkými smermi, druhmi a žánrami. 

Žilinčanom vdýchla Epika nový vietor do plachiet. Tak príďte, ochutnajte a zistite, že im to melie skutočne dobre.

Kaviareň Epika nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text a foto: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *