Frašták / pivo a jedlo v Hlohovci
Robiť veci jednoducho, poctivo a po domácky, o to sa snažia v novej pivárni Frašták v Hlohovci. Interiér inšpirovaný farbami kvalitného pivečka, na výčape Bernard, Svijany či Plzeň a na stole jednoduché, tradičné jedlo pripravené s nadšením.
V spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Trnavský kraj, prinášame články o najlepších gastronomických prevádzkach v Trnavskom kraji. Od uvoľňovania opatrení sme s našou redakciou navštívili desiatky podnikov, ktoré vám postupne predstavíme.
Chmeľová šiška nad názvom pivárne a claim „pivo a jedlo“ je prvé, čo vám udrie do očí hneď pri vstupe do vzdušného priestoru. Všetko tu krásne do seba zapadá. Tradičná kuchyňa, moderný dizajn prevádzky a majitelia, ktorí sa neboja zaradiť do ponuky aj čo-to z medzinárodnej kuchyne. Musí to však byť tradične dokonalé. A vďaka šéfkuchárovi, ktorý má bohaté skúsenosti z Európy i Ázie, sa postupne kryštalizuje jedálny lístok, ktorý iste zaujme. „Chceme ľuďom ukázať, že netreba ísť vždy po cene. Nastavili sme si latku vyššie, sme drahší, ale časom zákazníci zistili, že je lepšie si priplatiť,“hovorí Andrej Ružarovský, prevádzkar i jeden z majiteľov.
Prevádzka funguje rok, čiže väčšinu času na rozvoz, a práve vďaka tomu mali dostatok času vybrať top jedlá do jedálneho lístka. Zároveň dokončili aj rekonštrukciu a dobudovali priestrannú terasu, ktorej kraľuje nádherná vistéria. Do ponuky zaradili aj tradičné fraštácke jedlo – bravčové mäso na šťave s uhorkou a horčicou balené v zemiakovej placke. No keďže sú tu zvyknutí si veci urobiť „po svojom“, nepodávajú prílohu v tvare placky, ale ako lievance. Tradičné jedlá iným štýlom, iný postup, iná príloha. Často je to aj pre kuchárov prekvapenie. Experimentov sa rozhodne neboja. Majú aj miestnu pani pekárku. „Ona nám pripravuje šúľance, knedle, buchty a robí sladké pečivo – domáce štrúdle, moravské koláče, osie hniezda. Pečieme svoj chlieb, pečivo do burgrov, hot-dogov,“ vymenúva Andrej a dodáva, že v sezóne ponúkajú aj šúľance z medvedieho cesnaku. Okrem veľkých pivovarov u nich na pípe nájdete vždy aj remeselné pivo. I keď sem ľudia nechodia práve za kávou, i tu stavili na slovenskú značku – Coffeein. Pripravujú si vlastné sirupy z byliniek. Nalejú vám aj dobré víno od miestneho dodávateľa z Vinohradov nad Váhom či Wine Lovers Club. Andrej si uvedomuje, že v malom meste ako Hlohovec, nie je cesta niekoho kopírovať, a preto sa snažia priniesť miestnemu gastru niečo iné, niečo čo tu dosiaľ chýbalo. Spokojnosť zákazníka a spätná väzba je pre nich nesmierne dôležitá.
Cesty osudu sú nevyspytateľné a o tom by vedel Andrej veľmi dobre rozprávať. Rodák z Trnavy, ktorý navštívil Hlohovec dvakrát, sa rozhodol, že si tu otvorí prevádzku. Odvážne! No ten pokoj a presvedčenie, že tak to malo byť, z neho priam sála. A my mu držíme palce.
Tip: Medajlónky z panenky so šúľancami s medvedím cesnakom a vínovo-nivová omáčka
Frašták / pivo a jedlo v kocke:
- Príjemný dizajn
- Originálne jedlo
- Kvalitné čapované pivá
- Káva zo slovenskej pražiarne
Adresa:
FRAŠTÁK | pivo a jedlo (OC Viktória)
Hollého 1
920 01 Hlohovec
Frašták v Hlohovci nájdete aj na instagrame.
Text: Mária Baláž Gyuranová
Foto a video: Ondrej Bobek
1 Comment
[…] bývajú ťažké a pre Frašták boli o to viac, že otvoril svoje brány krátku chvíľu pred vypuknutím svetovej pandémie. Po […]