La Simona bistro – kúsok pravého Talianska v Liptovskom Mikuláši

 La Simona bistro – kúsok pravého Talianska v Liptovskom Mikuláši

Liptovský Mikuláš, ako aj celá liptovská oblasť, v ostatných rokoch gastronomicky rastie rýchlym tempom. Stáva sa, podobne ako Ružomberok, mestom s úžasnou výberovou kávou, krásnymi a inovatívnymi kaviarňami a modernými chutnými bistrami. Aj vďaka domácej či zahraničnej klientele s vycibrenou chuťou, zvyknutej na vysokú kvalitu produktov. Už to dávno nie je len o prírode a turistike či zopár kvalitných hoteloch. Celý región sa stáva lídrom v segmente turistického ruchu a rozhodne to prospieva aj gastronómii.

cestoviny-la-simona-bistro
La Simona je malé talianske bistro v Centre Liptovského Mikuláša, ktoré ponúka skvelé chute, kvalitu a know-how získané dlhoročným pôsobením manželov Simony a Borisa Vlhových v talianskom gastre.

Talianska kuchyňa patrí medzi tie svetovo najúspešnejšie a najchutnejšie. Niet divu, že aj u nás nájdeme množstvo takto zameraných podnikov. O tom, že pizza je národným jedlom Slovenska, sa už teraz hovorí v mnohých vtipoch. I keď o kvalite niektorých pizzerií je lepšie pomlčať. O to viac sa tešíme, keď vznikajú miesta, ktoré ponúkajú skvelé chute, kvalitu a know-how získané dlhoročným pôsobením v talianskom gastre. Taká je aj La Simona. Malé talianske bistro, ktoré vzniklo v centre Liptovského Mikuláša. Podpísaní sú pod ním manželia Boris a Simona Vlhovci. Prijmite naše pozvanie na Liptov, kde na pár okamihov zažijete pravú taliansku atmosféru.

Simona-Vlhová
Simona a Boris, čerství manželia, sú spolu 7 rokov a majú krásnu dcérku Lujzu. Veľkú časť svojich životov prežili v zahraničí. Simona pôsobila v Thajsku, Švajčiarsku, na Kanárskych ostrovoch. Najväčšiu časť svojej kariéry však strávila v Taliansku, kde sa do gastra definitívne zamilovala.

Keď sa skúsenosti pretavia do úspešného projektu

Boris aj Simona sú mladí Liptáci. Veľkú časť svojich životov však prežili v zahraničí. Simona odišla hneď po škole pracovať mimo Slovenska. Pôsobila v Thajsku, Švajčiarsku, na Kanárskych ostrovoch. Najväčšiu časť svojej kariéry však strávila v Taliansku, kde sa do gastra definitívne zamilovala. Boris, ako dlhoročný manažér svojej sestry, známej lyžiarky Petry Vlhovej, trávil prevažnú časť roka mimo domova. Častokrát práve v Taliansku, kde sa zamiloval do miestnej kuchyne. A ako to už býva, postupom času a pod vplyvom nazbieraných skúseností sa človek vidí viac ako zamestnávateľ než ako zamestnanec. A tak sa spolu rozhodli otvoriť chutné a dizajnové talianske bistro – La Simona.

La-Simona-bistro
Boris, ako dlhoročný manažér svoje sestry, známej lyžiarky Petry Vlhovej, trávil prevažnú časť roka mimo domova. Častokrát práve v Taliansku, kde sa zamiloval do miestnej kuchyne. A tak sa spolu rozhodli otvoriť chutné a dizajnové talianske bistro – La Simona.

Láska ako základ úspešného biznisu La Simona

Láska ku kvalitným surovinám a vášeň, ktorá je typická pre taliansku gastronómiu, sú aj spojivom medzi Simonou a Borisom. Napriek mnohým prekážkam, vzdialenosti a okolnostiam sa z detskej lásky stali manželia, rodičia a aj majitelia krásnej prevádzky pomenovanej práve po Simone. Aj keď si obaja počas života išli svojou cestou, nikdy sa v skutočnosti neodlúčili. V správnom čase vytvorili silný pár, ktorý dokáže zvládnuť aj také náročné výzvy, ako je podnikať v gastronómii.

menu
Láska ku kvalitným surovinám a vášeň, ktorá je typická pre taliansku gastronómiu sú cítiť v každom jednom chode, ktoré nájdete v menu v bistre La Simona.

 

Le Bistro Fou

Le Bistro Fou v Novej Bani - keď slimák udáva tempo

Čítať viac >

 

 

La Simona – kúsok Talianska na Liptove

Pizza, cestoviny, tiramisu, cannoncini, dobré víno a káva. Talianska kuchyňa dala svetu priehrštia ikonických jedál a skvelých produktov. Slováci, ale aj turisti z rôznych kútov sveta, ich doslova milujú a radia medzi svoje najobľúbenejšie jedlá.

talianska-kuchyňa
Pizza, cestoviny, tiramisu, cannoncini, dobré víno a káva. Talianska kuchyňa dala svetu priehrštia ikonických jedál a skvelých produktov. A Simona a Boris ich priniesli do Liptovského Mikuláša.

Absencia dobrej talianskej reštaurácie v centre Liptovského Mikuláša, spolu s bohatými skúsenosťami z tejto kolísky gastronómie, ktoré za roky Simona nazbierala, vyústili do tvorby práve tohto konceptu. A keď sa k tomu pridal aj zaujímavý priestor, vhodný pre malé bistro s dobrým parkovaním (čo je dnes základom úspechu), rozhodnutie pracovať na svojom sne sa zrodilo pomerne ľahko.

dezerty
V La Simona bistre si potrpia na kvalite surovín. Vyberali ich osobne v Taliansku, s dôrazom na kvalitu a poctivosť producentov a dodávateľov. Ponúka sa vám tak možnosť ochutnať pravé talianske suroviny a žiadne náhrady.

Emócie, autenticita, vášeň, kvalita – to je La Simona

Vystúpte z auta a terasu prevádzky nemôžete minúť. Vonkajšie sedenie „v okne“ a pred vchodom sa týčiace dva olivovníky sú predzvesťou skutočného Talianska. Vnútri panuje čulý ruch. Priestorom sa šíria vône byliniek, jedla a kávy. Majitelia si ju vybrali priamo v Taliansku. Káva Cartapani z mesta Brescia v severnom Taliansku je však na talianske pomery tak trošku netradičná, stredne až svetlejšie pražená. Ide o zmes 90 % arabicy a 10 % robusty s vyváženou chuťou.

káva
S kávou to v La Simona bistro myslia naozaj vážne. Bezchybne vám pripravia kávu zo severného Talianska, ktorá však nie je pražená tradične taliansky. Môžete si vychutnať stredne až svetlejšie pražený blend s vyváženou chuťou.
káva
Niet sa čo čudovať, Simona pracovala aj v legendárnej Aurelice Mareka Benikovského, kde sa s kávou pracuje na najvyššej úrovni.

Podobne to platí aj pri iných surovinách, ktoré v bistre používajú. Rovnako ich vyberali osobne v Taliansku, s dôrazom na kvalitu a poctivosť producentov a dodávateľov. Ponúka sa vám tak možnosť ochutnať pravé talianske suroviny a žiadne náhrady. Dokonca si ich môžete priamo v bistre La Simona aj zakúpiť.

menu
Množstvo dobrých hodnotení a komentárov od laickej, ale aj odbornej verejnosti, len podčiarkuje, že sa im skutočne podarilo na Liptove trafiť klinec po hlavičke.

Posaďte sa, pozorujte dynamiku priestoru a pochopíte, prečo je La Simona takým obľúbeným miestom. Navôkol panuje úžasná atmosféra a dobrá nálada. Energia srší nielen z hostí, ale aj zo samotného personálu, ktorý si svoju prácu skutočne užíva. To v našich končinách nie je samozrejmosťou. O to viac si treba takéto miesta vážiť.

drinky
V bistre panuje úžasná atmosféra a dobrá nálada. Energia srší nielen z hostí, ale aj zo samotného personálu, ktorý si svoju prácu skutočne užíva.

V hlavnej úlohe dizajnérka Simona

Dizajn vám udrie do očí ako prvý. Množstvo zelene, atypický nábytok, umenie, ale aj veľký neónový nápis „fateme canta“ (nechaj ma spievať), ktorý je aj ústrednou ideou bistra La Simona. Rovnako ako v jedle, aj v dizajne sa im podarilo spojiť materiály a rôzne textúry. Priznané steny a tehly, surový betón, teplé drevo, železo. Spolu to dáva absolútny zmysel a každý si tam nájde svoj kútik.

dizajn-la-simona-bistro
V La Simona bistre vám udrie do očí ako prvý dizajn. Množstvo zelene, atypický nábytok, umenie, ale aj veľký neónový nápis „fateme canta“ (nechaj ma spievať), ktorý je aj ústrednou ideou bistra La Simona.

Množstvo prvkov si prácne hľadali alebo robili a upravovali na mieru sami či s pomocou dizajnéra tak, aby z toho bolo niečo unikátne. Katalógový nábytok by ste tam hľadali márne. A určite sa to vyplatilo. La Simona patrí medzi tie podniky, ktoré si zapamätáte a budete sa radi vracať.

podnik-la-simona-bistro
La Simona patrí medzi tie podniky, ktoré si zapamätáte a budete sa radi vracať.

Vytvoriť cesto trvalo tri roky

V ponuke bistra La Simona nájdete, samozrejme, pizzu. Robia tu neapolský typ s vysokým nadýchaným okrajom, ktorý sa v súčasnosti teší asi najväčšej popularite.

pizza
V ponuke bistra La Simona nájdete, samozrejme, pizzu. Robia tu neapolský typ s vysokým nadýchaným okrajom, ktorý sa v súčasnosti teší asi najväčšej popularite.
pizza
„Cesto trvalo vypiplať tak tri roky. Nezdá sa to, ale je to extrémne náročný proces. Boris sa do toho zažral počas covidu – bol krik, lietali panvice, taniere aj cesto. Ale nakoniec sa to podarilo a dnes máme cesto a pizzu, ktorú sme chceli a chutí nám,“ dodáva Simona Vlhová.

Nie je však v ponuke každý deň, ale len v piatok a v sobotu. V menu nájdete tiež výborné cestoviny, rizotá, šaláty či svieže predjedlá.

menu-bistro-la-simona
V ponuke majú tiež výborné cestoviny, rizotá, šaláty či svieže predjedlá.

Rovnako aj typické talianske dezerty, ktoré si sami vyrábajú. Zaručene ich odporúčame vyskúšať. Cannoncini alebo tiramisu? Oboje stoja za to! A aj všetko ostatné, samozrejme.

canolle
Rovnako aj typické talianske dezerty, ktoré si sami vyrábajú.
tiramisu
Tiramisu hľadajte aj v nápojom lístku. Ich kávový nápoj v tomto štýle je niečím, o čom ste nevedeli, že potrebujete vyskúšať.

Tiramisu hľadajte aj v nápojom lístku. Ich kávový nápoj v tomto štýle je niečím, o čom ste nevedeli, že potrebujete vyskúšať. Samozrejme, v ponuke nechýbajú ani raňajky. A na svete je komplexný podnik, ktorý sa oplatí navštíviť vždy, keď vás počas dňa prepadne hlad, smäd alebo nedostatok kofeínu.

Menu-La-Simona
Samozrejme, v ponuke nechýbajú raňajky.
drinky
La Simona bistro je komplexný podnik, ktorý sa oplatí navštíviť vždy, keď vás počas dňa prepadne hlad, smäd alebo nedostatok kofeínu.

S personálom je dôležité udržiavať dobré vzťahy

Asi žiadne téma v slovenskom gastre nie je pálčivejšia ako nedostatok kvalitného personálu. Podobne ako v iných segmentoch naprieč krajinou, tí najlepší sa poberajú do Bratislavy, Košíc alebo do zahraničia. Ale existujú aj ostrovčeky nádeje, ktoré dokážu kvalitný personál motivovať a vytvoriť z neho súdržný tím.

personál
Ako hovoria klasici, za dobrým jedlom prídete prvýkrát, vďaka dobrému servisu sa budete radi vracať opakovane. Personál hrá v bistre La Simona kľúčovú úlohu.

Ako hovoria klasici, za dobrým jedlom prídete prvýkrát, vďaka dobrému servisu sa budete radi vracať opakovane. A je to pravda. Vidieť personál bez šľapiek a legín, ktorý dobre komunikuje pri stole, navyše s úsmevom na tvári, je veľmi príjemné a návykové. Simone a Borisovi sa aj vďaka bohatým skúsenostiam nielen v gastro segmente, ale aj pri manažovaní, podarilo vytvoriť podmienky, v ktorých sa ich zamestnancom dobre pracuje. Nie je to len finančné ohodnotenie či dobré „pracovné hodiny“, ale práve aj motivácia, možnosť sa profesne zdokonaľovať a pracovať s kvalitnými a chutnými produktami v dobrom prostredí.

personál-la-simona-bistro
Simone a Borisovi sa podarilo vytvoriť podmienky, v ktorých sa ich zamestnancom dobre pracuje. Nie je to len finančné ohodnotenie či dobré „pracovné hodiny“, ale práve aj motivácia, možnosť sa profesne zdokonaľovať a pracovať s kvalitnými a chutnými produktami v dobrom prostredí.

Čo chystajú v bistre La Simona nové?

Aj napriek počiatočným výzvam sa podarilo Simone a Borisovi otvoriť dvere novej prevádzky. Symbolicky, okolo Vianoc. Bola takým darčekom nielen pre nich dvoch, ale aj pre všetkých milovníkov dobrého jedla. Vytvorili priestor, ktorí si hostia zamilovali a vždy majú plno. Množstvo dobrých hodnotení a komentárov od laickej, ale aj odbornej verejnosti, len podčiarkuje, že sa im skutočne podarilo na Liptove trafiť klinec po hlavičke. Svojou energiou a láskou k Taliansku nakazili nielen svojich zamestnancov, ale aj celé okolie.

raňajky
Aj napriek počiatočným výzvam sa podarilo Simone a Borisovi vybudovať výnimočnú prevádzku. Svojou energiou a láskou k Taliansku nakazili nielen svojich zamestnancov, ale aj celé okolie.

Boris a Simona sú stále na začiatku svojej podnikateľskej cesty, s hlavou plnou nápadov. Už dnes dokončujú krásnu terasu, ktorú, podobne ako interiérový dizajn, nebude najjednoduchšie dokončiť. Za to však bude jedinečná. Uvažujú nad rôznymi tematickými večermi, degustáciami vín, talianskymi konverzáciami, ale aj ďalšími, pre ľudí atraktívnymi, aktivitami.

Boris-Simona-Vlhoví

Držme im palce, takýchto nadšencov, milovníkov gastra, no hlavne šikovných podnikateľov tu potrebujeme.

La Simona bistro nájdete na Instagrame.

Text a foto: Rudolf Sladkovský

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Rudolf Sladkovský

Po rokoch sledovania portálu Kávičkári.sk sa k nám Rudolf pridal a začal pre nás fotiť. Akčný, s veľkým úsmevom, talentom a nasadením pokrýva Rudi celé Slovensko. Najnovšie sme objavili jeho nadanie pre písanie článkov. Veď posúďte sami!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články