AKTUÁLNY COVID AUTOMAT –  aké sú nové podmienky pre gastro a cestovných ruch?

 AKTUÁLNY COVID AUTOMAT –  aké sú nové podmienky pre gastro a cestovných ruch?

 

Od 17. mája prichádza k výrazným zmenám režimu v prevádzkach, hoteloch a celkovom posudzovaní opatrení, ktoré budú postavené na regionálnom systéme. Do platnosti prichádzajú aj všeobecné podmienky pre prevádzky bez ohľadu na farbu okresu a taktiež rezortné COVID automaty.

 

 

Prevádzky v okresoch Hlohovec, Nitra, Senec a Topoľčany sa dočkali a môžu otvoriť interiéri.

Názvoslovie kávových nápojov - Ristretto

Čítať viac >

 

 

interier-versh-senec-kava

 

Viacerými zmenami prešli vyhlášky k prevádzkam, hromadným podujatiam aj prekrytiu horných dýchacích ciest. Terasy reštaurácií v bordových okresoch ostávajú otvorené, i keď podľa COVID automatu by sa mali zatvoriť. Úrad verejného zdravotníctva SR uviedol, že k uzatvoreniu sa pristúpilo až pri zhoršení situácie. Tam, kde sa pre vstup vyžadoval dosiaľ antigénový test, je možné ho od pondelka nahradiť potvrdením o očkovaní alebo o prekonaní ochorenia. Mení sa farebná škála mapy okresov, ktorá má byť prehľadnejšia. Pri hodnotení pandemickej situácie sa prejde zo 14-dňovej incidencie na 7-dňovú, čiže sa na ďalšie prípadné uvoľňovanie opatrení nebude musieť čakať tak dlho.

 

Podrobne sme sa pozreli na opatrenia týkajúce sa gastro a hotelového segmentu podľa všeobecného i rezortného COVID automatu – Semaforu dopravy a cestovného ruchu.

 

Konzumácia v interiéroch

 

Konzumácia jedál a nápojov v ružových a červených okresoch zostáva povolená len v exteriéri.

 

V oranžových okresoch je v interiéri povolená len pre maximálne 4 osoby alebo osoby zo spoločnej domácnosti za jedným stolomv žltých do 6 osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti.

 

 

Hotely

 

V hoteloch je maximálna kapacita na jednu izbu stanovená iba v 1. až 3. stupni varovania (ružová, červená, bordová), a to, že v jednej hotelovej izbe môžu byť maximálne dvaja dospelí alebo členovia jednej domácnosti.

 

V zariadeniach spoločného stravovania je konzumácia možná v interiéroch v 1. a 2. stupni ostražitosti (žltá, oranžová farba) s kapacitnými obmedzeniami.

 

hotel

 

Wellness

 

Wellness, akvaparky a kúpele môžu byť otvorené v ružových, oranžových, žltých a zelených okresoch.

 

Kúpele na základe zdravotnej indikácie sú stále otvorené vo všetkých okresoch ako doposiaľ.

 

Vo všetkých okresoch sa vyžaduje negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín, PCR test nie starší ako 72 hodín. Vo výnimke sú deti do 10 rokov.

 

wellness-slovensko-hotelpodlipou-podlipou

 

Rúška

 

V žltých a oranžových okresoch je v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško (šatku, šál). Na hromadných podujatiach je rúško povinné aj v exteriéri. Podrobnejšie nájdete v rezortnom COVID automate.

 

Hromadné podujatia

 

V bordových okresoch je možné usporadúvať podujatia do 6 osôb.

 

V červených sú povolené podujatia do 10 osôb.

 

V ružových môžete usporiadať akciu s 25 osobami v interiéri alebo maximálne 50 v exteriéri.

 

V oranžovom môže sedieť v interiéri do 25 % kapacity (do 250 osôb), pre exteriér platí obsadenosť do 50 % kapacity, (do 500 osôb). Státie v interiéri je možné pre maximálne 50 osôb, v exteriéri do 100 osôb.

 

Hromadné podujatia v žltých okresoch sú otvorené na sedenie do 50 % kapacity (do 250 osôb). V exteriéri do 75 % kapacity (do 500 osôb). Na státie môže byť v interiéri do 100 osôb, v exteriéri do 250 osôb.

 

V zelených sa môžu konať podujatia na státie do 50 % kapacity, v interiéri do 500 osôb, v exteriéri do 1000 osôb. Sedenie je povolené do 75 % kapacity priestoru, v interiéri do 500 osôb, v exteriéri do 1000 osôb.

 

gastronomia-svadba-chateau-ruban

 

Svadby, kary, večierky

 

V bordových a červených okresochzakázané.

 

V ružových je povolených v interiéri do 25 osôb a exteriéri do 50 osôb.

 

Oranžové majú povolený pre interiér max. 50 osôb a exteriér do 100 osôb.

 

V žltom okrese v interiéri do 100 osôb a exteriér do 250 osôb.

 

V zelenej na státie do 50 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb a na sedenie do 75 % kapacity, interiér do 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb.

 

Vstup má byť umožnený len osobám s negatívnym výsledkom RT-PCR/LAMP testu nie starším ako 72 hodín alebo Ag testu nie starším ako 24 hodín.

 

ubytovanie-chateau-ruban-strekov

 

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR, TASR

 

 

Text: Mária Baláž Gyuránová

 

 

Foto:  Ondrej Bobek, Tomáš Turek, Michal Zajaček, Matúš Pastor

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Mária Baláž - Gyuranová

http://www.kavickari.sk

Vyzná sa v zákonoch, je rýchla ako blesk a zároveň si rada dopraje chvíľku pôžitku. Mária je redaktorkou portálu Kávičkári.sk, ktorá má pod palcom rozhovory, eventy, ale najmä novinky s vyhláškami týkajúce sa gastra.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články