Pandémia historické hotely nezlomila

 Pandémia historické hotely nezlomila

 

Aj keď situácia v gastre nie je ružová, pamätníci dávnych dejín, združení v Asociácii Historické hotely Slovenska, sa nevzdávajú a pripravujú sa na lepšie časy.

Svedkovia starých čias, miestnosti kde každý kút dýcha históriou a priestory, v ktorých tvorili významné osobnosti dejín, spisovatelia, či učarovali prezidentom a monarchom. To sú unikátne hotely a reštaurácie sídliace v historických budovách, zámkoch a kaštieľoch Slovenska, stelesňujúcich históriu architektúry, tradície a kultúru slovenského národa, kde cieľom hotelierov, je okrem zachovania týchto hodnôt predovšetkým poskytnutie kvalitných služieb a sprostredkovanie zážitku z každého momentu stráveného v niektorom z nich.  Garanciou tohto záväzku je aj prestížne členstvo Asociácie HISTORICKÉ HOTELY SLOVENSKA v celoeurópskej Asociácii HERITAGE HOTELS OF EUROPE, ktorá združuje viac ako 600 výnimočných hotelov v 20 európskych krajinách. Pozývame vás, zatiaľ aspoň virtuálne, navštíviť niektoré z členských hotelov, ktoré pre vás chystajú zaujímavé novinky a tešia sa na znovuotvorenie.

Hotel Hviezdoslav

Hotel Hviezdoslav

Súzvuk histórie, príbehov, literatúry a luxusu spojený s výbornou gastronómiou, kvalitou a srdečnou atmosférou, nájdete uprostred mestskej pamiatkovej rezervácie kráľovského mesta Kežmarok, v prvom boutique hoteli pod Tatrami – Hviezdoslav.

wellness
Nová vírivka v hotelovom wellness.
Hotel Hviezdoslav Kežmarok

Hotel Hviezdoslav: Malý hotel s veľkým srdcom a prestížnymi oceneniami

Čítať viac >

Zvonku nenápadný, no po vstupe vás očarí elegancia, komfort, výnimočnosť a profesionalita. Bola to práve história mesta, ktorá inšpirovala majiteľov citlivo zrekonštruovať 4 vzácne historické meštianske domy zo 17.storočia a vytvoriť pre návštevníkov jedinečný priestor pre ubytovanie, stravovanie, ale aj rôzne slávnostné príležitosti. Hotel nenesie meno najväčšieho slovenského spisovateľa P. O. Hviezdoslava náhodou. V jednom z domov básnik počas štúdia na Kežmarskom lýceu býval. Hotel je zároveň centrom spoločenského a kultúrneho života. Známy je literárnymi večermi s poprednými slovenskými autormi, zážitkovou tematickou gastronómiou v spojení s kultúrou danej krajiny či historického obdobia alebo významných osobností. A priznajme sa. Kto by nechcel prespať na zámku, v kaštieli, či v dome, kde slávny básnik písal svoje prvotiny? „Naši hostia pred jednotvárnosťou a uniformitou moderných hotelov uprednostňujú intimitu prostredia, individuálny prístup a top servis a majú radi, keď má hotel „story to tell“ a ducha,“ priznáva Sylvia Holopová, riaditeľka hotela. A v hoteli sa ani počas obmedzenej prevádzky, nezaháľalo. „Podarilo sa nám vynoviť hotelové wellness centrum Harmónia inštaláciou novej vírivky,“ hovorí. Hostia sa tak môžu tešiť na útulnejšie prostredie, väčší komfort a vďaka materiálom a technológii, ktoré boli pri výrobe vírivky použité i na top kvalitu z hľadiska hygieny. Okrem toho pribudli do detského kútika nové hračky. A neoddychovali ani gastro strediská. „Kuchári pracujú na nových jedlách a dezertoch, pripravujeme i nové sezónne nápoje a vyberáme vína,“ vymenúva. Kvalitu hotela dokazuje aj to, že si už po druhý krát odniesol titul Seven Stars Historic Boutique Hotel v ankete Seven Stars Luxury Hospitality and Lifestyle Awards. „Hoci odovzdávanie tohtoročných ocenení, vzhľadom na aktuálnu celosvetovú pandemickú situáciu, nebolo spojené s oficiálnou ceremóniou, sme radi, že hotel opätovne presvedčil, že si túto pečať výnimočnosti zaslúži a potvrdil, že slovenské historické hotely a hotelové zariadenia na Slovensku sú schopné kvalitou služieb i profesionalitou konkurovať aj svetovej špičke,“ dodala pani Holopová na záver.

sylvia-holopova-kezmarok
Historické hotely a hotelové zariadenia na Slovensku sú schopné kvalitou služieb i profesionalitou konkurovať aj svetovej špičke.

Chateau Gbeľany

Hľadáte romantické miesto na strávenie výnimočných chvíľ – svadieb, zásnub či výročí? Poloha mimo mesta, špičková gastronómia a rozsiahly anglický park, ktorý obklopuje celú budovu historického kaštieľa Chateau Gbeľany, umocnia váš dokonalý zážitok.

Gbelany

V tomto historickom hoteli nájdete dokonalý únik od ruchu mesta. Nájdete ho medzi Žilinou a Vrátnou dolinou, v dedinke Gbeľany len 9 km od Žiliny. Elegantné spojenie histórie a moderného dizajnu vám umožní vybrať si izbu podľa vašich predstáv. Či už preferujete podkrovie s historickým barokovým krovom alebo modern a funkčne zariadené izby  s loggiami. Romantické prostredie kaštieľa priťahuje najmä páry. Wellness centrum a bohatá ponuka masáží umocnia váš dokonalý relax v romantickom prostredí historického barokového kaštieľa a dodajú spoločne stráveným chvíľam nádych výnimočnosti a luxusu. A na čo sa môžete tešiť v sezóne 2021? „Opäť na vysokú kvalitu poskytovaných služieb – krásne izby, chutné jedlo, kvalitné wellness centrum a bohatú ponuku masáží, ako aj  na ponuku štandardne poskytovaných služieb –  ako je bowling, zväčšené fitness a v lete možnosť zapožičania bicyklov, exteriérových hier a športových pomôcok, ktorú sme pridali do ponuky minulý rok,“ vymenúva Adriana Janíčková, marketingová manažérka hotela. V ponuke nájdete wellnessové pobytové balíčky ako aj pobyt Romantik pre páry a v tomto ruku pribudnú letné pobytové balíčky. Čaká na vás zrekonštruovaná, živá, zelená stena v reštaurácii a aj izby prešli menším faceliftom. Park, ktorý hotel obklopuje dostáva samozrejme tiež špičkovú starostlivosť a už teraz sa hotel pripravuje na väčšiu obnovu obvodových múrov, ktorá začne po získaní potrebných povolení.  Pribudol aj inventár historického nábytku v salónikoch. Ani toto leto nebudú chýbať kultúrne podujatia na nádvorí. „Pripravujeme koncerty, divadelné predstavenie, v parku – zraz historických vozidiel, rôzne zábavné akcie pre deti –  ako je svetlonos (detský haloween) a koncom roka vianočné trhy“ prezradila viac o plánoch Adriana. „A samozrejme sa tešíme na to, že budeme môcť byť s vami pri výnimočných chvíľach v živote – pri svadbách, krstinách, rodinných oslavách,“ dodala.

Gbelany
Elegantné spojenie histórie a moderného dizajnu.

Zuckmann Villa

Historický skvost –  Zuckmann Villa, v sebe spája srdce – moderné apartmány a krásnu tvár – historickú budovu. Je situovaná priamo v centre diania, na nádhernej promenáde kúpeľného mesta Piešťany.

zuckmann-villa-piestany-postel-visit-piestany-slovensko-kavickari
Villa po rekonštrukcii ponúka nielen skvelé posedenie v kaviarni a reštaurácii s terasou, ale aj vysokokvalitné ubytovanie.

Bola postavená v 18. storočí ako meštiansky dom. V minulosti slúžila mnohým účelom. Jej životná linka je spojená so židovským obchodníkom p. Zuckmannom, ktorý dom rozšíril a využíval ako sídlo svojej rodiny, ale aj s kúpeľníctvom. V roku 2008 schátraný dom kúpila súčasná majiteľka s cieľom vrátiť mu bývalú slávu. Začala sa rozsiahla rekonštrukcia, v rámci ktorej bola zrekonštruovaná nielen vila, ale aj pivničné priestory. Striktný dôraz bol kladený na zachovanie pôvodného štýlu a ladenia. Zuckmann Villa po rekonštrukcii ponúka nielen skvelé posedenie v kaviarni a reštaurácii s terasou, ale aj vysokokvalitné ubytovanie. Napriek kľúčovej polohe a rušnému životu mesta, ktorý ju obklopuje, je v nej samozrejmosťou súkromie a diskrétnosť. Hostia sa môžu v sezóne 2021 tešiť na nový wellness so saunou a možnosťou využitia rôznych vodných procedúr. „Pred začiatkom letných prázdnin pripravíme každoročné podujatie pre našich klientov WINE Picknik,  ktorý sa teší veľkej obľube a na záver sezóny nebude chýbať Havana Night so Samba tanečnicami,“ vymenúva Tomáš Repáš.  „Veríme, že slovenskí hostia ocenia krásy Slovenska. podporia cestovný ruch na SR a navštívia aj Piešťany,“ dodáva nádejne.

Hotel Elizabeth

Rok 2021 je pre trenčiansky hotel Elizabeth výnimočný – uplynie 120 rokov od jeho výstavby. V povedomí gastro gurmánov sa od začiatku 20. storočia spája so službami na najvyššej úrovni.

Elizabeth exteriér
Budova prešla tromi rekonštrukciami – v rokoch 1987, 1994 a najväčšia a najrozsiahlejšia rekonštrukcia prebehla v rokoch 2010 až 2012.

Svoju činnosť začal 1. januára 1902 pod názvom „Erszebet Szalo“ a okamžite sa stal súčasťou spoločenského a kultúrneho života mesta Trenčín. V roku 1921 bol premenovaný na Hotel Tatra. Hostia si od jeho prvopočiatkov užívali dokonalý komfort a služby na úrovni viedenských podnikov. Budova prešla tromi rekonštrukciami – v rokoch 1987, 1994 a najväčšia a najrozsiahlejšia rekonštrukcia prebehla v rokoch 2010 až 2012. Po nej hotel otvoril svoje brány ako moderný business hotel, ktorý zaujme aj najnáročnejšiu obchodnú klientelu, no stále si zachoval pôvodné čaro secesnej architektúry a jedinečnú historickú atmosféru.

kaviareň Sissi Hotel Elizabeth

Svoju výnimočnosť a spojitosť s históriou podčiarkuje aj tým, že z vyhliadkovej terasy a reštaurácie môžete na hradnej skale vidieť unikátny, takmer 2 000 rokov starý rímsky nápis. „Náš tím kuchárov aktuálne pripravuje nové menu, ktorým chceme osloviť aj miestnu klientelu,“ hovorí F&B manažér hotela Jozef Haluza. Napriek business zameraniu v hoteli myslia aj na hostí s deťmi. „V priestoroch hotela sme vybudovali krásny detský kútik, ktorý je k dispozícií nie len hotelovým hosťom ale aj pre širokú verejnosť,“ dodáva riaditeľ Dušan Hrúza. „Už teraz sa tešíme na chvíľu, keď ožijú naše prevádzky a budeme môcť opäť privítať všetkých našich hostí,“ nádeja sa.

napis

Zámocký hotel Galicia Nueva

Jedinečné miesto, kde vás pohladí čaro histórie rodu Forgach, doplnené o dokonalý luxus dneška a nadštandardné služby, to je zámocký hotel Galicia Nueva.

Zámocký hotel Galicia Nueva

Renesančno – barokový zámok, národná kultúrna pamiatka, už z diaľky púta pozornosť svojou krásou a majestátnosťou. Je dominantou nie len obce Halič, ale aj celého Novohradu. Pýchou zámockého hotela je neobyčajné nádvorie s presklenou kupolou, kde sa o hostí a ich pohodlie stará profesionálny personál doslova v rukavičkách. Je to miesto, kde sa posedenie pri šálke horúcej kávy premení na emócie, ktoré sa stávajú nezabudnuteľnými. Po náročnej a veľmi citlivej, takmer 10 rokov trvajúcej, rekonštrukcii sa tu spojila tradícia s históriou, doplnená o potreby modernej gastronómie, ktorá je príznačná pre miestnu kuchyňu. Menu, ktoré si môžete vychutnať v reštaurácii Rosalia, v jednej z najstarších častí zámku z 13. storočia, je inšpirované tradičnými receptami pripravovanými s citom pre harmóniu vône a chuti. Pôžitok z jedla podčiarkne kvalitné víno, ktoré je starostlivo uložené v dobovej zámockej vinárni Nicolaus. Jedinečný priestor Bar Kupola, ktorý sa nachádza nad strechami zámockého hotela, má neopakovateľnú atmosféru a je priam stvorený na romantickú večeru pri západe slnka pod holým nebom. Najromantickejší historický hotel v Európe za rok 2019 premení vaše sny a predstavy na nezabudnuteľné zážitky. Hosťom poskytuje 50 nadštandardne vybavených izieb, ktoré sú zariadené so zmyslom pre detail. Oázou pokoja a oddychu je zámocké wellness, ktoré svojou architektúrou a zariadením navodzuje atmosféru skutočných
antických kúpeľov. Neodmysliteľnou súčasťou zámockého hotela je lesopark s rybníkom, ktorý je dokonca zapísaný v zozname národných kultúrnych pamiatok celoslovenského významu. Romantické prechádzky pod korunami mohutných stromov, alebo člnkovanie na ostrov z čias Forgachovcov nadchne určite nielen zaľúbené páry. Jedinečnosť zámockého hotela Galicia Nueva vás očarí od prvého okamihu. „Súčasťou nezameniteľnej a špecifickej atmosféry je náš zámocký personál. Slovami našich hostí, personál svojím ústretovým a individuálnym prístupom, ale aj láskou k prostrediu, v ktorom pracuje, vo veľkej miere prispieva k pohode a spokojnosti hostí a návštevníkov hotela,“ priznáva Martina Litavská, Event & Wedding  Manager hotela. Po znovuotvorení si hostia budú môcť posedieť v novom originálnom priestore, ktorý sa stal súčasťou terasy vinárne Nicolaus. „V horúcich letných dňoch ponúkne hosťom príjemné ochladenie pri obľúbenom nápoji. Čarovná zimná záhrada vás ukryje aj v chladnejších mesiacoch, kedy sa pri šálke horúceho čaju budete môcť potešiť pohľadom na zasnežené okolie,“ teší sa Martina. A v sezóne 2021 plánujú hostí prilákať v období leta a prázdnin aj ponukami so zvýhodnenými možnosťami v okolí regiónu Novohrad. Tie sa tešia veľkej obľube nielen u rodín s deťmi. „V zámockom lesoparku pribudnú nové informačné tabule k histórií, faune a flóre, aby aj park bol príležitosť na výlet a objavovanie a to nie len pre našich najmenších hostí. A akonáhle nám to aktuálna situácia umožní, pozývame vás na koncerty obľúbených spevákov, ktoré si môžete vychutnať v priestoroch zámockej dvorany,“ dodáva Martina Litavská.

galicianueva-hotel
Pýchou zámockého hotela je neobyčajné nádvorie s presklenou kupolou, kde sa o hostí a ich pohodlie stará profesionálny personál doslova v rukavičkách.

Grandhotel Praha a Grandhotel Starý Smokovec

Bohatá história je to, čo hostí oboch týchto výnimočných hotelov láka do Tatier. A obidva majú jednoznačne svetu čo ponúknuť. Majú príbeh a  z každého ich kúta sála historická energia.

praha-tmr-grand hotel

Grandhotel Praha sa hrdo vyníma nad Tatranskou Lomnicou a píše svoju históriu už viac ako 115 rokov. Bol postavený v nádhernom secesnom štýle a každého hosťa okamžite prenesie do rozprávkových čias našich krásnych Tatier. „Navštívili nás generácie a sme pripravení na ďalšie, zvykneme v hoteli často hovoriť,“priznala s úsmevom Štefánia Nováková, Brand manager TMR hotels Slovensko.  Kvalitné služby, zážitková gastronómia, personál, ktorý pozná priania svojich hostí sú piliere, na ktorých majestátny hotel stojí. Tatranská Lomnica sa na začiatku 20. storočia stala zdravotno-rekreačným centrom, v ktorom sa stretávala európska aristokracia. Boli tu postavené liečebné kúpele a nesmelo chýbať ani prepychové ubytovanie. Dnes sa hotel môže pochváliť vyhrievaným exteriérovým bazénom vo wellness centre Grand Mountain Spa, ktoré v sebe spája tradíciu kúpeľníctva s liečivými účinkami tatranskej prírody. Blahodarné účinky tatranských bylín tu máte možnosť objavovať skutočne na každom kroku. Každé jedlo, masáž alebo produkt označené symbolom Sila Tatranskej Prírody obsahujú byliny prospešné pre zdravie.

grand-hotel-praha-slovensko
Tatranská Lomnica sa na začiatku 20. storočia stala zdravotno-rekreačným centrom, v ktorom sa stretávala európska aristokracia.

Grandhotel Starý Smokovec je z hľadiska histórie, polohy či architektúry právom považovaný za jeden z najprestížnejších hotelov nielen vo Vysokých Tatrách, ale aj na Slovensku. Navštívili ho mnohé významné osobnosti – saský korunný princ Fridrich August, československý prezident Eduard Beneš, britský premiér Harold Wilson, Fidel Castro a mnoho ďalších. Priamo pri hoteli má stanicu pozemná lanovka na Hrebienok, vďaka čomu má skvelú východiskovú polohu k výletom a turistike vo Vysokých Tatrách. „Jedinečná vintage atmosféra a nadčasová elegancia stoja za tým, že sa k nám hostia radi a pravidelne vracajú,“ hodnotí Štefánia. Vďaka novej ére hotela so 79 zrekonštruovanými izbami vzdáva úctu a rešpekt aj významným osobnostiam, ktorí ho navštívili a slávnostne im dedikujú vybrané izby a apartmány. Hostia tak majú možnosť predstavovať si, ako to tu vyzeralo pred 100 rokmi a sami sa pridávajú k tým, ktorí tu zanechali kúsok seba a zapísali sa do dejín hotela. „Po znovuotvorení sa budeme opäť intenzívne zameriavať na prepojenie hotelov s výhodami v našich strediskách. Ak to pandemická situácia dovolí a budeme môcť fungovať v štandardnom režime, doprajeme hosťom všetko, čo im bolo počas dlhých mesiacov odopierané,“ dodáva Štefánia Nováková.

grandhotel-tmr

 

Všetky členské hotely Asociácie HISTORICKÝCH HOTELOV SLOVENSKA nájdete tu.

 

Text: Mária Baláž Gyuránová

 

Foto: archív hotelov, Tomáš Turek, Ondrej Bobek

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Mária Baláž - Gyuranová

http://www.kavickari.sk

Vyzná sa v zákonoch, je rýchla ako blesk a zároveň si rada dopraje chvíľku pôžitku. Mária je redaktorkou portálu Kávičkári.sk, ktorá má pod palcom rozhovory, eventy, ale najmä novinky s vyhláškami týkajúce sa gastra.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články