Top najzaujímavejšie kaviarne na Slovensku za rok 2023

 Top najzaujímavejšie kaviarne na Slovensku za rok 2023

Aké sú najzaujímavejšie kaviarne na Slovensku? Nachádzajú sa v kostole, kláštore, v kine i maringotke. Aj vďaka nášmu partnerovi – spoločnosti FIAT, ktorá nám zapožičala vozidlá na účely spoznávania nových podnikov sme vám mohli priniesť náš rebríček TOP 10 najunikátnejších kaviarní. Prinášame vám náš dolce vita pohľad a spoločne si zaspomíname na tie najzaujímavejšie kaviarne, ktoré sme vám tento rok priniesli. Zoznam top najunikátnejších prevádzok podľa portálu Kávičkári.sk nájdete práve v tomto článku. Poďte s nami na Fiat Dolce Výlet!

1. MK maringotka kaffe: Harichovce

Ako napovedá samotný názov kaviarne, MK maringotka kaffe nájdete v štýlovo zrekonštruovanej a zariadenej maringotke. Celé to vyzerá ako vystrihnuté z katalógu a po príchode sme neverili vlastným očiam. Samotná lokalita je dokonalá a prináša niečo, čo len tak nezažijete. Medzi dedinkami Harichovce a Iliašovce na východnom Slovensku – na mieste, kde aj navigácia prestáva spoľahlivo fungovať– sa uprostred prírody nachádza miesto s 360-stupňovým výhľadom na lesy, lúky, hory a voľne sa pasúce ovečky.

MK maringotka kaffe
“Niektoré deti u nás prvýkrát v živote videli živé ovce a bol to pre ne neuveriteľný zážitok. Rovnako tak množstvo ľudí z mies, či víkendových turistov si nevie vynachváliť pokoj, ktorý tu okúsili,“ hovorí majiteľ MK maringotka kaffe Michal.

Celý článok nájdete tu: MK maringotka kaffe

2. Café & Gallery Nový dvor, Brhlovce

Na rázovitú slovenskú dedinku s necelými 300 obyvateľmi je to doslova skvost. Unikátne skalné obydlia v uličke Šurda si ju však bez váhania zaslúžia. Štýlovú kaviareň s galériou Café & Gallery Nový dvor, ktorá sídli vo vilke Kolárovcov z prelomu 19. a 20. storočia. Občianske združenie Nový dvor ju obnovilo s neskutočným citom pre dizajn a rešpektom k histórii. Ku káve sa tu správajú s úctou a málokde sa stretnete s takým príbehom, ako tu.

“Už môj dedo ponúkal vo svojej krčme v časoch po 1. svetovej vojne kávu, ktorú babka pražila na panvici”, tvrdí Miroslav Sedlák z unikátnej kaviarne v Brhlovciach.

Celý článok nájdete tu: Café & Gallery Nový Dvor

3. Kino Úsmev, Košice 

Na severnom cípe Starého Mesta, na Kasárenskom námestí, ešte so zvyškami pôvodnej hradby historického centra mesta Košice, sa nachádza unikátny projekt – Kino Úsmev. Jedno z najstarších stále slúžiacich kín na území Slovenska ponúka skvelé služby a zážitky nielen pre milovníkov kinematografie. Je to miesto nabité históriou, ktoré v sebe kombinuje prvky dávno minulých dôb s modernými technológiami a kvalitnou gastronómiou. Jedinečný koncept, ktorý presahuje hranice pojmu „kino“, ponúka inkluzívny priestor pre každého návštevníka či návštevníčku. Veď posúďte sami.

Celý článok nájdete tu: Kino Úsmev

4. norma, Piešťany

Kaviareň v Piešťanoch nesie nomináciu na prestížne ocenenie CE ZA AR (cena za architektúru) v kategórii Fenomény architektúry. Prečo? Aj preto, lebo kaviareň norma vznikla z bývalých verejných záchodov. Predtým opustená budova sa nachádza v centre mesta a v parku, ktorý je plný veveričiek. Vďaka norme toto prostredie ožíva a láka aj iných návštevníkov než len mamičky s kočíkmi a príležitostne i rekreantov z kúpeľov. Čistý a jednoduchý dizajn má na svedomí bratislavský ateliér gutgut. Kaviareň normu definovala jedinečná poloha a všadeprítomná zeleň, na ktoré sú Piešťany vďaka veľkým parkom bohaté.

 

Oceňovaná norma vznikla z bývalých verejných záchodov. My sme sa odviezli na našom Fiat 500e. Len málokedy sa nám stane, že máme prepojenie s takými dizajnérskymi “meisterstückmi” počas jedného dňa.

Celý článok nájdete tu: kaviareň norma Piešťany

5. Rajský Dvor, Rožňava

Gemer historicky patril medzi tie najkrajšie a najbohatšie časti Slovenska. Množstvo kultúrnych pamiatok, kaštieľov a sakrálnych stavieb, ktoré nájdete takmer v každej obci, dnes pripomína zašlú slávu regiónu. Našťastie v posledných rokoch pribúda čoraz väčšie množstvo ľudí so skvelými nápadmi a s energiou meniť veci k lepšiemu. Jednou z nich je aj partia z OZ Otvor dvor, ktorá z opusteného františkánskeho kláštora vybudovala nádherné kultúrno-kreatívne centrum KC Kláštor, ktorého súčasťou je aj kaviareň Rajský Dvor. Do Rožňavy aj okolia tak vyslali jasný signál, že s kultúrou a so životom v regióne to myslia vážne.

KC Kláštor
Kaviareň Rajský dvor v Rožnave odkazuje svojím názvom na zaujímavú históriu KC Kláštor v ktorom sa nachádza. Vnútri ponúka veľkorysý priestor rozdelený do viacerých častí. Môžete sa rozhodnúť stráviť čas pri šachu v bývalom refektári s veľkou freskou poslednej večere.

Celý článok nájdete tu: Kaviareň Rajský Dvor

6. OOZI, Trnava

Ak milujete netradičné kaviarne, táto vám vyrazí dych. Kaviareň OOZI je jedinečné miesto nachádzajúce sa v bývalom hangári v Trnave. Tento priestor využil svoj potenciál na absolútne maximum. Nájdete v ňom kaviareň s výberovou kávou od slovenskej pražiarne kávy Goriffee, parádny čierny vintage Fiat 500 v interiéri, barbera, či servis a predajňu štýlových singapurských elektrobicyklov Coast Cycles. A vlastne ešte aj dizajnový shop. Priestor na eventy, trenažér na formule. Kopu vecí, že to človek musí celé postupne absorbovať.

Štýl k OOZI jednoducho patrí. Rovnako ako aj naša Fiat 500e, na ktorej sme do unikátnej kaviarne v Trnave prišli.

Celý článok nájdete tu: OOZI Trnava

7. Depo Café, Telgárt

Kto dnes príde do Telgártu, ktorý sa aj vďaka Depo Café stal vyhľadávanou destináciou pre ľudí zo širokého okolia, uvidí nádherný areál plný možností. Nebolo to tak vždy a cesta k súčasnej podobe bola naozaj náročná. Majiteľka Zuzka ako interiérová dizajnérka a jej partner Andrej ako marketingový špecialista žili a rozvíjali svoje kariéry v Bratislave. Neustále však boli hlavou v Telgárte a rozmýšľali, ako pomôcť zachrániť rodinnú firmu, ktorá sa angažovala v cestovnom ruchu. Ako silná dizajnérsko-marketingová dvojica prišli s nápadom otvoriť pri známom Chmarošskom viadukte kaviareň, ktorá nebude len kvalitná, ale aj vizuálne pôsobivá s odkazom na daný región. Vitajte v Depo Café, v kaviarni, ktorá vznikla z opusteného vagóna.

Depo Café
Aj na pomyslenom konci sveta a v hladovej doline sa to dá. Vizuálne pôsobivý a originálny nápad situovať kaviareň Depo Café do vyradeného vagóna láka na návštevu čoraz viac turistov.

Celý článok nájdete tu: Depo Café

8. Sankt Vitus Kaffee, Bratislava

Kostol svätého Víta je jednou z najkrajších sakrálnych stavieb v Bratislave. Jeho architektúra a interiér sú nádherné a robia z neho miesto, ktoré by mal navštíviť každý, kto sa zaujíma o históriu a kultúru. Okrem toho, kostol je tiež miestom, kde sa konajú rôzne kultúrne podujatia a koncerty. Jeden z nich sme mali možnosť zažiť aj na vlastnej koži. Domáce koláčiky navyše umocnia zážitok z návštevy.

Plno zaujímavých detailov. Nielen to, že kaviareň sa nachádza v kostole, ktorý je sám o sebe charizmatickým miestom. Ale nájdete v ňom aj krásne detaily s odkazom na našu históriu.

Celý článok nájdete tu: Sankt Vitus Kaffee

 

9. Art Café Danubiana, Bratislava

Art Cafe je kaviareň, ktorá sa nachádza v priestoroch múzea moderného umenia Danubiana. Preto je návšteva podmienaná vstupom do múzea. Art Cafe je ideálne miesto pre návštevníkov múzea, ktorí si želajú oddýchnuť si a vychutnať si občerstvenie v príjemnom a umením inšpirovanom prostredí. Danubiana Art Cafe ponúka široký výber kávových nápojov, ktoré si v Art Cafe pripravujú z vlastnej kávy Coffee Danubiana praženej v Rakúsku. Okrem toho si môžete vybrať aj iné teplé a studené nápoje. Kaviareň ponúka aj rôzne zákusky, zmrzlinu či iné pochutiny, ktoré doplnia váš kávový zážitok. Táto štýlová kaviareň vsadila na rôznorodosť ponuky, a tak nájdete v menu aj lokálne remeselné sirupy BROWN&Co. Syrups či iné slovenské produkty.

Spojenie kávy a umenia? Siaha až do ďalekej histórie, prebúdza zmysly, podnecuje tvorivosť. Ak hľadáte výnimočné miesto, ktoré vám ponúkne zážitok na viacerých úrovniach, potešíme vás.

Celý článok nájdete tu: Art Café Danubiana

10. Stará Tržnica, Banská Bystrica

Posledný výlet vám prinesie toho viac, než len jednu kaviareň. Mladý Banskobystričan Vlado Kováč sa už dlhšie nemohol pozerať, ako najkrajšiu časť námestia hyzdí rokmi chátrajúca tržnica. Rozhodol sa vziať veci do vlastných rúk. Odkúpil celý priestor a vdýchol mu nový život. Priestor komunitného charakteru, ktorý poskytuje skvelé gastro, reštaurácie, kaviarne, pekárne, aké pokope nikde inde nenájdete. Okrem iného je Stará Tržnica aj miesto kultúry, miesto pre rodiny, miesto pre relax a oddych. Spolu so svojím tímom vytvoril nádherný priestor, ktorý neslúži len sám pre seba. Je pre Bystričanov, pre všetkých ľudí, turistov či gastronadšencov, ktorí majú o dôvod viac navštíviť metropolu stredného Slovenska – Banskú Bystricu.

Stará Tržnica Banská Bystrica
Bohatý kultúrny program, priestor pre rodiny s deťmi, umelcov, ale aj odborné diskusie či módne prehliadky. Znie to ako sen? Toto aj mnoho ďalšieho ponúka nový komunitný priestor v Banskej Bystrici – Stará Tržnica.

Celý článok nájdete tu: Stará Tržnica

 

Text& Foto: fotografi a redaktori portálu Kávičkári.sk

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články