Ollik Café v Novej Bani je prekvapením a novou povinnou zástavkou pre všetkých

 Ollik Café v Novej Bani je prekvapením a novou povinnou zástavkou pre všetkých

Nová Baňa je menšie mestečko, ležiace medzi Nitrou a Banskou Bystricou. Napriek silnej banskej minulosti, kedy patrilo medzi sedem významných hornouhorských baníckych miest a na jeho území sa ťažilo zlato, si z niekdajšej slávy toho zachovalo pomenej. Unikátne prostredie v ktorom sa nachádza, dolina medzi horami, tajch, nespočetné množstvo cestičiek i rozmanité histrické centrum obce- také, aké na Slovensku dobre poznáme. Kde tu ošarpaná budova, nová fasáda nemodernej farby i upravené námestie. Na ňom, v citlivo zrekonštruovanej budove, sídli náš najnovší kávičkársky tip Ollik Café, ktorý sme objavovali s automobilovou novinkou Fiat 600.

Túto kaviareň vám prinášame vďaka partnerovi – spoločnosti FIAT, ktorá nám zapožičala vozidlo Fiat 600 na účely prípravy tohto článku. Prinášame vám náš dolce vita pohľad a spoločne si predstavíme tie najzaujímavejšie kaviarne, ktoré sa nachádzajú na Slovensku. Pripravte sa, naštartujte a poďte s nami opätovne na na Fiat Dolce výlet.
Chýbali vám naše Fiat Dolce výlety? Nám veľmi. S príchodom pekného počasia sadáme do áut a ideme vám predstaviť podniky, ktoré stoja za návštevu.

Keď máš pocit, že ťa už nič neprekvapí, prídeš do Novej bane

Je to pravda. Novú Baňu sme počas našich ciest po Slovensku tak trošku obchádzali a vraveli si, že veď zas raz, čoskoro, alebo nabudúce. Ale keď sme si začali plánovať cestu s našim novým elektrokamošom Fiat 600, dali sme si na toto mestečko pomyslený špendlík. Pretože vzdialenosť do neho je tak akurát a otočíme ju s menším dobitím aj z Bratislavy vďaka 400 km dojazdu v kombinovanom cykle.

Fiat 600 je láska na prvé šoférovanie. Ladne sedí na ceste, je stabilný a vďaka elektropohonu dodáva šoférovi pružnosť a pocit skutočne energickej jazdy.

Od staršieho a menšieho brata si požičal štýlovú masku, avšak získal na objeme. Tým pádom sa stal veľmi dobrým parťákom a dal by sa pokojne nazvať aj rodinným autom. Detské autosedačky sme doň zmestili elegantne a v kufri sa odviezol aj kočík s ďalšou batožinou.

Do Novej Bane sme sa odviezli počas typicky aprílového dňa. Aj pršalo, aj svietilo slnko, aj bolo zima i teplo. Keďže mestečko nie je veľké, na námestie sme trafili hneď na prvú aj bez použitia navigácie. Ollíkov dom, aj tak sa volá budova, ktorú zrekonštruoval nemecký podnikateľ pán Lehmann  so svojou manželkou pochádzajúcou z Novej Bane. Majestnátne stojí na čele námestia a slušne ohúri.

Ollíkov dom je miesto s potenciálom a už teraz je viac než zrejmé, že oživí cestovný ruch tohto kedysi významného banskeho mesta.

Od dreva k záchrane domu a vlastnému podniku Ollik Café

Rodina Lehmannovcov sa venuje drevovýrobe a aj cez objekt poukázali na lásku k svojmu remeslu a prvky z dreva preniesli do celého objektu. Predtým Ollíkov dom, ako miestni budovu prezývajú, chátral. Dom patril bohatej rodine podnikateľov Ollíkovcov,  ktorá ho postavila v polovici 19. storočia. Potenciál v ňom dnešný majiteľ, pán Lehmann, objavil už dávnejšie a po procesoch kúpy si povedal, že celú budovu dá dokopy a vytvorí v nej miesto nielen pre turistov, ale aj pre celú komunitu mesta. Aj preto rekonštrukcia domu prebiehala citlivo – napríklad na stenách sa nachádza špeciálna omietka, ktorá pripomína staré tehly.

Veľa dreva, prepojenie kovu a zaujímavé lustre. Podnikateľ s drevom si prevádzku Ollik Café v Novej Bani doslova vysníval a navrhol si ju úplne sám.
KC Kláštor

Top najzaujímavejšie kaviarne na Slovensku za rok 2023

Čítať viac >

“Manžel je vizionár. Vizualizoval si celú prevádzku, sám si ju navrhol a vymyslel. Detaily, ako drevené obklady, svetlá, či machové steny, to všetko boli jeho nápady. Spoločne sme sa však zhodli na tom, že kaviareň chceme mať skutočne kvalitnú a dobrú”, tvrdí pani Lehmann.

Veľa dreva, machová stena i prvky s historickým nádychom. Detaily, ktoré si vysníval majiteľ a pretavil do svojho podniku Ollik Café.

Silné značky v sortimente nenechajú chladného ani skúseného kávičkára

Lehmannovci silno zvažovali dodávateľov a šli cestou odporúčania. A tak v meste, ktoré ešte akoby čaká na svoj rozkvet, nájdete na bare kávu z bystrickej pražiarne Mlsnacava, Vlčie sirupy či Kings Crown čaje. Jeden dodávateľ odporúčil druhého, majitelia ochutnávali, hodnotili i počúvali hostí.

Kvalitná káva, sirupy, víno i pivo. Výber dodávateľov majitelia silno zvažovali a veľa testovali.

Prevádzka je navyše plná aj v čase obeda, kedy si kávičku na terase i v podniku vychutnávajú hostia rôzneho typu a my tak na chvíľku máme pocit, že sme hádam pri mori  a kúsok slnka vytiahol ľudí na krátku siestu.

Ollik Café terasa
Na fotografiu bez ľudí sme si chvíľku museli počkať. Terasa totiž aj počas obeda bola úplne plná.

Ani vitrína s koláčmi vás nenechá chladnými. Na prvý pohľad je jasné, že ich pečie zručná ruka cukrárky a my sa dozvedáme, že pochádzajú z cukrárenskej dielne z neďalekého Starého Tekova. Najobľúbenejší dezert je práve výmysel pána Lehmanna, a to lotus cake v miske.

Ollik Café koláče
Ollik Caffé dbá na kvalitný sortiment. Koláče vyzerali skutočne lákavo. Hitom v Novej Bani je však lotus cake v miske.

Pri kaviarni však nekončíme. Ollíkov dom je totiž miesto s multipotenciálom. Na poschodí sa dolaďujú štýlové apartmány, čo chvíľa sa otvorí reštaurácia s terasou, dole bude vináreň i domáce lahôdky s produktami z miestnych fariem. Samotná pani Lehmann totiž roky viedla rodinnú farmu a má s chovom a pestovaním bohaté skúsenosti. Jej dôraz na kvalitnú stravu je zrejmý, aj keď telefonuje so synom, ktorý má práve ísť na včelársky krúžok. A keďže máme chuť si ešte trošku zajazdiť na našom Fiate 600,  odporučí nám výlet k tajchu, kde nás čaká už iný svet.

Ollik Café toalety
Pred odchodom z Ollik Café si skočte aj na toalety. Majestátny klenbový strop poteší oko každého esteticky cítiaceho človeka.

Nová Baňa je mesto rozličnosti. Socialistický obchodný dom, pri vstupe do mesta remeselník s drevom a typickým neporiadkom pred domom. Plot strieda plot, budova budovu a štýl tu občas chýba. Malebné údolie, snaha miestnych o skrášľovanie a odvaha podnikateľov tu rozvíjať podniky a spolu s nimi aj cestovný ruch však dávajú tomuto mestu potenciál na cielenú kávičkársku návštevu. Hoc aj na dobrý Fiat Dolce výlet.

 

 

Text: Simona Budinská

Foto: Ondrej Bobek

 

 

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články